ruda_grazyna
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1155 : Marzec 23, 2009, 15:26:46 » |
|
Mozna dla corki zostawic w tym akwa 2 gupiki (2 samiczki lub 2 samcow zeby znow nie bylo problemu z nadmarem rybek  ) i to beda jej ulubione rybki. a gdyby w duzym akwa sie znalazla samiczka w ciazy to na czas okocenia mozna by bylo ja przelozyc do tego malego a te z malego na jakis czas do duzego  jestem pewna, ze dla corki to bedzie wielka frajda obserwowac jak rosna maluchy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #1156 : Marzec 23, 2009, 18:32:53 » |
|
Grunt to nie męczyć rybek.Córka po marudzi i przestanie gdy zobaczy większe akwa (moja tak miała)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milka08
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1157 : Marzec 23, 2009, 18:56:18 » |
|
Doszliśmy teraz do wniosku że tak zostanie. Trudno. Mąż za bardzo nie jest za dużym akwa. Trudno. Może uda mi się wyłowić i do słoiczka czy coś tam. Bo innego nie mam pomysłu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
suchy1309
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1158 : Marzec 23, 2009, 19:15:25 » |
|
witam wszystkich. wczoraj urodzilo mi sie pare gupikow. czym je karmic?? dzisiaj sypnalem im troszeczke drobno pokruszonego pokarmu ale nie byly zainteresowane. kiedy zaczna jesc??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milka08
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1159 : Marzec 23, 2009, 22:13:19 » |
|
straciliśmy właśnie gupika-samca ;( a gupik-samiczka jakaś dziwna. Ona pływa dziwnie. Raz do góry raz spada na dół. Często przewraca na boki i leży na żwirku ale nadal oddycha. Czy nie długo może już rodzić czy może ... ? Mało wogóle pływa. A samiec wpadł w szatkę urządzenie gdzie pobiera wodę od pompki:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gesiorek997
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1160 : Marzec 23, 2009, 22:20:17 » |
|
dobry wieczór
mam 6 gopików w ciąży i od 2-3 godzin jedna samiczka oddaliła się od pozostałej piątki i jest zaraz pod tafle wody łykając powietrze pyszczkiem no i se pomyslalem ze wkrótce może zacząć rodzic to wsadziłem ja do tego pływającego plastikowego boxa (ten box ma dwa dna tak żeby młode uciekły od mamy żeby ich niedosięgła no i jak już teraz jest w tym pudelku to świruje.. mogę nawet powiedzieć ze próbuje ten box rozwalić:P cały czas uderza w niego pyszczkiem.
Jak długo może być w tym boxie i czy to normalne ze tak świruje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #1161 : Marzec 23, 2009, 22:22:26 » |
|
witam wszystkich. wczoraj urodzilo mi sie pare gupikow. czym je karmic?? dzisiaj sypnalem im troszeczke drobno pokruszonego pokarmu ale nie byly zainteresowane. kiedy zaczna jesc??
Narybek rzadko je krótko po porodzie bo ma jeszcze resztki żółtka.Po 2-3 dniach na bank zaczną jeść.Pokruszony pokarm w zupełności wystarczy. straciliśmy właśnie gupika-samca ;( a gupik-samiczka jakaś dziwna. Ona pływa dziwnie. Raz do góry raz spada na dół. Często przewraca na boki i leży na żwirku ale nadal oddycha. Czy nie długo może już rodzić czy może ... ? Mało wogóle pływa. A samiec wpadł w szatkę urządzenie gdzie pobiera wodę od pompki:(
Jakoś mnie to nie dziwi macie ZA MAŁE AKWA!!! Wiem że to pytanie będzie oznaką mojej naiwności ale czy robiliście testy wody?Najlepiej dla rybek by znalazły nowego dobrego właściciela z większym akwarium bo w tym "nocniku" wszystkie dokonają żywota.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #1162 : Marzec 23, 2009, 22:24:50 » |
|
Tak to normalne że jej "odbiło" nie może się przebić więc pajacuje.To że była tuż pod powierzchnią nie koniecznie znaczy że będzie rodzić może po prostu spałą?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gesiorek997
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1163 : Marzec 23, 2009, 22:29:18 » |
|
Siedziala w kacie prawie na powierzchni i odganiała inne samice,samca i neonki jak podpłynęły i wogule dziwie sie ze odganiała samice bo one trzymały się kupy z dala od innych ryb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ruda_grazyna
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1164 : Marzec 24, 2009, 07:28:57 » |
|
milka08 - takie zachowanie samiczki moze swiadczyc o ciazy ale i moze tu chodzi o zle wrunki do zycia. Przykro mi z powodu samca. Jednak podtrzymuje swoje zdanie o powiekszeniu akwa. gesiorek997 - to mozliwe ze bedzie niedlugo rodzic. Wg mnie potrzymaj ja w tym kotniku max 2 dni, podnies temp do 27-28 stopni (jesli to nie zaszkodzi innym rybkom - kazda ma inne wymagania). Jesli nie zacznie "rodzic" wloz ja z powrotem do ogolnego, bo naprawde moze tam zeswirowac 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milka08
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1165 : Marzec 24, 2009, 08:19:28 » |
|
Dolly to nie my kupiliśmy ten akwarium. To mała go dostała na roczek od wujków. Jest bardzo ładny chociaż zamiast tego z dekoracją to mogli kupić większy. My rybek też nie kupowaliśmy bo to wujkowie kupili a samiczkę ciężarną to teściowa ze swojego akwarium nam dała.
ruda_grazyna cholera kolejną gupiczkę straciliśmy. Zanim poszłam spać to ją obserwowałam. Świrowała, ocierała o wszystko. Schowała się. Jeszcze w nocy też. a tu rano patrzę już nie żyje:( mnie się wydaje że ona chyba dostała szoku po stracie swojego samca czy po prostu tak odeszła. Sama nie wiem. Ale szkoda mi tych gupików. Takie piękne i kolorowe. A zostały 6 rybek, 4nie wiem jak się one nazywają sami wujkowie nie pamiętają a w sklepie nie umiałam je znależć. One są pomarańczowe i ciemnymi paskami wzdłuż, jak by w kolorze granatowym. i 2 kiryski.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #1166 : Marzec 24, 2009, 09:18:33 » |
|
miko08 rozumiem że to był prezent.Mi tylko chodzi o to że jeśli zależy ci na dobru rybek powinniście wybrać jedno z 2 wyjść (większe akwa,oddać rybki).Dla porównania to w jakich teraz są warunkach to tak jakby trzymać dziecko w pokoju 2x2 metry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ruda_grazyna
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1168 : Marzec 24, 2009, 11:06:51 » |
|
Wg mnie to neonki innesa, ale nie jestem pewna bo slabo widac. To akwa wyglada dla mnie jak dom dla lalek... Samiczka zdechla albo z przemeczenia ciaza , moze miala za duzo malych w brzuszku. Bardzo mi przykro, naprawde. Zeby nie dopuscic do wiekszej smiertelnosci to naprawde uwazam tak jak dolly,trzeba albo oddac rybki, te ktore zostaly albo zmienic akwa. A i koniecznie prosze wyjac muszelki, bo zmieniaja pH wody!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 11:08:46 wysłane przez ruda_grazyna »
|
|
|
|
|
milka08
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1169 : Marzec 24, 2009, 11:59:07 » |
|
To jakie rybki mogą w tym być?? To jest akwarium z władcy móch a nie dla lalek! A muszelki czemu niby mam je wyciągnąć?? kupiłam jej w zoologicznym sklepie i są plastykowe!! Zagadałam właśnie do sąsiada podczas dzisiejszego spaceru który sam hoduje rybki w 200litrowym. Przyjdzie do mnie i zobaczy co i jak. Powiedziałam mu że mam 15litrowy akwarium i się uśmiał jak mu powiedziałam że gupiki i kiryski nie mogą być w tym. Ale przyjdzie i powie mi co i jak ps. właśnie zauważyłam że mam 9 małych rybek:)   nie wiem jak to możliwe
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 12:03:56 wysłane przez milka08 »
|
|
|
|
|
|