Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Rysy na akwarium - ubytki w szkle !
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rysy na akwarium - ubytki w szkle !  (Przeczytany 7604 razy)
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« : Marzec 26, 2006, 09:20:11 »

Jest temat do obgadania i wymiany doświadczeń, mianowicie rysy na akwarium (na szybie).
Niedawno własnoręcznie przez przypadek wykonałem dwie bardzo cienkie ale długie i widoczne ryski na przedniej szybie mojego akwa. Jak zniwelować coś takiego? Ostatnio szukałem w necie wszystkiego na ten temat i właściwie nic nie znalazłem - temat tabu!!!. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii. Proszę o wpisywanie różnych sposobów - najlepiej sprawdzonych przez Was i środków za pomocą jakich da się to zrobić.

AKWARYSTA
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2006, 14:24:35 »

moim zdaniem nic z tym sie nie da zrobić. Jesli by sie dało to napewno bys coś w necie znalazł na ten temat. Niestety trzeba bardzo uważać przy pracy w obrębie akwarium a już nawet nie mówie przy samym akwa. Szkło to jest taki element że nawet suchą szmatką można porysować jak bedzie w niej jakies ziarenko piasku. Bedziesz musiał sie nauczyć żyć z tymi rysami :wink:
Pozdrawiam
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2006, 16:45:30 »

obróć akwarium plecami do przodu i nie będziesz widział rys :wink:
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2006, 17:16:14 »

Niestety obrócić akwa nie mogę bo szyba przednia jest profilowana Sad.
Fakt trzeba się do tego chyba przyzwyczaić.

MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2006, 18:16:19 »

sam mam pare rysek na akwa
na poczatku troche mnie to wkurzalo ja widzialem
ale tera juz sie przyzwyczailem i jak patrze na akwa to ich wogule nie widze Cheesy
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2006, 20:03:11 »

No właśnie a ja cały czas je (jeszcze) widze i strasznie denerwują Sad
Hmm temat chyba zamknięty - na ryski nie ma rady! i koniec !!!
Dzięki wszystkim!  Smiley

MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2006, 20:20:31 »

jest rada
przyzwyczaic sie i tyle  Cheesy
Tomek69
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 29, 2006, 08:54:05 »

Może jest na to rada. Jak miałem porysowane okulary to zaniosłem do optyka a on mi szkła przyszliwował. Ale nie jest to dobry pomysł ponieważ szyba staje się cieńcza i będzie mogła pęknąć.

45l akwa
4 mieczyki
5 neonów
6 gupików
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 29, 2006, 08:57:04 »

Akwarium to nie okulary Wink Jak pęknie szkło w okularach, to nie zalejesz sąsiada Wink
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 29, 2006, 13:14:03 »

Oj, zamiast kombinowac, to idz do szklarza i sie pytaj... O ile wiem, to w szybach samochodowych mozna rysy zatrzec jakas tam specjalna pasta czy czyms - szklo nie jest przez to wytrzymalsze, ale optycznie nie widac rys...

TheMarty
-------------------------------------------------
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 29, 2006, 17:47:50 »

To nie takie proste !
U szklarza pytałem, ale na rysy to tylko wymiana całej szyby.
Byłem w zakładzie gdzie szyby do samochodu regenerują i rys nie niweluje się jedynie dziury można jakimś klejem epoksydowym zachlapać a następnie wypolerować.
U optyka też byłem ale szkła plastikowe w okularach można polerować a szkło to do wymiany.
Jeśli chodzi o polerowanie szkła to przeprowadziłem w domu test na zwykłej szybie. Zarysowałem szybę, następnie zeszlifowałem tą ryskę szlifierką z drobnym kamyczkiem na wysokich obrotach. Efektem było zmatowienie szyby no, ale rysy już nie było. Później zabrałem się za polerowanie pastą polerską (szlifierka, filc i pasta polerska) trwało to dość długo... Po dwóch dniach ani śladu po rysie a szyba w miarę przezroczysta. Ale powstały dołek po szlifowaniu - niby przezroczysty załamuje jeszcze więcej światła niż wcześniejsza ryska. Wygląda to gorzej.
Chyba nie warto się tym zajmować!?

Arew z Sopot
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 20, 2006, 22:37:23 »

Mam też kilka drobnych rysek na przedniej szybie i strzasznie mnie wkórzają. Zapytałem się szklarza - zrobił wielkie oczy. poszedłem do serwisu samochodowego i tam mi powiedzieli Jan autoglas. To w Sopocie na Alei taki czerwony szyld. Co prawda ne przećwiczyłem jeszcze tematu. odłożyłem go na czas przemeblowania zbiornika ale może warto spróbować.

Hmm czy zawsze warto coś poprawić Huh
120 l narożne  towarzyskie
SnoozE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 21, 2006, 11:22:37 »

No ja tez mam pare drobniutkich (jak maczek) obtluczen na akwa (allegro pewnie w transporcie) .Slyszalem ze ssa specjalne pasty polerskie do kineskopow TV. Podobno serwisanci niezle cuda z nimi wyczyniaja. Tyle ze nie wiem bo skoro ktorys kolega probowal i mowi ze jest gorzej ?

pH 7.6 TwW 10 TwO 11 NH3 0 NO3 0

10x Neon inesa
10x Razbora klinowa
2x Skalar
4x Piskorek
2x Kirisnik czarnoplamy

120x40x50 profil, fluval 304, 2x30W + 1x39W Sylvania AQUASTAR T5 + 3x odblysnik, Atman 200W, podloze - bazal
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2006, 12:15:05 »

myślę że każda próba usunięcia takich zadrapań tylko pogorszy sytuację

Wojtas126
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Maj 24, 2006, 13:42:50 »

czesc ja bym poszedł do szklarz i sie spytał czy nie ma mozliwosci wymiany szyby profilowanej przy akwarium a jak nie to musi zostac Sad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: