ruda_grazyna
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1170 : Marzec 24, 2009, 12:03:55 » |
|
Wszystko zalezy od podejscia. Ryby oczywiscie niektore przezyja, co nie znaczy ze jest im tam super. Jesli muszelki sa plastikowe to ok  myslalam , ze takie prawdziwe, wtedy bylyby niebezpieczne. Polecalabym dokupic chociaz 1 roslinke zywa. gratuluje!!!!!!!!!! ;d
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milka08
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1171 : Marzec 24, 2009, 12:05:13 » |
|
Mam pytanie czym mam karmić tych małych??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ruda_grazyna
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1172 : Marzec 24, 2009, 12:08:45 » |
|
a to gupiki malutkie?  Mozliwe ze nie beda jest przez pierwsze kilka godzin bo maja jeszcze maly zapas zoltka. ale mozna sprobowac. Ja swoje karmie tym samym co dorosle, tylko trzeba bardzo mocno rozkruszyc te platki, az prawie na pyl  moje maja miesiac ale od poczatku podawalam wlasnie ten sam i nie bylo problemu. Mozna tez kupic specjalny pokarm dla narybku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milka08
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1173 : Marzec 24, 2009, 12:12:40 » |
|
ogólnie to daje zawsze larwy ochotki a mam też suszony w platkach podstawowy pokarm dla rybek tropikalnych. Male rybki są za tłem. jak na razie nie wypływają z stamtąd. Jutro kupię roślinkę. Wogóle to akwarium mamy od nie dawna.
Chciałabym się dowiedzieć coś o tym dokładnie. Dlaczego 15L nie wystarczy im??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ruda_grazyna
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1174 : Marzec 24, 2009, 12:17:54 » |
|
Ostrzegam ,ze male moga zostac zjedzone dorosle rybki, mozna je nawet przelowic do sloika na troche, jesli nie ma nic zastepczego. Larwy ochotki... nie mam dobrych wspomnien w tym pokarmem, moje rybki kiedys sie od niego zatruly i od tego czasu nie podaje.
Co do litrazu:
zostala przyjeta taka zasada, ze na 1cm ryby (bez ogona) powinno przypadac 1-1,5 l wody w akwa. Oczywiscie wskazane jest wiecej, ale to takie niezbedne minimum. Zakladam, ze neonki maja po 3 cm. 3x4 to juz 12. oprocz tego 2 kiryski po ok 5cm - to 10l. Doroslych gupikow juz nie ma, ale za to pojawily sie mlode. Wiec razem to 22l + jeszcze troche na stale rosnace maluchy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milka08
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1175 : Marzec 24, 2009, 12:53:11 » |
|
A więc sąsiad wpadł na chwilę. I powiedział że mogę mieć w tym 15 rybek i powiedział że Gupiczki mam wyłowić do słoiczka i od czasu do czasu zmienić rybki i do tego ma przynieść jakąs roślinkę dla gupiczków. A najdziwniejsze to że mogę dawać gupiczkom jajko na twardo!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ruda_grazyna
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1176 : Marzec 24, 2009, 13:23:56 » |
|
Tak, mozna dawac samo zoltko, ale bardzo malutko i najlepiej potem wode zmieniac jesli nie zjedza wszystkiego bo moze sie szybko zepsuc od jajka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweł_xxxD
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1177 : Marzec 24, 2009, 15:51:35 » |
|
ruda_grazyna to nie są neonki, na pierwszym zdjęciu widać bardzo dobrze że są to DANIO MALABARSKIE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...
|
 |
« Odpowiedz #1178 : Marzec 24, 2009, 18:03:54 » |
|
To jakie rybki mogą w tym być?? To jest akwarium z władcy móch a nie dla lalek! A muszelki czemu niby mam je wyciągnąć?? kupiłam jej w zoologicznym sklepie i są plastykowe!! Zagadałam właśnie do sąsiada podczas dzisiejszego spaceru który sam hoduje rybki w 200litrowym. Przyjdzie do mnie i zobaczy co i jak. Powiedziałam mu że mam 15litrowy akwarium i się uśmiał jak mu powiedziałam że gupiki i kiryski nie mogą być w tym. Ale przyjdzie i powie mi co i jak ps. właśnie zauważyłam że mam 9 małych rybek:)   nie wiem jak to możliwe Po pierwsze to nie jest akwarium tylko , no nie wiem coś plastikowego dla ozdoby. Kup sobie akwarium PRAWDZIWE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #1179 : Marzec 24, 2009, 18:34:29 » |
|
Sądząc po wypowiedzi sąsiada albo sam jest nie doświadczony albo nie rusza go widok męczących się rybek.W takim czymś (bo to nie akwarium) można ale kisić ogórki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1180 : Marzec 24, 2009, 18:37:11 » |
|
No i dlatego mówie żeby kupiła prawdziwe akwarium bo te ryby długo nie pożyją w plastikowym pudełku !!! a dlaczego ja niby nie doświadczony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ruda_grazyna
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1181 : Marzec 24, 2009, 18:38:39 » |
|
No ja wlasnie tez tak uwazam. Ja nigdy sie nawet nie spotkalam z takim... czyms ;| I jeszcze mam takie pytanie: msc temu urodzily mi sie male gupiczki, czytalam na forum ze plec sie rozroznia po tym, ze samce pierwsze sie wybarwiaja, samice potem, czy jest jeszcze jakas inna metoda? Bo u mnie te co wieksze to sie szybciej wybarwiaja, a samce przeciez sa mniejsze  Aramis - dla dolly chodzilo o sasiada milki08, tak mysle  przeczytaj kilka postow wstecz ;d
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1182 : Marzec 24, 2009, 18:41:01 » |
|
A no to Dolly bardzo przepraszam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milka08
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1183 : Marzec 24, 2009, 19:26:59 » |
|
Dzięki! Ja już takich akwarium nie pierwszy raz widziałam. Od myszki miki do scoobiego... sami przyjrzyjcie a znajdziecie takie akwaria....
Moja szwagierka trzyma 12 bojowników w 16 litrowym... ma tam roślinki prawdziwe więc myślę że naszym sięnic nie da.
A co do sąsiada to jest bardzo dobrym i doświadczonym. Jest po 50tce i mówi że 30lat go interesują. A co do litrażów uważa że to tylko teoria!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ruda_grazyna
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1184 : Marzec 24, 2009, 19:30:12 » |
|
12 bojownikow w 16l ?! pomijajac to, ze jest im mega ciasno, jak one jeszcze zyja, przeciez one sie nawzajem zabijaja. A tak w ogole to moze zakonczmy rozmowy na ten temat.. w koncu mialo byc o ciazy gupikow 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 19:34:38 wysłane przez ruda_grazyna »
|
|
|
|
|
|