|
KrystekGdynia
|
 |
« : Marzec 26, 2006, 09:20:11 » |
|
Jest temat do obgadania i wymiany doświadczeń, mianowicie rysy na akwarium (na szybie). Niedawno własnoręcznie przez przypadek wykonałem dwie bardzo cienkie ale długie i widoczne ryski na przedniej szybie mojego akwa. Jak zniwelować coś takiego? Ostatnio szukałem w necie wszystkiego na ten temat i właściwie nic nie znalazłem - temat tabu!!!. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii. Proszę o wpisywanie różnych sposobów - najlepiej sprawdzonych przez Was i środków za pomocą jakich da się to zrobić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AKWARYSTA
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2006, 14:24:35 » |
|
moim zdaniem nic z tym sie nie da zrobić. Jesli by sie dało to napewno bys coś w necie znalazł na ten temat. Niestety trzeba bardzo uważać przy pracy w obrębie akwarium a już nawet nie mówie przy samym akwa. Szkło to jest taki element że nawet suchą szmatką można porysować jak bedzie w niej jakies ziarenko piasku. Bedziesz musiał sie nauczyć żyć z tymi rysami :wink: Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2006, 16:45:30 » |
|
obróć akwarium plecami do przodu i nie będziesz widział rys :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KrystekGdynia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2006, 17:16:14 » |
|
Niestety obrócić akwa nie mogę bo szyba przednia jest profilowana  . Fakt trzeba się do tego chyba przyzwyczaić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MARCIN141115
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2006, 18:16:19 » |
|
sam mam pare rysek na akwa na poczatku troche mnie to wkurzalo ja widzialem ale tera juz sie przyzwyczailem i jak patrze na akwa to ich wogule nie widze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KrystekGdynia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2006, 20:03:11 » |
|
No właśnie a ja cały czas je (jeszcze) widze i strasznie denerwują  Hmm temat chyba zamknięty - na ryski nie ma rady! i koniec !!! Dzięki wszystkim! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MARCIN141115
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2006, 20:20:31 » |
|
jest rada przyzwyczaic sie i tyle 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomek69
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 29, 2006, 08:54:05 » |
|
Może jest na to rada. Jak miałem porysowane okulary to zaniosłem do optyka a on mi szkła przyszliwował. Ale nie jest to dobry pomysł ponieważ szyba staje się cieńcza i będzie mogła pęknąć.
|
|
|
|
|
|
45l akwa 4 mieczyki 5 neonów 6 gupików
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 29, 2006, 08:57:04 » |
|
Akwarium to nie okulary  Jak pęknie szkło w okularach, to nie zalejesz sąsiada 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TheMarty
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 29, 2006, 13:14:03 » |
|
Oj, zamiast kombinowac, to idz do szklarza i sie pytaj... O ile wiem, to w szybach samochodowych mozna rysy zatrzec jakas tam specjalna pasta czy czyms - szklo nie jest przez to wytrzymalsze, ale optycznie nie widac rys...
|
|
|
|
|
|
TheMarty ------------------------------------------------- 112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
|
|
|
|
KrystekGdynia
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 29, 2006, 17:47:50 » |
|
To nie takie proste ! U szklarza pytałem, ale na rysy to tylko wymiana całej szyby. Byłem w zakładzie gdzie szyby do samochodu regenerują i rys nie niweluje się jedynie dziury można jakimś klejem epoksydowym zachlapać a następnie wypolerować. U optyka też byłem ale szkła plastikowe w okularach można polerować a szkło to do wymiany. Jeśli chodzi o polerowanie szkła to przeprowadziłem w domu test na zwykłej szybie. Zarysowałem szybę, następnie zeszlifowałem tą ryskę szlifierką z drobnym kamyczkiem na wysokich obrotach. Efektem było zmatowienie szyby no, ale rysy już nie było. Później zabrałem się za polerowanie pastą polerską (szlifierka, filc i pasta polerska) trwało to dość długo... Po dwóch dniach ani śladu po rysie a szyba w miarę przezroczysta. Ale powstały dołek po szlifowaniu - niby przezroczysty załamuje jeszcze więcej światła niż wcześniejsza ryska. Wygląda to gorzej. Chyba nie warto się tym zajmować!?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arew z Sopot
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 20, 2006, 22:37:23 » |
|
Mam też kilka drobnych rysek na przedniej szybie i strzasznie mnie wkórzają. Zapytałem się szklarza - zrobił wielkie oczy. poszedłem do serwisu samochodowego i tam mi powiedzieli Jan autoglas. To w Sopocie na Alei taki czerwony szyld. Co prawda ne przećwiczyłem jeszcze tematu. odłożyłem go na czas przemeblowania zbiornika ale może warto spróbować.
|
|
|
|
|
|
Hmm czy zawsze warto coś poprawić  120 l narożne towarzyskie
|
|
|
SnoozE
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 21, 2006, 11:22:37 » |
|
No ja tez mam pare drobniutkich (jak maczek) obtluczen na akwa (allegro pewnie w transporcie) .Slyszalem ze ssa specjalne pasty polerskie do kineskopow TV. Podobno serwisanci niezle cuda z nimi wyczyniaja. Tyle ze nie wiem bo skoro ktorys kolega probowal i mowi ze jest gorzej ?
|
|
|
|
|
|
pH 7.6 TwW 10 TwO 11 NH3 0 NO3 0
10x Neon inesa 10x Razbora klinowa 2x Skalar 4x Piskorek 2x Kirisnik czarnoplamy
120x40x50 profil, fluval 304, 2x30W + 1x39W Sylvania AQUASTAR T5 + 3x odblysnik, Atman 200W, podloze - bazal
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2006, 12:15:05 » |
|
myślę że każda próba usunięcia takich zadrapań tylko pogorszy sytuację
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtas126
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 24, 2006, 13:42:50 » |
|
czesc ja bym poszedł do szklarz i sie spytał czy nie ma mozliwosci wymiany szyby profilowanej przy akwarium a jak nie to musi zostac 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|