Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupiki z czarnymi oczami?  (Przeczytany 5991 razy)
zminek123
Nowy
*

« : Marzec 03, 2006, 20:13:20 »

Mam gupiki. Kupiłem mowy filtr mozliwe ze troche za silno działa i nimi troche powiewało po tym akwarium.Ale wlanczam ten filtr tylko na 2 godzin dziennie nie wiem co zrobićbo moje rybki mają czarne oczy i są strasznie płochliwe. Czy to choroba czy co nie mam pojecia.prosze o szybka pomoc. z gory dziekuje
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2006, 21:27:56 »

Moje maja wszystkie czarne (znaczy "źrenice"). A co do filtra - on powinien chodzic cały czas a nie tylko 2 godz. :? :!::!: Podaj więcej szczegółow (wielkość akwa, parametry wody, obsada). Co rozumiesz pod pojęciem płochliwe :?: Jak się zbliżasz do akwarium czy jak pukasz w szybkę czy może na widok innych ryb :?:

zminek123
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2006, 11:28:22 »

Woda nie jest brudna. Zbiornik mam o wymiarach 15 x18x30 ale od poniedziałku zmieniam na 30 l. Gdy włanczałem filtr ryby byly normalne. PO godzinie patrze juz mającale oczy czarne łacznie z białkami. a w TYm akwarium mam dwie samiczki i samca(gupiki). Możliwe ze zbyt duzy przepływ wody jest i w zwiazku z tym sąw szoku czy cos? płochliwe są gdy przybliże reke do akwarium czego wczesniej sie nie bały
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2006, 14:58:56 »

No nie wiem co moze byc z ta plochliwoscia ... Moze sie z czasem przyzwyczaja. A filtr musi chodzic caly czas

dawid_3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2006, 16:44:19 »

Moja samica też ma czarne ,,oczy'' i nic jej nie jest :wink:

63l. :2 parki pielęgniczek ramireza,5 molinezji (black molly),3 mieczyki hellera,3 kosiarki i 1 zbrojnik niebieski(albinos)
25l. :młode mieczyki i molinezje
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2006, 17:09:59 »

żenada :? . filtr musi chodzić non-stop 24/7. dlaczego upatrujesz choroby rybek w prawidłowych cechach ryb? głodne, bojaźliwe, kolorowe. jeśli chcesz żeby były jeszcze zdrowe włącz filtr w nowym akwarium i daj mu dojrzeć przez dwa trzy tygodnie.
zminek123
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2006, 09:30:57 »

żenada?! Kolego drogi nie cfaniakuj! mam problem to pytam, a że dopiero zaczynam to chyba mam prawo sie o takie rzeczy pytac. Skoro mowiecie ze wasze ryby też maja czarne oczy (łącznie z białkami) to dziekuje.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 06, 2006, 13:19:09 »

Myślę, że kolega chciał zwrócić uwagę na to że filtr MUSI chodzic 24/7. Może faktycznie troszke przesadzil Wink A swoja droga to chodzi ci juz ten filtr non-stop :?:

zminek123
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 06, 2006, 19:01:41 »

Chodzi.Smiley dziekuje Wink
kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2006, 20:27:42 »

jedno słowo a tyle znaczy  :wink:  filtr ma chodzić 24/7 wszędzie, w każdych poradach ,ulotkach, artykułach , postach pisze wyraźnie o używaniu filtra. ale są uparci którzy wyłączają filtr na noc albo na dzień dla odmiany. problemem wtedy wydaje się nieużywanie filtra :?
PS: cwaniak pisze się przez W
zminek123
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2006, 21:52:23 »

hehe Tongue tylko Cie sprawdzałem Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: