zminek123
Nowy

|
 |
« : Marzec 03, 2006, 20:13:20 » |
|
Mam gupiki. Kupiłem mowy filtr mozliwe ze troche za silno działa i nimi troche powiewało po tym akwarium.Ale wlanczam ten filtr tylko na 2 godzin dziennie nie wiem co zrobićbo moje rybki mają czarne oczy i są strasznie płochliwe. Czy to choroba czy co nie mam pojecia.prosze o szybka pomoc. z gory dziekuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2006, 21:27:56 » |
|
Moje maja wszystkie czarne (znaczy "źrenice"). A co do filtra - on powinien chodzic cały czas a nie tylko 2 godz. :? :!::!: Podaj więcej szczegółow (wielkość akwa, parametry wody, obsada). Co rozumiesz pod pojęciem płochliwe :?: Jak się zbliżasz do akwarium czy jak pukasz w szybkę czy może na widok innych ryb :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zminek123
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2006, 11:28:22 » |
|
Woda nie jest brudna. Zbiornik mam o wymiarach 15 x18x30 ale od poniedziałku zmieniam na 30 l. Gdy włanczałem filtr ryby byly normalne. PO godzinie patrze juz mającale oczy czarne łacznie z białkami. a w TYm akwarium mam dwie samiczki i samca(gupiki). Możliwe ze zbyt duzy przepływ wody jest i w zwiazku z tym sąw szoku czy cos? płochliwe są gdy przybliże reke do akwarium czego wczesniej sie nie bały
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2006, 14:58:56 » |
|
No nie wiem co moze byc z ta plochliwoscia ... Moze sie z czasem przyzwyczaja. A filtr musi chodzic caly czas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dawid_3
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2006, 16:44:19 » |
|
Moja samica też ma czarne ,,oczy'' i nic jej nie jest :wink:
|
|
|
|
|
|
63l. :2 parki pielęgniczek ramireza,5 molinezji (black molly),3 mieczyki hellera,3 kosiarki i 1 zbrojnik niebieski(albinos) 25l. :młode mieczyki i molinezje
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2006, 17:09:59 » |
|
żenada :? . filtr musi chodzić non-stop 24/7. dlaczego upatrujesz choroby rybek w prawidłowych cechach ryb? głodne, bojaźliwe, kolorowe. jeśli chcesz żeby były jeszcze zdrowe włącz filtr w nowym akwarium i daj mu dojrzeć przez dwa trzy tygodnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zminek123
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2006, 09:30:57 » |
|
żenada?! Kolego drogi nie cfaniakuj! mam problem to pytam, a że dopiero zaczynam to chyba mam prawo sie o takie rzeczy pytac. Skoro mowiecie ze wasze ryby też maja czarne oczy (łącznie z białkami) to dziekuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 06, 2006, 13:19:09 » |
|
Myślę, że kolega chciał zwrócić uwagę na to że filtr MUSI chodzic 24/7. Może faktycznie troszke przesadzil  A swoja droga to chodzi ci juz ten filtr non-stop :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zminek123
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 06, 2006, 19:01:41 » |
|
Chodzi.  dziekuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2006, 20:27:42 » |
|
jedno słowo a tyle znaczy :wink: filtr ma chodzić 24/7 wszędzie, w każdych poradach ,ulotkach, artykułach , postach pisze wyraźnie o używaniu filtra. ale są uparci którzy wyłączają filtr na noc albo na dzień dla odmiany. problemem wtedy wydaje się nieużywanie filtra :? PS: cwaniak pisze się przez W
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zminek123
Nowy

|