Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupik  (Przeczytany 5454 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 13, 2006, 13:25:47 »

Cytat: mokry06
Moje malutkie gupiki maja już  4 tygodnie i 3 dni.  Czy mogę juz je przenieść do olgólnego bez obawy że zostaną potraktowane jako pokarm ?

To wszystko zależy co masz poza tym w akwa, jak bardzo są już duże (czy inne rybki mogłyby połknąć coś tej wielkości). U mnie skalary małą molly odpuściły sobie (przestały się nią interesować jako pokarmem) dopiero jakiś tydzień temu (czyli po jakiś 3 tyg) Po prostu podrosła i nie jest już postrzegana jako papu Wink

mokry06
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Marzec 13, 2006, 15:10:23 »

No w akwa mam 3 gupiki, 4 neony, kiryska, 2 glonki , a małe gupiki mają około 1 - 1,3 cm !!   Czy pozostałe moga je zjeść ?[/quote]

gg- 1661166
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Marzec 13, 2006, 21:53:31 »

Raczej nie pownno nic ich zjeść ale jak możesz je trzymać osobno to można dla pewności troszkę poczekać. Ja od dzisiaj mam 10 małych gupików ale ze względu na skalary na razie będę je trzymał osobno.

v-iki
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Marzec 16, 2006, 11:30:12 »

To znów ja. Moze troche jestem upierdliwa pod tym względem. Ale nic nie poradzę, skoro chcę wiedzieć więcej. Chę się dowiedzieć co do małych gupików. Kiedy powinno zacząć się ich karmienie. Pierwszy raz mi się rozmnozyły i nie wiem co i jak. Dlatego chcę się tego dowiedzieć. A wiem że dowiem się od was sporo. Smiley Za rady i odpowiedzi z góry dziękuję. Cheesy
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Marzec 16, 2006, 12:39:42 »

Mnie ostatnio też powiększyła się gromadka gupików (o 10 małych Cheesy)
Swoje zacząłem karmić prawie od razu (trudno mi powiedzieć po jakim czasie od urodzenia bo wieczorem nie było a rano już tak Cheesy).
Na początku troszeczkę pokarmu (bardzo rozdrobniona mieszanka suchych pokarmów jakich miałem). Na początku (rano) zainteresowanie było małe (pewnie jeszcze miały swoje zapasy, ale wieczorem już zaczęły same pobierać pokarm. Z molinezjami dokładnie tak samo zrobiłem i mała ma się świetnie i rośnie.

P.S.
Nie jesteś upierdliwa Wink Kto pyta nie błądzi. Czekam na info jak się małe mają Smiley

v-iki
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 16, 2006, 13:58:53 »

Dziekuję za wstępne info. Spytałam, ponieważ mało wiem o małych rybkach. Prawie wcale. Co prawda kiedys miałam rybki, które rozmnałamy mi sie jak "plaga".  Smiley Ale musiałam je sprzedać. Ale ostatnimi czasy własnie wróciłam (juz dwa lata). Może to jakieś coś związanego z tym ze sama nią jestem.  :wink: Ale nic na to nie poradze. Cieszę się za uznanie. Jak narazie małe gupiki (6; potomstwo tych które dostałam na urdzodziny, sama zaskoczona byłam), mają się bardzo dobrze. Nie wiem jeszcze tylko jak długą rosną, tzn. ile trwa okres ich dorastania. Niestety nic nie poradze na fakt, że jestem żądna wiedzy na ichj temat. Zresztą nie tylko na ich. Poprostu chcę żeby były piekne i zdrowe i zamierzam wiedzieć o nich jak najwięcej ile to tylko możliwe.  Cheesy
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Marzec 16, 2006, 14:52:37 »

Jak długo rosną nie wiem. Też czekam Smiley. Drobna uwaga ... gupiki też się mnożą na potęgę więc później może być problem. Uważaj również na krzyżowanie się gupików między sobą (w ramach "rodziny") - może dojść do powikłań genetycznych, czego efektem mogą być choroby, brak barw, skrzywienia w budowie ciała itp itd. Najlepiej potomstwo oddawać lub krzyżować z nowo zakupionymi. No ale to już tematy hodowlane Smiley Życzę powodzenia Smiley

Robin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Marzec 16, 2006, 16:51:03 »

Seboos nie to ze sie czepiam ale te 2 skalary to nie pasuja do 112L
Pozdro

112L Ameryka
8-gupik,6-mieczyk,5-kirysek spizowy
2-molinezja black molly,2-molinezjazaglopletwa
2-zmienniak koralowy,2-kosiarka,2-otosek      2-krewetkaAmano,2-ampularia
25L Narybek
v-iki
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 16, 2006, 17:00:13 »

Dzięki. Troszke szkoda że nie wiem nic o wzroście pieknych małych rybek. Ale moze gdzies to wyszperam. Co do maleństw to mam pewne plany. Gdyż jak podrosną to chcę je sprzedawać. Może do sklepu akwarystycznego, lub gdzieś w swojej miejscowości. Jeszcze zobaczę. Może komus w prezencie je dam.  Smiley jeszcze coś wymysle.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Marzec 16, 2006, 17:38:57 »

Cytat: Robin
Seboos nie to ze sie czepiam ale te 2 skalary to nie pasuja do 112L
Pozdro

Wiem, ale jak juz są to niech sobie mieszkają. Na razie są małe więc spoko. Jak podrosną to albo kupie większe akwa (będzie pretekst  :twisted: ) albo będę szukał "rodziny zastępczej" dla nich

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: