KrisMat
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #570 : Kwiecień 05, 2008, 21:27:41 » |
|
Miałem już dużo porodów i dużo miotów udało mi się uchować i tylko raz umieszczałem samice w kotniku przed rozpoczęciem porodu  dosyć często obserwuje akwarium i za każdym razem gdy zaczynał się poród bardzo łatwo było to zauważyć samica zachowywała dziwnie, najlepiej to sprawdzić karmiąc ryby wszystkie podpłyną a ona będzie na uboczu powolna i często atakowana od tyłu przez inne ryby najczęściej wtedy już wkładałem ją do kotnika ale zdarzało się, że robiłem to dopiero gdy młode się pojawiały  ale nigdy nie dawałem jakiegoś specjalnego pokarmu zwykły rozdrobniony pokarm uzupełniający z miotu miałem 20-50 sztuk:) Napisałem robiłem bo już nie rozmnażam gupików to żaden wyczyn jak nie przypilnujesz niczego to i tak uchowa się 2-3 sztuki po za tym mam przerybienie w akwa nie mam co zrobić z rybkami bo w akwarium kotnym mam glonki którymi się opiekuje jak wspomniałem na temacie rozmnażanie glonojadów  po za tym często trzeba wymieniać samce albo samice ja wymieniałem samce  bo robią sie garbate i zmutowane  ale zachęcam na początek można rozmnażać te ryby  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #571 : Kwiecień 15, 2008, 20:26:40 » |
|
mam pytanko...czy moja rybka jest w ciąży???ma brązowo-czerwoną plamkę ciążową wielki brzuch....mam fotki ale niewyrażne http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/635feeb36e7d9224.html
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #572 : Kwiecień 16, 2008, 19:37:35 » |
|
mam fotki ale niewyrażne
Zdjęcie naprawdę nie wyraźne, trudno określić czy ryba jest w ciąży, wg mnie moze być w ciąży ale w początkowej fazie dopiero, jeśli wrzucisz ostrzejsze zdjęcia(lepszej jakości) wtedy będzie można powiedzieć coś wiecej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawelek-131
Stały użytkownik

;)
|
 |
« Odpowiedz #573 : Kwiecień 17, 2008, 14:41:15 » |
|
Hej! kiedy trzeba rozdzielić samice od samców i jak rozpoznać że już są gotowe do rozdzielenia???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #574 : Kwiecień 17, 2008, 14:42:13 » |
|
Nie rozumiem pytania  Po co rodzielać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawelek-131
Stały użytkownik

;)
|
 |
« Odpowiedz #575 : Kwiecień 17, 2008, 14:47:00 » |
|
No bo czytałem, że trzeba oddzielać samców od samic żeby się nieroznażały. Amoże się pomyliłem  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #576 : Kwiecień 17, 2008, 16:47:04 » |
|
jeżeli nie chcesz żebyod razu samice pozachodziły w ciąże to oddziel ma to także ten +, że taka mała samica większa urośnie, bo nie musi jeszcze w wieku rośnięcia wykarmiać młodych .... rozdziel, kiedy już bedzie widać płeć, tzn. kiedy samcom pojawi się gonopodium.
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
pawelek-131
Stały użytkownik

;)
|
 |
« Odpowiedz #577 : Kwiecień 17, 2008, 17:51:54 » |
|
a jak rozrużnić te gunoodium czy coś takiego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #578 : Kwiecień 17, 2008, 18:30:04 » |
|
no cóż  przekształcona płetwa odbytowa w taką 'pałeczkę' (jestem niepoprawny  ) służące do zapładniania samicy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #580 : Kwiecień 18, 2008, 05:26:27 » |
|
Osobiście bym zaczekał do soboty, i wtedy bym ją wpuścił do kotnika. Wydaje mi się ze gupiczka przeżyje te parę dni w kotniku i nic jej się nie stanie nawet jezeli pobyt w kotniku przedłuży się o parę dni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawelek-131
Stały użytkownik

;)
|
 |
« Odpowiedz #581 : Kwiecień 18, 2008, 08:07:48 » |
|
Moim zdaniem michal114d ma racje. Samica jeszcze niebędzie rodzić ja bym zaczkał. Może nawet rodzić po weekendzie, ale jak w piątek/sobote wsadzisz ją do kotnika to nic jej się niestanie. Mi gupiki urodziły się w ogólnym i rybki niebyły nimi zainteresowane. Pewnie to twój pierwszy poród rybek. Ja też czekałem, czekałem i są. Lepiej zacznij zastanawiać się co tym potem zrobić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #582 : Kwiecień 18, 2008, 17:23:43 » |
|
Mi gupiki urodziły się w ogólnym i rybki niebyły nimi zainteresowane.
Mi ostatnio też okociły się gupiki, inne rybki nie były nimi zainteresowane, co innego z mieczykami, mieczyki rodzą się mniejsze, jeśli nie odsadzę samicy kotnej, wtedy gdy okoci sie w akwa ogólnym przeżyje przeważnie tylko kilkanaście sztuk. A gdy ostatnio odsadziłem moją samice do kotnika wydała mi ok. 60 młodych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #583 : Kwiecień 19, 2008, 16:31:56 » |
|
mieczyki rodzą się trochę większe od gupików ....
Nie bede się kłocić, ale ostatnio miałem poród mieczyków i gupików, i gupiki okociły się WIĘKSZE. Gupiki również szybciej rosną. Przy tym muszę zaznaczyć ze gupików okociło się 15 a mieczyków 60, może dlatego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #584 : Kwiecień 19, 2008, 18:41:41 » |
|
że szybciej rosną, zgadzam się  jak miałem miecze kiedyś, zanim oddałem to tez 2 porody były i wg. mnie dziieci były większe  ale to może kwestia liczebności potomsta  im więcej, tym mniejsze i na odwrót 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|