Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zatopienie korzenia  (Przeczytany 3030 razy)
eldir
Nowy
*

« : Luty 17, 2004, 18:03:18 »

mam problem z korzeniem
kupilem maly korzen a on ciagle wyplywa
jaki jest sposob zeby tak sie nie dzialo

gg: 1349943
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2004, 18:30:32 »

Wygotuj korzen w wodzie z sola przez godzine albo i dwie. Potem go kilka dni wymocz w swiezej wodzie podmieniajc ja nawet dwa trzy razy dziennie.

pozdrawiam
asmi
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2004, 18:31:12 »

wygotuj go w osolonej wodzie (tak ze 2-3 godziny), a potem wsadź do wiaderka z zimną słodką i czekaj aż utonie. Smiley

gg:1384140
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2004, 20:58:33 »

Jeśli jesteś bardzo niecierpliwy i nie chcesz czekać aż korzeń przesiąknie wodą na tyle by już nie wypływać możesz go umocować na dnie. Sposobów jest kilka ja stosuje najprostszy , jednocześnie nie szkodzący rybom. Potrzebna jest plastikowa płytka pleksy (np z pudelka po CD's)  cieniuteńka żyłka wędkarska (by bya jak najmniej widoczna) lub plastikowe wkręty (ale nie wiem gdzie je można dostać) Jak to zrobić ? - to banlnie proste : w płytce wypalić gwoździem kilka dziurek , przewlec przez nie żyłkę i przywiązać korzeń (zachowując pare cm. odległości płytki od korzenia) potem płytke należy umieścić dość głęboko w żwirku tak aby ją obciążył i nie pozwolił korzeniowi wypłynąć. Ja w ten sposób zatopiłem korzeń 70cm długości , operacja ta zajęła mi jakieś 7 min a wygląda bardzo ładnie Smiley. Po jakimś czasie korzeń nasiąknie już w akwa i będzie można usunąć płytki i żyłkę. Powodzenia.

112,25
eldir
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2004, 23:27:00 »

dzieki za wszystkie odpowiedzi

gg: 1349943
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: