Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Mam kolosalny dla mnie problem z baniakiem...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mam kolosalny dla mnie problem z baniakiem...  (Przeczytany 1836 razy)
blackmak
Stały użytkownik

« : Marzec 05, 2006, 20:07:10 »

Mianowicie chodzi o to ze zauwazylem w swoim baniaku 2 male slimaki, nienawidze ślimorów i wiem ze jak sie zaczną mnozyc to bedzie duzy problem bo mam w baniaku baaaardzo duzo rozlin i nieuda mi sie ich wytepic nigdy, prosze o rady co robic zeby wytruc jakos zlikwidowac co do jednego ślimora.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2006, 20:26:08 »

kup jakiegoś tępiciela ślimaków. używałeś opcji >szukaj?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2006, 21:08:17 »

Dwoma ślimakami jeszcze się nie trzeba przejmować Wink W miarę możliwości wybierać Smiley Wytępić wszystkich się nie da, no chyba że ewentualnie jakieś bocje. Mała ilość nie zaszkodzi.
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2006, 21:14:16 »

bocje wspaniale juz mialem, padly przeynoszac ospe do mojego baniaka, moze jakies inne rozwiązanie/.?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2006, 21:19:09 »

Siatkowane ? Wink Te są mniejsze i ospy mi nie przyniosły. Ewentualnie chemia, ale możesz nią przy okazji wybić glonojady albo inne ryby denne. Inaczej pozostaje tylko cierpliwe wybieranie...
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2006, 21:35:47 »

Smiley na ślimaki najlepsze jest nie przekarmianie ryb tak aby płatki za dłógo na dnie nie leżały. Prawda jest taka że co byśmy nie czarowali to slimaki zawsze zawleczemy. Walka z nimi traci sens w zbiornikach powyzej 30l jeśli są tam rośliny. Jak wspomniano można użyc bocji które reguluja ilość ślimaków. Mimo to najlepsze jest nie przekarmianie ryb to powoduje że ślimaki utrzymuja swa populacje w akwa na mniejwiecej stałym nie za dużym poziomie. Zdecydowanie odradzam chemie. Martwych slimaków nie odłowisz a ich roskładające sie zwłoki moga zatruć wodę.
Pozdr.

112,25
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2006, 11:17:51 »

ja w baniaku 54 litry mialem multum slimakow i wyzbieralem wszystkie(tak mi sie zdawalo) zaczym zobaczylem kolejnewpadlem na pomysl zmiany wystroju i ryb a co za tym idzie restart akwa Cheesy zalalem malenstwa wrzatkiem i zostaly same muszelki Cheesy troche barbarzynskie ale dziala Cheesy

8317910

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2006, 16:50:07 »

Nie wiem jak to sie stalo ale zatoczki u mnei same wyginely, doslownie jak dinozaury. Tylko muszelki lezo zagrzebane w podlozu. Nie mam pojecia jak do tego doszlo. Wiem tyle że jak wyjmowalem deszczownie, żeby przeczyscic to z niej wylatywalo mnustwo martwych zatoczków. Z tego wynika że to filtr musial wciągać slimaki gdzie w deszczowni utykaly i marly z glodu, innego wyjasnienia nie ma. Tongue

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 11, 2006, 18:58:17 »

reset baniaka mnie nie leczy, za duzo roboty a pozatym nie mam ochoty na nowo przechodzic początkow, kazdy wie jakie one są, bede je wybijał jeden po drugim az wymorduje wszystkie
pawelb23
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2006, 18:32:01 »

Na jakiejs stronie widzialem taka recepte na walke z ta plaga - wrzucic na pare godzin do akwa zagotowana marchewke ..i po tym czasie mamy na niej kilkanascie (moze kilkadziesiat) slimakow; nie testowalem tej metody:)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: