Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Coś o oświetleniu.  (Przeczytany 5616 razy)
GP
Stały użytkownik

« : Wrzesień 19, 2003, 07:50:43 »

Podjąłem decyzję o zmianie  oświetlenia i tutaj pokazały się schody - jest masa świetlówek na rynku, często o nazwie "akwarystyczna".
Standardowo mam zwykłe 2x30W Narva.
Znalazłem w hurtowni Philips Aquarelle i Osram Fluora (głównie niebieska i czerwona część widma). Kupiłem tę drugą.
1. Czy to dobry wybór?
2. Jaka jest różnica w porównaniu do Philipsa?
3. Gdzie ją zamontować z przodu czy z tyłu?
4. Może drugą standardową równieź wymienić?
Dodam, że zarówno Philips, jak i Osram kosztują 25 PLN - dwa razy taniej niż w sklepach internetowych.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
prezes
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 21, 2003, 22:43:30 »

Witam mysle ze dobry wybor tylko ja bym polecal wymiane tej 2 zwyklej jarzeniowki na Philips AQUARELLE otrzymasz niesamowita barwe wody a takze ladnie ci sie wybarwia ryby tzn dostana ladnych kolorow mysle ze powinienes zastosowac Philips AQUARELLE z tylu otrzymasz niezly efekt.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 26, 2003, 22:01:47 »

Popieram kolegę.Philips to Philips,zamiast flory dobry byłby też Philips np coś z serii TLD 9xx

385 l - dyskowce
TommiCrazy
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 28, 2003, 11:44:39 »

czy kilku krotne dzienne zaciemnienie akwarium i rozjaśnianie doprowadzi ryby do jakiegoś nienormalnego zachowania? czy oświetlenie musi być włączone mniej więcej iles godzin bez ustanku? o ile mozna temperature obniżać na noc  w stosunku do dnia, by ryby zle się niepoczuły?

----
CAST:
Mainstage: buttikoferi vs pawiooka
Backstage: sajca & zebra
CleanersCrew:Khuli & drewniak & kiryski & glonożarł
jak dobrze karmie to jest PEACE :>
Jan Poświata
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 29, 2003, 11:12:41 »

Cytat: TommiCrazy
czy kilku krotne dzienne zaciemnienie akwarium i rozjaśnianie doprowadzi ryby do jakiegoś nienormalnego zachowania?
Na pewno ci sie nie poskarżą :wink: Praktyki które opisujesz sa niewskazana, a juz na pewno gwałtowne zmiany oświetlenia (zapalanie i gaszenie) Dla ryb jest to bardzo stesogenna sytuacja, a wiadomo że zestersowane ryby są wrażliwe na róźne choroby, słabiej ubarwione i nie zachowują nienaturalnie :!:

Cytat: TommiCrazy
 o ile mozna temperature obniżać na noc  w stosunku do dnia, by ryby zle się niepoczuły?

T samo tyczy się temperatury, powinna byc stabilna. (zmiany +/- 1 stopien sa do zaakceptowania) Jesli jednak temperatura w nocy ci spada o wiecej zainwestuj w grzałke z termostatem.

Pozdrawiam
Jan Poświata
Tiger.xp
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 02, 2004, 23:58:44 »

Ja tez mam Osram Fluora i wszystko wygląda i rośnie bardzo dobrze. Niedługo dodam do niej POWER GLO Hagena i GRO-LUX.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: