Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #735 : Październik 11, 2008, 17:45:20 » |
|
<wow> Więc powoli i spokojnie: -takie akwraium jest za małe dla skalarów. Jeśli nie jesteś w stanie zapewnić im ok 150l akwarium w wysokości 40-50cm oddaj rybki do sklepu. (te skalary masz w 12 l czy w 1,5l?) Uwzględnij te wielkości przy zakupie nowego akwarium - po co Ci narybek skoro masz tak małe akwarium ?? Przecież tam ledwo mieszzcą się te ryby które są. Możesz ewentualnie spróbować tam włozyć "kotnik",żeby uinne ryby nie zjadły młodych. Jeśli nie,będą miały wysokobiałkowy pokarm Gupiki i tak Ci się rozmnoża bez problemu w dobrych warunkach,więc po co Ci teraz młode? - co trzymasz w tym 1,5l? - do akwarium konieczny jest filtr którego zapewne nie masz - uwzględnij to przy zakupie nowego akwarium./
ps.nie pisz posta pod postem.,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #736 : Październik 11, 2008, 19:43:01 » |
|
Biorąc pod uwagę że nowe akwarium będzie musiało miesiąc odstać wychodzi ze będziesz je mieć za około dwa.Troszkę się pospieszyłeś/łaś z zakupem rybek.Wątpię by skalary przeżyły tyle w tak ciasnym akwarium,a jeśli brak filtra to raczej na bank je uśmiercisz : ( Oddaj je prędziutko i wsadź jakieś pływające roślinki a małe gupiki same se poradzą.Tych roślinek daj tak na 1/3 akwarium a resztę zostaw wolną by ta parka też miała miejsce.Polecam rogatek jest tani i łatwo go utrzymać,daj go sporo i dość blisko siebie by dorosła parka miała utrudniony dostęp do maluszków(możesz go wsadzić w żwirek).A na przyszłość pamiętaj że najpierw akwarium,woda,grzałka,filtr,pompka,światło,roślinki,miesiąc czekania i dopiero rybki : )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
male gupiki
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #737 : Październik 11, 2008, 19:56:02 » |
|
dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
male gupiki
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #738 : Październik 11, 2008, 20:01:33 » |
|
w tym małym akwa nie mam filtru ale mam napowietrzacz. czy jak oddam skalary to będę mógł wziąć np. mieczyki czy molinezje pod warunkiem ze będzie to 1 para??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #739 : Październik 11, 2008, 20:03:28 » |
|
NIE
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #740 : Październik 11, 2008, 20:16:34 » |
|
Czy mógłbyś mi odpowiedzieć na moje pytania? "To małe akwarium"to 1,5l? Jak dla m,nie nadaje się na hodowlę zatoczków..(takie małe ślimaczki) Toż to duży słoik na ogórki (a daleka jestem od nazywanai 20l akwarium "słoikami")Daj sobie z nim spokój,..
ps.nie pisz posta pod postem ps2. Uważam,że należałoby wydzielić temat ponieważ niepotrzebnie wydłuża wątek "ciążą u gupika". Nie mam neistety takich uprawnien;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #741 : Październik 12, 2008, 07:44:08 » |
|
w tym małym akwa nie mam filtru ale mam napowietrzacz. czy jak oddam skalary to będę mógł wziąć np. mieczyki czy molinezje pod warunkiem ze będzie to 1 para??
To akwarium nadaje się jedynie na kotnik.Nie dokupuj rybek do puki nie dostaniesz większego akwarium i woda nie dojrzeje.Pamiętaj że każda ryba potrzebuje odpowiedniego "metrażu" np.mieczyk czy molinezja wymaga minimum 100 litrów w mniejszym skarłowacieją a w rezultacie umrą.Proponuje ci kupno jakiejś dobrej książki,encyklopedji z przeglądem gatunków rybek i ich opisami.Lub jak już dostaniesz akwarium napisz posta i poproś by forumowicze pomogli dobrać odpowiednią obsadę do twojego akwarium.A może już wiesz ile będzie miało litrów? To małe akwarium zostaw jako kotnik,przeczytaj ten post od początku a dowiesz się do czego on służy : )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
male gupiki
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #742 : Październik 12, 2008, 10:05:19 » |
|
dzisiaj do tego 12l akwa włożyłem 2 muszelki i roślinki których nazwy nie znam na dnie mam żwirek czy w takich warunkach mam jakieś szanse na przetrwanie narybku bo moja samica jest kotna właściwie kupiłem ja kotna i ta czarna plama jest już duza i wogole ta samica jest doza odp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #743 : Październik 12, 2008, 10:09:12 » |
|
Muszelki postaw sobie na poleczce kolo mydla i szamponu w lazience . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
male gupiki
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #744 : Październik 12, 2008, 10:22:02 » |
|
może lepiej ty i jak maja być takie odpowiedzi to może wogóle nie pisz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #745 : Październik 12, 2008, 10:26:42 » |
|
A co .... spodziewales sie pochwal i zachwytu ? Poczytaj troche o muszelkach w akwarium a potem mozesz sie obrazic na caly swiat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #746 : Październik 12, 2008, 15:54:55 » |
|
Po prostu muszelki maja zły wpływ na wodę ; )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pizdzik
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #747 : Październik 12, 2008, 15:57:23 » |
|
Panowie spokojne....  Muszelki w baniaczku to nie najlepszy pomysł-bendom sie "rozpuszczać"[bardzo powoli-sa zbudowane po czesci z wapnia] przez co zostanie podwyrzszone ph i twardosc wody, a to nie wpływa pozytywnie na rybki... -- Moge sie mylic bo tez zaczynam przygode z akwarystyka...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
male gupiki
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #748 : Październik 12, 2008, 18:20:26 » |
|
dzięki za podpowiedz.  jeśli owlman będzie coś pisał powinien to wytłumaczyć albo wogole nie pisać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #749 : Październik 12, 2008, 19:32:40 » |
|
jeśli owlman będzie coś pisał powinien to wytłumaczyć albo wogole nie pisać  Chcial Ci pomoc (a wlasciwie Twoim rybom) Za to jesli Ty bedziesz cos robic w akwa to najpierw poczytyaj o tym albo zadaj pytanie na forum jesli nie znajdziesz tego co Cie interesuje!
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
|