Swider
Nowy

|
 |
« : Marzec 25, 2006, 19:31:59 » |
|
Mam takie rosliny: anubiasy, zwartki-becketii, wendtii, hydrocotyle laeucopfala, mech jawajski, pistia ceratopteris-plywajaca forma Oswielenie 15 V Hagen Life glo2+odblysnik Juvel i folia odblaskowa
Zastanawiam sie czy nie zamienic swietlowki na Osram fluora?(mam taka ze starego akwarium) Drugien nie zamierzam dokladac
Co mi radzicie?
Swider
|
|
|
|
|
|
48-l(54 profil) 6x neon innesa 5xzwinnik jarzeniec 1xkirysek albinos 3xkrewetka amano
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2006, 22:58:21 » |
|
Jesli Life glo2 jest nowszą świetlówką to nie warto wymieniać na starą flore.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Swider
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2006, 14:44:37 » |
|
Z ciekawosci zapytam czy Osram flora ma lepsze "własciwosci" od life glo2?Wydaje mi sie ze przy tej pierwszej rosliny lepiej rosly.
Prosze doradzcie mi , gdzie mogłbym znalezc swietlowki philips z serii 9xx. szukalem w Obi, castoramie i nic Podobne z Osram bioloux tylko 18 V. czy nie robia 15 v swietlowek osramowskich?
Swider
|
|
|
|
|
|
48-l(54 profil) 6x neon innesa 5xzwinnik jarzeniec 1xkirysek albinos 3xkrewetka amano
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2006, 19:31:42 » |
|
osram flora ma zdecydowanie więcej czerwonego widma dlatego jest lepsze od life-glo. choć tez ma dużo niebieskiego z drugiej strony  . life-glo najczęściej wstawiane są do terrariów .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Swider
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 26, 2006, 21:28:38 » |
|
Moze tak zapytam, pod wplywem swiatla z ktorej z wyzej wymionych swietlowek moze nastapic wieksze ryzoku wystąpienia glonów?-widmo niebieskie-swietnie podbija paski neonów :wink: Life glo-wydaje mi sie ze swiatlo jest silniejsze a Ra lepszy-nie jest az tak rózowato.
Zdecydowałbym sie na któras z tych tanszych swietlowek-ale nie moge ich znalezc. Moze jest ktos z Krakowa i poleci mi adres sklepu gdzie mogłym je kupic.Szkoda mi jednak tych swetlowek, ktore juz mam. Byłem zielolny w sprawach oswietlenia-troche sie przerazilem widmem rózowym , wiec kupilem life glo-biale widmo. Wyglada na to ze swietlowka leuci zamontowana w oprawie chyba byla najlepsza :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 26, 2006, 22:08:05 » |
|
widma niebieskiego rośliny nie potrzebują dużo i dlatego czerwone światło jest im właściwsze. glony potrzebują właśnie takiego światła. producenci świetlówek robią je właśnie z myślą o ''podbijaniu'' kolorów ryb , ale także podbijają glony w akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Swider
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2006, 08:18:11 » |
|
I tak źle i tak niedobrze :? . Nadal nie dostalem odpowiedzi, którą z tych swietlówek najlepiej założyc-life glo czy flore-? bo wychodzi mi na to ze swietlowka z pokrywy leuci chyba jest najlepsza od pozostalych.
Hagen life2 z tego co zaobserwowalem ma silny strumien swiatla.Moze to moje odczucie ale rosliny jakos "blado" teraz wyglądają-mysle tu o wąkrotce i pistii.Nie wiem mozliwe ze chodzi o brak jakis mikroelementow.Rzadko nawoze-co jakis czas dolewam pare kropli sery floreny i tyle.Podloze mam -volcanit firmy aqua medic.. Wracając do swietlowek przy starej leuci rosliny ladnie rosly "-potem jak sie troche zuzyla-bylo juz gorzej. Zstanawnawiałem sie nad załozeniem dwóch-ale z uwagi na malo wymagajace rosliny+rybki wzgledem osw.wole nie majstrowac w pokrywie.
Prosze o idp. na moje pytanie-Pozdr Swider
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2006, 11:46:40 » |
|
Osram Fluora jest zdecydowanie lepsza dla roślin. Oczywiście pod warunkiem że obie sa nowe. Różowe świetlówki zużywają sie dość szybko. 8-10 miesięcy i trzeba je wymieniać. Tak mam przynajmniej przy Sylvania Aquastar. Z różowych świetlówek experymentuję teraz z Hagen Aqua-Glo, ale mam ją bardzo krótko, zobaczymy z czasem jak wygląda jej żywotność. Jeśli chodzi o twój przypadek, to ja osobiście dołozyłbym jeszcze jedną rurę. Nawet dodatkowe 8W powinno poprawić sytuację twoich roślin, a gdybyś miał w porywie 2x15W to już się możesz w jakiegoś roślinniaczka pobawić. Dodatkową zaletą posiadania 2 świetlówek w pokrywie jest fakt, że możesz bardziej mnipulować barwą światła. Np. jeśli Fluora jest dla Ciebie zbyt różowa to możesz ją złamać jakąś rurą typu daylight np. Phillips TLD 9xx, która daje bardziej białe swiatło.
PS: Moc świetlówek wyrażamy w W (waty) a nie w V (volty) :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Swider
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2006, 14:24:09 » |
|
Sorry W :oops: .No nie wiem czy dobrym pomyslem byloby przerabianie pokrywy-nie wydaje mi sie zeby te rosliny które hoduje potrzebiwały az 30 W. Bardziej chodzi mi o ogolne samopoczucie ryb-sadze ze przy tym swietle z life glo2 jest im zbyt jasno. Z drugiej strony Osram fluora ma ciemniejsze swiatlo-kolor wody-mam lekko brazowy-moze chyba go podkreslic. Teraz pozostake sprawa tych roslin które mam-czy bedą sobie radzic przy fluorze+ odbłysnik? Osram fluora-czerwone swiatlo+niebieskie(ryzoko glonów :? )(Ra-nie znam-moze ktos zna???) Life glo-zolto-jasne-malo czerwonego.-ale wiecej lumenów...(Ra-90) Life glo dostalem od znajomego-szybko wiec zminielem fluore . Biorąc pod uwage obsade w akwarium+rosliny(widmo czerwone) wyglada na to ze fluora jest lepsza.-przy mniejszym natezeniu swiatla powinno byc mniej glonów.
Juz wybralem.Po prostu jeszcze raz zalozylem fluore..i zrobilo sie strasznie ciemnow akwarium, nawet z odbłysnikiem.Jednak life glo przynajmniej dla mojego oka jest ze 3 x silniejsza.
fluora nadawala by sie moim zdaniem do "rasowych" czarnych wód.Faktycznie najlepsza bylaby kombinacja tych dwóch swietlowek-byłoby perfekcyjnie.Jednak nie chce dewastowac pokrywy.Life glo jest w tej sytuacji optymalnym rozwązaniem.
Dziekuje za rady Swider
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2006, 20:22:20 » |
|
właśnie o to chodzi w świetlówkach że nie można ''na oko'' mierzyć jej mocy. fluora świeci tak fioletowo bo ma wymieszane niebieskie i czerwone widmo, a glo- ma jaśniejszą mieszankę i wcale nie jest mocniejsza, ma tyle samo wat :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Swider
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 27, 2006, 20:48:37 » |
|
Ok.zgadzam sie.Fluora daje widmo swiatla niewidoczne dla oka ludzkiego.Akwarium wydalo mi sie strasznie mroczne-taki połmrok.
Moc swiatla taka sama.Zatem z uwagi na wiekszy strumien swiatla lepszy jest life glo.Fluora moglaby byc , daje calkiem fajny wizualnie efekt ale ma mało lumenów.Ilosc lumenów a jakos widma jest sprawą dyskusyjna...Sprawdzilem i faktycznie ta druga doswetla lepiej tyl akwarium-a moze ja ma takie wrazenie :roll:
Cos mi sie wydaje ze to jeden czort te swietlowki a wybór zalezy od gustu i pieniedzy.Rosliny bedą miec lepiej przy większej mocy swiatla(watach). ::Tu moja uwaga latwo przedobrzyc-zwartki, mech nie za bardzo "lubią" duze naswietlenie, wiec poco dokladac kolejne 15 w a potem sie meczyc z glonami i przyciemnaniem na sile zbiornika? :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|