Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kijek bambusowy- problem  (Przeczytany 4285 razy)
AqBazyl
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 06, 2006, 14:46:54 »

Mam problem mały. Kupiłem taki babmus długi w ogrodniczym (suchy), pociąłem na kawałki i wsadziłem do akwa. Niezbyt długo go gotowałem. Wczoraj musiałem wyciągnąć te pałeczki bo zaczęły tak gnić i śmierdzieć że szok. Na szczęście nie ma jeszcze ryb w akwa bo dopiero zacząłem urządzać. Powiedzcie mi dlaczego tak się stało i jak zrobić żeby było dobrze.

Akwarium- oaza spokoju....

NIENAWIDZĘ SPAM`u
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 06, 2006, 17:40:42 »

każde drzewo w wodzie gnije. korzeń tak nie gnije bo wsadza się do akwarium już stary suchy z torfowiska lub spreparowany. bambusa można polakierować lakierem ale tylko takim który nie rozpuści się w wodzie. trzeba też zakleić końce żeby nie nasiąkały wodą. lakiery do wyboru w chemicznych ,najlepsze były by chyba na bazie żywicy, może nawet samą żywicą? dużo tego gdybania z mojej strony ale nie widzę bambusa u siebie i dlatego nigdy tego nie robiłem. może jest ktoś już go wsadził sobie w baniak?
AqBazyl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 06, 2006, 18:27:50 »

Ja to widziałem w takim "przemysłowym akwa i mi się spodobało..kto wie może one były specjalnie spreparowane. A co do żywicy to rzeczywiście dobry pomysł.

NIENAWIDZĘ SPAM`u
marycha
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2006, 07:19:30 »

O ile dobrze pamiętam to w książce o akwariach "biotopowych" polecają zabezpieczyć bambus lakierem poliuretanowym. Piszą też, że można nie zabezpieczać, ale wtedy kijki ciemnieją i trzeba je wymieniać co pół roku. Wrócę do domu to sprawdzę o tym kleju i napiszę. Wczoraj właśnie kupiłam bambuski Cheesy
Trzeba też końcówki obie zabezpieczyć np silikonem.
A powiedz - po jakim czasie Ci zaczęły gnić te kijaszki - zastanawiałam się właśnie czy lakierować...

60l + 90l + za dużo gupików
8 kotów, 1 pies, 1 żółw, rybiki:>
AqBazyl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 07, 2006, 07:50:23 »

Gnić zaczęły po niecałym miesiącu. Akwa jest na razie bez ryb...więc nawet jakichś szczególnych zanieczyszczeń nie było a jednak zgniły te bambusy. Dobry pomysł z tym lakierem byle by nie był toksyczny. Zobaczę może zastosuję żywicę epoksydową E-624, E-6011.
POZDRO

NIENAWIDZĘ SPAM`u
marycha
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 07, 2006, 18:46:45 »

No, sprawdziłam - klej poliuretanowy jest polecany. Dobrze pamiętałam :mrgreen:  (książka "Akwarium inspirowane naturą" P. Hiscock)
W innej książce radzą, by tyczki umocować na podstawce z tworzywa (z otworkami), którą kładzie się na dnie. Niegłupie.

LOOLL
wielki ][_{}(][)|,|_
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 07, 2006, 20:10:05 »

Dobrze bo mam taką samą:D :lol:

Zbiornik-54L
Obsada:
12xNeon Ineesa
1xGubik
2xGurami(zwykły)
1xGlonojad Złoty
2x Pielęgnica Kakadu
30L-przedszkole gupków:D(nareszcie)
marycha
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 07, 2006, 20:32:28 »

tłumaczenie jest koszmarne, ale aranżacje w niej zaprezentowane - dla mnie rewelka Cheesy . ("Bagna południowowschodniej Azji"  - pikne!!! Chcę takie mieć... stąd te tyczki hehe...)

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: