Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Neonki  (Przeczytany 2031 razy)
Mzafka
Nowy
*

« : Marzec 15, 2006, 13:15:37 »

A moje neonki (7) nie pływają razem w grupie, tak jak wszędzie w sklepach akwarystycznych i w Waszych akwa (jak widać na zdjęciach), tylko tak jak im się podoba, każdy w swoją stronę. Razem pływały przez jakieś 2 dni od ich kupna, teraz tylko czasami mają ochotę na towarzystwo. Sad  a szkoda bo nie ma to takiego efektu.

Mżafka
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2006, 13:19:48 »

To znaczy, że czują się u Ciebie komfortowo i nic im nie zagraża. Neonki przeważnie trzymają się razem, gdy w pobliżu jest np. jakaś większa ryba, która może stanowić potencjalne zagrożenie (niekoniecznie realne).
Mzafka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2006, 13:28:13 »

Cheesy  Czyli dla dobrego efektu musze sobie sprawić wielką rybę ? Cheesy
Oprócz 7 neonków mam parkę mieczyków w tym 1 weloniasy, 2 czarne molinezje, 2 brzanki, 2 gupiki i ostatnio syn kupił 3 jakieś maleństwa - nawet facet w sklepie nie wiedział jak się nazywają - fachowcy!! Przy okazji powiedzcie czy to dobry zestaw w 60l. akwarium?

Mżafka
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2006, 13:31:26 »

Welon tu się nie nadaje kompletnie, brzanki - jakie ? Poza tym nie kupuje się ryb nie znając gatunków... W 60 litrach widziałbym miejsce zaledwie dla kilku ryb (albo kilkunastu jeśli są wielkości neonków).
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2006, 14:02:41 »

welonek jest niezbyt dobry do tego akwa tak samo jak mieczyki(bo jest ono ciut za male) a przy mieczykach i welonie nie powinny sie czuc komfortowo wiec powinny plywac w stadzie Tongue

8317910

thomas41
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2006, 15:06:38 »

Very Happy Czyli dla dobrego efektu musze sobie sprawić wielką rybę ? Very Happy
Oprócz 7 neonków mam parkę mieczyków w tym 1 weloniasy, 2 czarne molinezje, 2 brzanki, 2 gupiki i ostatnio syn kupił 3 jakieś maleństwa - nawet facet w sklepie nie wiedział jak się nazywają - fachowcy!! Przy okazji powiedzcie czy to dobry zestaw w 60l. akwarium? -tak napisał Mzafka
    gdzie tu jest welon
 Mzafka napisał że ma weloniastego MIECZYKA a nie welonke

POZDROWIENIA Thoma$
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2006, 15:58:31 »

Cytat: thomas41

Mzafka napisał że ma weloniastego MIECZYKA a nie welonke

W sumie jak się jeszcze raz przyjrzeć, to masz rację Wink Nie zmienia to faktu, że mieczyk jednak powinien mieć większe akwarium.
Mzafka
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2006, 17:44:26 »

Tak, to jest mieczyk weloniasty, a nie welon, uff, przez Was już przez chwilę myślałam że to to samo ;-) Ale nie zmienia to faktu że są to za duże ryby do mojego akwa :-( a szkoda podobają mi się. Chyba postaram się o większe akwarium :-) Brzanki to chyba są brzanki różowe, tyle że moje to są pomarańczowe Smiley  Poza tym sprawdziłam te maleństwa, które kupił mój syn to kardynałki. Nie wspomniałam, ze mam jeszcze glonojada i i 2 kiryski.

Mżafka
Lukaszl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2006, 18:52:38 »

Brzanki różowe to rybki stadne i lepiej czują się w grupie(7,8 sztuk). Z tego co wiem kardynałki sa potrzebują niższej temp. od innych rybek z Twojego akwa. Kirysy tez stadne np. 5 sztuk

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
thomas41
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 15, 2006, 20:04:10 »

Mzafka mozesz dać zdjęcie tego akwa PROSZE

POZDROWIENIA Thoma$
Mzafka
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 16, 2006, 07:28:15 »

No tak, więc większe akwa jest tu konieczne. Narazie zmniejszyłam rybkom temperaturę do 25st. Może kardynałki to wytrzymają?? Skoro do tej pory nic im nie było przy 28st.
A zdjęcie obiecuje że dołącze w przyszłym tygodniu. Dzisiaj nie mam czym go zrobić Sad
Pozdrawiam
(Jestem kobietą  ;-))

Mżafka
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: