Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czyszczenie filtra !!!!  (Przeczytany 2383 razy)
hasler
Nowy
*

« : Marzec 10, 2006, 19:09:49 »

jezeli sie czysci caly filtr czy mozna rozebrac go calkowicie i w wodzie z akwarium przeplukac wegiel i spowrotem wsadzic do filtra?? wszystko jest plukane oczywiscie w wodze z akwa pomocy!!!

kulturystyka, Akwarystyka. !!!
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 10, 2006, 19:38:53 »

A co Ci da przepłukanie węgla ? Poza tym nie powiesz chyba, że masz go w filtrze non stop...
hasler
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 10, 2006, 19:50:45 »

jest w srodku filtra przeciez caly czas taki drobny kamyczek to jest wlasnie wegiel? i jak bym go nie mial non stop to co by byl filtr wart?

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 10, 2006, 19:55:33 »

Węgiel aktywny ma to do siebie, że jak już zwiąże pewną ilość zanieczyszczeń, to zaczyna je oddawać z powrotem do wody. Taki wkład jest już do wyrzucenia w zasadzie. Poza tym stosuje się go bardzo rzadko, np. w sytuacji, gdy chcesz usuwać resztki lekarstw itd. Średnio takie wkłady mają trwałość od kilku dni do ok. 2,3 tygodni. Zależnie od pojemności. Dlatego zdziwiło mnie, że chcesz płukać węgiel...

A drobne kamyczki, to jeszcze nie musi być węgiel.
hasler
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 10, 2006, 20:05:03 »

dzisiaj wlasnie przeplukalem caly filtr..gable ,wirnik i wlansie wegiel.Duzo bylo w nim syfu powietrze nie chcialo leciec zapchal sie calkowicie powied zmi czy mozna dokupic taki wegiel ewentualnie to zmienie na nowy.Ale chyba nic sie nie stalo jak go przeplukalem i to jeszcze w wodzie z akwa?Huh

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 10, 2006, 20:19:07 »

W ogóle nie wolno dawać węgla aktywnego do codziennego użytku !!! Węgiel raz zużyty należy wyrzucić. Nie wolno tego wsadzać do akwa z powrotem, bo odda wszystkie zanieczyszczenia z powrotem do wody !!!

Na dłuższą metę istnieją jednak sposoby odzyskiwania węgla aktywnego np. poprzez użycie jakichś rozpuszczalników organicznych. Ale po pierwsze wydajność tego węgla będzie mniejsza, a po drugie to się po prostu nie opłaca.
hasler
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 10, 2006, 20:33:18 »

hmm ja mialem taki wegiel od nowosci jak kupilem filtr:( to nie wiem a ile kosztuje mniej wiecej taki wegiel to go wymienie

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 10, 2006, 21:01:35 »

W ogóle go nie stosuj. Węgiel usuwa równiez niezbędne dla ryb i roślin mikroelementy. Już pisałem kiedy się go wkłada do filtra.
hasler
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 10, 2006, 21:06:54 »

czyli jakie wklady polecasz najbardziej i jak cesto trzeba je zmieniac? i jakie mniej wiecej koszty??

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 10, 2006, 21:14:08 »

Ty musisz dobrać filtrację do Twojego zbiornika. Skąd mam wiedzieć jakie masz akwarium i co chcesz osiągnąć ? Po prostu nie stosuj węgla kiedy nie potrzeba.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: