Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalary w 47 l  (Przeczytany 3165 razy)
Gorylek
Nowy
*

« : Kwiecień 02, 2006, 15:56:45 »

Cytat: Komandos
Po pierwsze: Masz straszną obsadę, zamin zajdziesz do "działu Rosliny akwarystyczne" skręć wcześniej w prawo do działu "Ryby akwariowe"

Po drugie: nie wiadomo jakiego amsz tego glonojada, najprawdopodobniej zbrijnika niebieskiego albo plecostomusa, i na pewno jego nie dokarmiasz, to on moze ci niszczyć rośliny.

Moge skrecac gdzie chce ale przeciez ryb nie wyrzuce do kibla nie? Musialam zlikwidowac wieksze akwarium i stad taka obsada, mozecie sie buntowac eksperci ale nie kazdy ma warunki na 100 czy 200 l. nie kazdy musi miec wszystko wedlug ksiazki, u mnie rybki sobie zyja, rosna i bardzo ladnie wygladaja i na pewno sie ich nie pozbede dlatego ze gdzies tam napisano ze na cm ryby powinno przypadac 2,5l wody.

Wydzielony/przeniesiony przez Sebastian Wto 04 Kwi 2006 16:34

Akwarium: 47L
4 skalary, 3 brzanki brokatowe, 4 żałobniczki, 2 razbory klinowe, glonojad i cudaczek

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2006, 18:51:02 »

To co mówisz jest w 100% błędne  :?

To po co hodujesz zwierzęta. Kup sobie krowe, i co z tego że nie masz chlewa. Po co komu chlew i łąka do krów. Wpuścisz ją do pokoju i niech sobie siedzi, też będzie ładnie wyglądać i rosnąć.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
marycha
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2006, 20:47:28 »

No, te skalary to mimo wszystko oddałabym komuś, kto ma warunki :?
P.S. Krowy  - obora, śfynie - chlew:>

60l + 90l + za dużo gupików
8 kotów, 1 pies, 1 żółw, rybiki:>
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2006, 22:34:47 »

Trzymanie 4 skalarów w 47 l to tak jak trzymanie welona w kuli  :? , powinnaś bezwzglednie je oddać i dobrać obsadę do wielkości zbiornika.
Co do stosowania środków przeciw glonom to nie jest rozwiązanie, było juz o tym nie raz ale przypomnę: stosowanie takich środków wpływa niekorzystnie na rośliny i równowagę w akwa, może szkodzić również rybą. To jest tylko półśrodek i nie pomoże na długo, dlatego musisz znaleźć przyczynę a nie usuwać skutki.

385 l - dyskowce
Gorylek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 03, 2006, 10:32:53 »

Ale ja nie znam nikogo kto mialby warunki :/ i nie chce mi sie dyskutowac na ten temat i nie po to jest to forum. Ludzie trzymaja psy w bloku co ja z kolei uwazam za okrucienstwo bo pies to nie jest juz rybka akwariowa. Tak samo mozna sie przyczepic do kazdego hobby, chomik czy kanarek w klatce, prawda jest jedna zarowno moim jak i waszym rybkom najlepiej byloby.... na wolnosci.

4 skalary, 3 brzanki brokatowe, 4 żałobniczki, 2 razbory klinowe, glonojad i cudaczek

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 03, 2006, 15:02:44 »

Cytat: Gorylek
Ale ja nie znam nikogo kto mialby warunki :/ i nie chce mi sie dyskutowac na ten temat i nie po to jest to forum. .

Jest dokładnie po to  :wink:
Ludzie trzymaja psy w bloku co ja z kolei uwazam za okrucienstwo bo pies to nie jest juz rybka akwariowa.

Pies czy rybka co za różnica. Jednemu i drugiemu trzeba zapewnic godziwe warunki życia. A jeśli nie potrafimy/nie możemy to ze zwierzaka trzeba zrezygnować. Kupno ryb powinno byc poprzedzone takimi samymi przemyśleniami jak kupno psa czy kota. To żywe stworzenia których nie wolno męczyć. Wielu ludzi nadużywa tego że ryby głosu nie mają i w żaden sposób nie mogą się skarżyć. Moga tylko powoli umierac w ciszy
Tak samo mozna sie przyczepic do kazdego hobby, chomik czy kanarek w klatce

oczywiście, jeśli trzymane są w niegodziwych warunkach to należy to z całą surowością piętnować!

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2006, 17:01:43 »

...bo pies to nie jest juz rybka akwariowa...

Przepraszam bardzo a rybki akwariowe to dla ciebie co?? Zabawki?? Bo co bo nei mają głosu to znaczy że można sie nimi bawić i męczyć?? Taki z ciebie akwarysta??
Zresztą czemu psy nie mogą zyć w blokach?? Jeśli sie im sprawia godziwe warunki, wyprowadza na spacery itp to chyba jest ok. No chyab że twoim zdaniem najlepiej jest na wsi uwiązać psa na metrowym łańcuchu, przy budzie z dziurawym dachem z odchodami dookoła itp. Dziękuje za takie trzymanie psa.

Gorylek
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 03, 2006, 20:38:55 »

Przepraszam bardzo a rybki akwariowe to dla ciebie co?? Zabawki?? Bo co bo nei mają głosu to znaczy że można sie nimi bawić i męczyć?? Taki z ciebie akwarysta??
Zresztą czemu psy nie mogą zyć w blokach?? Jeśli sie im sprawia godziwe warunki, wyprowadza na spacery itp to chyba jest ok. No chyab że twoim zdaniem najlepiej jest na wsi uwiązać psa na metrowym łańcuchu, przy budzie z dziurawym dachem z odchodami dookoła itp. Dziękuje za takie trzymanie psa.

Ale masz agresywny ton!  :? Chodzilo mi o to ze ludzie trzymaja psy w blokach mimo ze zwierzeta sie w ten sposob mecza. Wyobraz sobie duzego psa ktory zamiast biegac po swiezym powietrzu jest zamkniety prawie caly czas w mieszkaniu. To jest jasne co jest lepsze dla psa - dom z ogrodem a jednak mnostwo ludzi trzyma psy w blokach dlatego ze mimo braku warunkow chca miec psiego przyjaciela. mam zarowno rybki jak i psa i uwazam ze pies jednak jest bardziej wymagajacym zwierzeciem, ktore ma swoje uczucia i bardziej cierpi niz rybka akwariowa wiec nigdy nie trzymalabym psa w ciasnym mieszkanku a skalary coz, jak nie urosna na 20cm wysokie to urosna na 10 i nic sie przez to nie stanie.

Skonczmy ta dyskusje ktora odbiega juz totalnie od tematu wątku.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 03, 2006, 23:28:58 »

Wyobraz sobie duzego psa ktory zamiast biegac...

Wyobraź sobie 4 skalary (o reszcie nie wspominając), ktore zamiast pływać przynajmniej w akwarium o 100 cm długości i 50 cm wysokości siedzą w 47 l zbiorniku (pewnie jeszcze brutto), nigdy nie dorosną do swoich rozmiarów i nigdy nie bęą prezentować się tak jak powinny, będą jedynie się męczyć, tak samo jak pies w ciasnym mieszkaniu. To że ryba jest mniej inteligentna od psa nie znaczy że ma cierpieć tylko dlatego że tak uważa jej właściciel. Każdemu zwierzęciu należą się godziwe warunki bez względu na to czy to pies, ryba, świnka itp. Jeśli nie jesteś w stanie zapewnić takich warunków to zrezygnuj z zakupu, nie tłumacz się tym że ktoś robi gorzej, patrz na siebie i bierz dobry przykład, a nie zły.

Dla mnie również EOT

385 l - dyskowce
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 04, 2006, 12:36:15 »

...a skalary coz, jak nie urosna na 20cm wysokie to urosna na 10 i nic sie przez to nie stanie...

To kolejny dowód na to że nie powinieneś trzymać ryb. :?

...i nic sie przez to nie stanie...

Tak a jak ty byś miał 30 lat a byś był wielkości 5 latka to oczywiście terz by sie nic nie stało.

Wiesz że istnieje takie coś jak "Skarłowacenie"??

LOOLL
wielki ][_{}(][)|,|_
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 04, 2006, 18:55:04 »

dział Kupie ,sprzedam,zamienie

Zbiornik-54L
Obsada:
12xNeon Ineesa
1xGubik
2xGurami(zwykły)
1xGlonojad Złoty
2x Pielęgnica Kakadu
30L-przedszkole gupków:D(nareszcie)
Gorylek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 05, 2006, 14:28:21 »

po pierwsze jestem kobieta wiec prosze nie mowic do mnie: powinienes, jak ty byś miał itd.

po drugie do moich rybek tez sie przywiazalam, nie tak jak do psa wiadomo ale mam je juz dosyc dlugo i nie mam ochoty nikomu oddawac. wiem ze nie maja najlepszych warunkow ale nie jest az tak zle jak u moich znajomych, ktorzy trzymaja z 30ryb w 20L akwarium, totalny mix po jednej sztuce z kazdego gatunku i sprzataja co tydzien wszystko - wyciagaja rosliny, zwir, myja to i wrzucaja rybki z powrotem Cheesy. pewnie nawet nie czekaja az chlor wyparuje. a z kolei mojemu innemu znajomemu jak rybki sie znudzily to je po prostu wywalil do kibla. nie jestem idealnym akwarysta ale lubie moje akwarium i podoba mi sie takie jakie jest. Mam prawo trzymac sobie co mi sie podoba.

A jezeli wypowiadam sie w zupelnie innym watku to nie wiem dlaczego ktos zaczyna dyskusje na temat mojej obsady i na mnie najezdza. To tak samo jakbym ja zamiast dyskutowac na dany temat z Komandosem zaczela sie czepiac sie jego bykow ortograficznych  :twisted: ktorych wstydzilby sie nawet uczen szkoly podstawowej ale przemilczalam. troche tolerancji ludzie. EOT

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 05, 2006, 17:58:18 »

OT na temat byków komandosa były już rozmowy, także wcale nie musisz sie powstrzymywać  :wink:

Mam prawo trzymac sobie co mi sie podoba

A ja sobie jutro kota kupię i wrzuce do akwarium. Ciekawe ile wytrzyma zanim się utopi. Wiem, że to sadyzm ale co tam. Mam prawo trzymać w akwarium co mi się podoba. A z reszta inni robia o wiele gorsze rzeczy. Pompują żaby benzyną, kradną, wstępują do PiS.....

Gorylek, twój sposób myślenia mnie przeraża. Ty naprawdę nie szanujesz ryb jako żywych stworzeń. Uwarzasz, że jako iż są to jedne z prymitywniejszczy stworzeń domowych, to nie mają żadnych wymagań i  w zasadzie to powinny Ci dziękować, że mają "aż" tyle bo w każdej chwili mogą spłynąć w kiblu. Jak możesz pisać takie rzeczy na forum AKWARYSTYCZNYM ??!! Akwarystyka nie ogranicza sie do trzymania rybek w szklanym naczyniu!

wiefio
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 05, 2006, 21:15:21 »

Cytat: lukas
OT na temat byków komandosa były już rozmowy, także wcale nie musisz sie powstrzymywać  :wink:

Mam prawo trzymac sobie co mi sie podoba

A ja sobie jutro kota kupię i wrzuce do akwarium. Ciekawe ile wytrzyma zanim się utopi. Wiem, że to sadyzm ale co tam. Mam prawo trzymać w akwarium co mi się podoba. A z reszta inni robia o wiele gorsze rzeczy. Pompują żaby benzyną, kradną, wstępują do PiS.....

Gorylek, twój sposób myślenia mnie przeraża. Ty naprawdę nie szanujesz ryb jako żywych stworzeń. Uwarzasz, że jako iż są to jedne z prymitywniejszczy stworzeń domowych, to nie mają żadnych wymagań i  w zasadzie to powinny Ci dziękować, że mają "aż" tyle bo w każdej chwili mogą spłynąć w kiblu. Jak możesz pisać takie rzeczy na forum AKWARYSTYCZNYM ??!! Akwarystyka nie ogranicza sie do trzymania rybek w szklanym naczyniu!

zgadzam sie z toba...

po pierwsze jestem kobieta wiec prosze nie mowic do mnie: powinienes, jak ty byś miał itd

skoro jestes kobieta i masz taki meski nick, to kazdy ma prawo sie pomylic... wiec nie ma sie czego czepiac, lepiej zmien nick na bardziej zenski, bo inaczej beda do ciebie pisac w rodzaju meskim...

300 l - sucho
63 l - akwarium ogólne
17 l - przedszkole
15 l - przedszkole roslinek Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: