Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Azja « Beaufortia leveretti - szukam informacji o tej rybie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Beaufortia leveretti - szukam informacji o tej rybie  (Przeczytany 6549 razy)
camedia
Nowy
*

« : Wrzesień 21, 2003, 08:41:16 »

Witam, szukam informacji o tej rybce - Beaufortia leveretti. Znalazłem tylko to http://www.akwa.aip.pl/gastromyzon.html ale to troszkę mało. Może ktoś mi pomoże ? Z góry dziękuję. Ach, nie znam angielskiego ale troszkę niemiecki. Dzięki i pozdrawiam.

akwa 430 litrów, 3 Paletki, 4 Skalary i .... zobaczymy co jeszcze :-)
prezes
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 21, 2003, 22:27:59 »

Witam ryba o ktora pytasz nosi polska nazwe jako "Cudaczek",ryba ta nie nalezy do ryb cieplo lubnych,jest latwa w chodowli,zywi sie przedewszystkim glonami mozesz jej podawac tabletki roslinne dostepne na rynku akwarystycznym np.firmy Tetra.Nie polecam trzymania tej ryby z takimi rybami jak:skalar,pilegnice,pyszczaki oraz wszystkie cieplolubne.Woda powinna byc od srednio twardej do twardej najlepiej gdyby byla minimalnie kwasna.

P.s Rybki te mozna bardzo latwo oswoic ze np.bede nam brac tabletki roslinne z reki.

Pozdrawiam i zycze milej hodowli.
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 20, 2003, 18:51:15 »

Polska nazwa przylga a pochodzi z Azji. Jest to rybka podobna bardzo do popularnego glonojada z rodziny ancistrus, jednak ma powiększone płetwy piersiowe tworząc go podobnym do płaszczki. Parametry wody do hodowli to Ph zbliżone do obojętnego i umiarkowana twardość temperaturze 18 - 22oC. Nie nadaje się więc do akwarium ciepłowodnego. W mim akwarium gościł około pół roku. Chodząc po szybach myślałem że odżywia się glonami, a tak nie jest. Lubi przebywać w prądzie wody przy wylocie filtra.

GG 2968825
Tlen Kor3
-Bartek-
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2004, 21:11:28 »

Informacji o tej rybie można znależć tu:
http://akwa-mania.mud.pl/cudak.html
i tu:
http://www.aquawiadomosci.of.pl/

siwa
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2004, 13:45:11 »

dzieki wielkie za odpowiedzi.bardzo pomogły...pozdrawiam Tongue

375l:moja mala amazonka:)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2004, 15:38:12 »

Cudaczek (Przylga chińska) nie jest glonojadem!!!!!!!!!! W środowisku naturalnym odrzywia się głównie osadem z okrzemków. Jej dieta i biologia nie są jeszcze do końca pozanane, ale w akwa z pewnością glonów zjadać nie będzie. Wprawdzie akwaryści podają im głównie tabletki roślinne jednak nie oznacza to że ten pkarm im służy (po prostu inny przyjmują bardzo niechętnie). Rybki te lubią prąd wody wywołany działąniem filtra i chętnie przebywają tuż za jego wylotem. Osobniki tego gatunku obchodzą się z pewną agresją w stosunku do siebie. Zwłaszcza wojóją o miejsce przy filtrze.

siwa
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 03, 2004, 21:02:00 »

a myslicie ze temperatura 25 st.jest dla niego za duza? :oops:

375l:moja mala amazonka:)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: