Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « CZY MOGĘ TO WPUŚCIĆ DO 200-250 LITRÓW?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CZY MOGĘ TO WPUŚCIĆ DO 200-250 LITRÓW?  (Przeczytany 4455 razy)
Klakson
Nowy
*

« : Luty 16, 2004, 23:15:32 »

Mam pytanie. Za niecały miesiąc zmieniam zbiornik 50L na 200L lub 250L i potrzebuje wiedzieć czy moge go obsadzić następującymi rybkami.

-5 żółtaczków ( ile znich musi być samców a ile samic)
-5 dwumiesięcznych kirysków plamistych + 5 nowych
-2 samce Pielęgniczki Kakadu i 4 samice Kakadu (chyba muszą miec wczym wybrać nie)?
-2 molinezje balonowe 4 miesięczne
-3 krewetki ( każda inna)
-10 brzanek sumatrzańskich
-1 sześciocentymetrowy skalar + 1 nowy młody

Wiem że Brzanki i Skalary to niewesołe połączenie ale czy przy takich rozmiarach zbiornika, oraz przy takiej ilości Brzanek nie będzie tak że one same zajmą się sobą? Nie będą "ustalać hierarchii w stadzie" zamiast obgryzać płetwy Skalarowi lub Kakadu?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2004, 23:20:17 »

niestety co do brzanek to nie masz racji - będą objadać skalary i kakadu. Żółtaczki lubią dodatek soli w wodzie ,apisto ( w tym i kakadu) nie specjalnie. Poza tym jest spox.

PS: Może zamiast sumatrzańskich wziąłbys brzanki wysmukłe - one płetw nie objadają.

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2004, 11:39:14 »

Trzymałem kiedyś Skalary i Brzanki Sumatrzańskie, ale tylko jedną noc.
Rano złapałem się za głowę!!!

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Klakson
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2004, 21:57:55 »

Ale ponoć nie ma przeciwwskazań co do trzymania Brzanek Sumatrzańskich i Kakadu. Kakadu raczej pływają przy dnie. Mój samiec zajmuję się swoim haremem, gania 3 samice po krzakach i nigdy nie je pokarmu z powierzchni, za to zauważyłem że Brzanki pływają raczej w górnej części zbiornika. Chce mieć obydwa gatunki bo są naprawdę bardzo efektowne.
darq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2004, 01:17:02 »

Niestety brzanki sumatrzańskie pływają chyba nie tylko w górnej części zbiornika. Kiedyś miałem te "okropne" ryby i pamiętam, że dobierały się do wszystkiego co mam w akwarium. Górne partie akwa to chyba żart, co prawda moze najczęściej tam pływają, ale żerują chyba wszędzie. U mnie wyrywały rośliny z podłoża, przeganiały inne ryby (to nie ważne że kakadu trzyma się dolnych partii akwarium, brzanki je przecież łatwo znajdą), potrafiły nawet pluć żwirkiem, dokładnie go przeszukując i zaczepiać nawet zbrojnika (mimo, że pokarmu napewno im nie brakowało) Ja odradzam Ci te ryby, a przynajmniej powiem, że moim zdaniem nie nadają się do takiego akwarium towarzyskiego.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2004, 15:11:12 »

Hm, moje sumatrzańskie nie są tak niesforne jak osobniki darq, trzymam je w liczbie 5 sztuk, zameczyłyby mi gupiki za ich duze płetwy, ze skalarami też pewnie będą ganiać. Moje pływają w srodkowej części toni wodnej ale często także przy dnie. Podczas karmienia potrafią odganiac inne ryby od pokarmu, wiec należy być na to gotowym. Obecnie wraz z neonami czerwonymi, glonojadami syjamskimi, brzankami odeskimi i kosiarkami zyją w całkowitej zgodzie. Im więcej ich jest tym mniej zajmują się innymi rybkami, myślę że grupa 10sztuk nie będzie sprawiała kłopotów ale ze skalarami bym ich napewno nie łączył.
Pozdrawiam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Klakson
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2004, 18:40:22 »

No właśnie! Dlatego mówię, kupić chce ich 10. Na razie do 50 litrowego, będą razem z 1 samcem Kakadu i 3 samicami 5 kiryskami i 3 krewetkami. Kiryski są malutkie. Przecież nie może być tak że nie da się ich trzymać praktycznie z żadnymi rybkami, po co by je sprzedawali? Są naprawde fajne i jako gromada wyglądają najefektowniej.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Luty 20, 2004, 02:12:39 »

Wydaje mi sie że ty juz podjąłeś decyzję. Rób co chcesz ale pamiętaj że cię ostrzegaliśmy. Moim zdaniem 10 sumatr rozniesie kakadu (nie wspominając juz o delikatnych krewetkach) juz w pierwszym tygodniu.

Klakson
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 20, 2004, 07:57:36 »

Kupiłem 10 Brzanek przedwczoraj! Pływają cały czas w kupie i To Kakadu je gania. Cały czas pływają przy powierzchni, zmieniłem im żwirek na czarny bo ponoć to lepiej dla rybek i wszystko jest git.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: