Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: HODOWLA BŁAZENKÓW  (Przeczytany 27858 razy)
monisia
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 04, 2006, 11:23:31 »

hoduje ktos z was błazenki? (nemo)  Smiley
taki jak np. tu
http://www.aquarius.ima.pl/offerdet.php?id=56
planuje 500l. akwarium i mysle nad obsadą jednak nie wiem czy dam sobie rade? hodowcy pisza że sa to ryby łatwe do utrzymania, ale ja jeszcze wole poradzic sie was. piszcie!

akwa 54l
- platynki
- Pan Glonojad
album: http://monisia88.fotosik.pl/albumy/11745.html
pH ~7 TwO 15°n TwW 7°n
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 04, 2006, 12:21:50 »

Po pierwsze to trzeba mieć ok 5 000 zł na założenie akwarium.
Rafa koralowa i w tym przypadku ukwiały nie jest zbyt łatwo u nas dostać. Drogie filtry i grzałki które nie mają prawa ani o jeden stopień więcej grzać niż ustawił akwarysta, a takie grzałki nie nalezą do najtańszych. No i cała reszta to kasy pochłonie Sama ta rybka kosztuje z 200 może 100zł a nie są to rybki samotne, ok 5 sztuk.
Na początek (jeśli naprawde jesteś pewna że chcesz założyć morskie akwarium) radze dużo dużo czytać na temat akwarystyki słonowodnej.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 04, 2006, 12:47:46 »

planuje 500l. akwarium i mysle nad obsadą jednak nie wiem czy dam sobie rade? hodowcy pisza że sa to ryby łatwe do utrzymania, ale ja jeszcze wole poradzic sie was. piszcie!

Czyli poprostu planujesz błazenade miec w domu ;]

Smieszą mnie pewne rzeczy..
Np:

są wytrzymałe

Wielkość akwarium min.: 20

Jak bardzo wytrzymałe? Wytrzymaja u mojej siostry w słoiku?
Acha, min to 20L... A jak załatwie 20litrowy słoik to bedzie zył?

Sorry za ironie co do sklepu, ew. delete..

Pozdro

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2006, 13:15:58 »

sory za reakcję sheola  :roll: .sheol ,forum jest od dawania rad a nie wyśmiewania się.mam nadzieję ze miałeś zły dzień?
tak błazenki to jedne z wytrzymalszych ryb morskich. w akwarium 30-35 litrów możesz je trzymać z powodzeniem. 500l akwarium morskie to duży wydatek i na pewno nie zaczynaj od takiego. szukaj dużo w internecie.załóż nano rafę ,z czasem kup błazenka. czytaj na innych forach bo tu nikt nie miał tych ryb.
Zorro
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2006, 16:00:38 »

Widze słysze i czuje ze niektórym juz zupelnie sie w glowie po..mieszało, kurcze porazka, niedawno pislaem o rekacjach niektórych gości na tym forum a tu prosze, ktos pyta ktos sie smieje i wysmiewa, super gratuluje humorku, i oby tak dalej zostaniecie niektzórzy z Was tu sami i bedziecie mogli sie smiac i wysmiewac nawzajem do woli.
Wojo

Zorro to ja.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 04, 2006, 16:13:56 »

coś mi się wydaje że chyba niektórzy nie zrozumieli z czego kpi Sheol  :wink:

monisia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 04, 2006, 16:26:17 »

pytałam tylko tak wstępnie, informacyjnie, ale widze ze co niektorzy forumowicze sie OBURZYLI  :roll: to ze mam zamówione (dokładnie 405l akwa) nie znaczy, że od razu kupie błazenki - zasatanawiam sie nad wyborem ryb NIC wiecej. jeszcze nie podjełam decyzji. poza tym zmierzylam dzisiaj pH i twardość H2O w moim domu, poniewaz żadnym rybką NIE CHCE ZASZKODZIĆ... wiec nie wiem po co niektórzy aż TAK sie bulwersują  Shocked

akwa 54l
- platynki
- Pan Glonojad
pH ~7 TwO 15°n TwW 7°n
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 04, 2006, 17:05:09 »

nie widzę w tym nic śmiesznego bo sporo ludzi trzyma błazenki w 20 litrach bez żywej skały latami. są więc naprawdę wytrzymałe, no i tańsze od dyskowców.
tylko nie rozumiem dlaczego chcesz mieć tak duze akwarium Monisia i nie wiesz jeszcze co w nie wsadzisz?
monisia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 04, 2006, 17:10:56 »

chce to przemyśleć, jakie rybki beda sie czuły u mnie dobrze (chodzi tez o parametry wody)-wiesz jakie, bo sa w innym temacie (obsada 500l). dlatego nie chce podjac pochopnej decyzji, a pozniej co? bede meczyc rybki albo spuszczac w wc? Sad nie chce do tego dopuscic... dlatego własnie pytam was o rade (pH 7-7,5)

akwa 54l
- platynki
- Pan Glonojad
pH ~7 TwO 15°n TwW 7°n
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 04, 2006, 19:16:05 »

Nie, to nie jest kpina wymierzona w Monisie ani forumowiczów.

Widze reakcje defensywne.. No cóż, wystarczy przeczytac dokładnie w sumie i pomyślec.

Pozdrawiam

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

monisia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 04, 2006, 20:51:55 »

rozumiem Cię Sheol... dzięki za pozdrowienia
a ja z błazenków rezygnuje - niech rybcie sobie żyją, ja nie sądze żebym dała sobie rade z akwa morskim, a po co maja sie meczyc:) teraz mysle o... PYSZCZAK HEŁMIASTY (Cynotilapia frontosa) lub cos innego z tego gat Smiley

akwa 54l
- platynki
- Pan Glonojad
pH ~7 TwO 15°n TwW 7°n
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 06, 2006, 14:13:47 »

Z regulaminu wynika zę wszystkie odpowiedzi w tym temacie powinny być usunięte bo nie są na temat. Nie odchodzcie od niego.

Jeśli cos wiecei to możecie się wypowiedzieć bo mnie terz zainteresowało to jak sie hoduje błazenki. Chodzi o filtry (np. czy mogąbyćtakie jak do słodkowodnego) jakie zasolenie (ile gram na litr wody) grzałka jaka itp.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 06, 2006, 17:34:00 »

przymierzałem się do nano-rafy ale żona wybrała dokupienie paletek. najwięcej chyba można się dowiedzieć z http://www.nano-reef.pl/index.php .sporo artykułów o rybach. jest nawet 20 litrowa nano rafa z filtrem Eheim 2213. z mniejszymi baniakami jest zawsze więcej roboty ale dobrze od czegoś zacząć :wink: .
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 06, 2006, 17:51:10 »

wiem ze te ryby rozmnazają sie w niewoli.

A czy są pielęgnicami?? Czy trudno je rozmnożyć?? Może wy wiecie.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 06, 2006, 19:57:05 »

tak to pielęgnice. w naturze wybierają anemony które sa dla ich gatunku własciwe i tam mieszkają, bronia go przed innymi zwierzakami i posrednio karmią. normalnie anemon ma parzydełka ale swoich ''gospodarzy'' traktuje pokojowo. podobno do wychowu młodych w niewoli nie zawsze potrzebny jest anemon.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: