Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupik  (Przeczytany 5477 razy)
v-iki
Nowy
*

« : Marzec 02, 2006, 10:58:29 »

Witam. Proszę o podpowiedź. Dostała na urodziny (dzisiaj) trzy gupiki. I zabardzo nie wiem co i jak co do nich. Wiem jak narazie tyle że nie sa bardzo wymagające, mogą zyć z welonami i są z rodziny pielęgniczkowatych. Co prawda zbieram materiały na temat tych ryb, tóre wspomniałam, ale chę jeszcze dowiedzieć się co wy o tym sądzicie. Przyznaje że jeszcze nie jestem wielkim akwarystą. Ale chcę się dowiedzieć o nich wszystkiego co mozliwe żeby na przyszłość wiedzieć co, jak i dlaczego. Za rady, podpowiedzi, wskazówki i pomoc będę wdzięczna.

Pozdrowionka dla forumowiczów.  Cheesy
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2006, 12:08:59 »

gupiki tak jak wszystkie ryby trzeba trzymać w akwarium ,nie żadnym słoiku czy kuli. wola raczej cieplejsza wodę niż welony ,znoszą nawet spoko wodę o temp 30* ale 24 to optimum. do tego filtr ,napowietrzanie i podmiany wody ,tak z 25% tygodniowo na odstaną wodę.
Robin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2006, 12:10:05 »

Wiem jak narazie tyle że nie sa bardzo wymagające, mogą zyć z welonami i są z rodziny pielęgniczkowatych

Gupiki sa z rodziny piekniczkowate a nie pielegniczkowate
moga one zyc z welonami ale one nie pasuja do nich,co do hodowli gupikow to czasem nie trzymaj ich w kuli najlepszym wyjsciem byloby gdybys kupila male akwarium ok20L chyba ze chcesz miec wieksza obsade to kup wieksze oczywiscie z filtrem i grzalka do danego litrarza pare roslinek zwir i jest ok.Co do gupika to sa to ryby zyworodne ciaza trwa u samicy ok4-5 tyg i moze z jednego miotu miec od 5 do 150 mlodych szybko sie mnoza najlepiej jak na samca przypadaja 2 samice to tyle z mojej strony
pozdro :wink:

112L Ameryka
8-gupik,6-mieczyk,5-kirysek spizowy
2-molinezja black molly,2-molinezjazaglopletwa
2-zmienniak koralowy,2-kosiarka,2-otosek      2-krewetkaAmano,2-ampularia
25L Narybek
shrek1818
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2006, 12:11:35 »

pielęgniczkowatych :?  Gupiki to chyba najmniej wymagające ryby nie wymagaja dużego zbiornika i niemuszą mieć wysokiej temperatury ale nie niższa niż 20stopni co do wody tez niemają specjalnych wymagań no i łatwo się rozmnażają. Chcesz wiedzieć więcej to wejdź na stronę główną w dział indeks nazw.
v-iki
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2006, 13:16:44 »

Dzięki za poprawkę. Przyznaję że myslałam piekniczkowatych a napisałam pielęgniczkowatych. Mój błąd. Smiley  Czasem tak mam. Ale sporadycznie.  Trzymam je w zwykłym tradycyjnym akwarium, które zamierzam wymienic na wieksze. Zdecydowanie. Filtr z napowietrzaczem mam już. Więc o to się nie martwię. Dziękuję za rady i wskazówki. Mam nadzieję że jeszcze nie raz bedę potrzebowac waszych wskazówek o gupikach. Smiley
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #5 : Marzec 02, 2006, 16:18:28 »

Generalnie tak . Z gupików łatwy w hodowli jest tylko zmurtowany badziew sprzedawany w przecietnych sklepach akwarystycznych. Gupiki pochodzące z importu , zwłaszcza z azji. Są bardziej wymagające . Z doswiadczenia wiem że takie importowane piekności sa średnio w stanie przeżyć 2 porody (samice) w trudniejszych warunkach. chodzi głównie o inną wodę niz na dalekim wschodzie. Dopiero pokolenie ryb wychowane od małego w naszej wodzie są faktycznie mniej wymagające.
Swoim leopardom zapewniam temperature 25*  naprawde bardzo zarośniete akwarium głównie najazsem i rogatkiem . Akwa było by gatunkowe gdyby nie podrastające w nim także zbrojniki niebieskie.  gupisie najlepiej karmić pokarmem żywym w postac larw komara i dafni oraz wszelkimi mrożonkami. Warto stosować także pokarmy suche przeznaczone dla gupików np. "tropical guppy". Przy hodowli gupików jak i innych zyworódek trzeba przykładać szczególna uwge do regularnych podmian wody. To dlatego że te rybki maja szybka i spora przemiane materii co równa sie ze zwiekszona ilością azotu w wodzie. To także jpowód dla którego akwaria gupikowe powinny byc dobrze obsadzone roślinami.

Co do welonów i gupików uważma do sa bardzo kiepski pomysł. Welony moga chcieć podgryzać gupikowe ogony pozatym oba gatunki potrzebuja innej teperatyry wody. Jak welon to brak grzałki (nawet jesli ktoś twierdzi inaczej- zwłaszcza w sklepach zoo ) . jredne jak i drugie mają przyspieszony metabolizm a pozatym welkony racze średnio sie maja z roslinami drobnolistnymi które bardzo przydatne sa dla gupików (kryjówka narybku)
Życzę powodzenai w dalszej hodowli tych pieknych małych rybek
Pozdr.

112,25
karzel
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2006, 15:36:36 »

:twisted: Ja mam 7 gupików karmie je 3 razy dziennie po tyle żeby tą porcje zjadły w około 5 min co 4-6 tygodni rodzą się młode powinny być w temperaturze 20-25C ale ja je trzymam w nawet 16C a słyszałem że wytrzymują też 30C życze miłej hodowli  :!:

Obsada akwa

112l: 4 skalary, 1 górami dwuplamiasty, 3 mieczyki, 5 bocji kubotaj.

16l: 7 gupików.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2006, 15:31:07 »

:shock: to ty niezly sadysta jestes jak 3masz gupiki w 16*C :!: kiedys ci nie wy3maja tych ekstremalnych warunkow :?

8317910

Robin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2006, 15:36:04 »

karmie je 3 razy dziennie po tyle żeby tą porcje zjadły w około 5 min

To ile ty im tego jedzenia sypiesz dwie garscie?
to ty niezly sadysta jestes jak 3masz gupiki w 16*C  kiedys ci nie wy3maja tych ekstremalnych warunkow

Moze doswiadczenia robi ktory wiecej wytrzyma :lol:

112L Ameryka
25L Narybek
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 12, 2006, 16:06:41 »

A może zamiast wysyłać kolegę na szafot, dalibyście mu jakąś konstruktywną radę ? Ciekawe jak sami zaczynaliście przygodę z akwarystyką...
Robin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 12, 2006, 17:12:27 »

Ciekawe jak sami zaczynaliście przygodę z akwarystyką...

Ja na poczatku jakim bylem akwarysta takim bylem,ale nie sypalem tyle pokarmu zeby w 5minut zjadaly i nie trzymalem w 16°C.
Karzel ryby mozesz karmic 3 razy dziennie ale tak zeby zjadaly w 1 minute,i odradzam ci trzymanie gupikow w tak niskiej temperaturze to nie sa ryby zimnowodne tylko tropikalne.
Przemysl to

112L Ameryka
25L Narybek
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #11 : Marzec 12, 2006, 21:44:36 »

Wczoraj byłem na fajnym wykładzie na temat zyworódek i to nie tych które mozna w sklepach kupić. Spotkanie dotyczyło żyworódek o których większość z formuowiczów czy sprzedawców w sklepach zoo nawet nie słyszało.
Okaząło się że sa gatunki które potrafią zimować w oczkach wodnych pod lodem .
CO ciekawe tyczące się gupików sa bardzo tolerancyjne nie tyle na temperature jak na jakość wody potrafa żyć w wodzie twardej miekkiej a także morskiecj czy nawet oceanicznej ! (w oceanie nie na stałe ale tylko w czasie krutkich wędrówek między wyspami)
Nie mniej Tempreratura optymalna dla tych ryb to 20-25*c owszem zyja tesz w 16 czy 30 ale sa to ich minimum i maximum ktre w dłużyszej mierze są bardzo dla nich niekorzystne. W zimnej wodzie gupiki rzadziej się rozmnażaja i maja za wolny metabolizm, Bardzo źle to znoszą (nie zewnętrznie ale wewnąt tam gdzie nie widać gołym okiem)
Proponuję ado akwa dać grzałke i zapewnić te 23*C
Pozdr.

112,25
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 12, 2006, 21:45:37 »

Inna sprawa Tramal, że nasze gupiki tak wiele już wspólnego nie mają z dzikimi formami.
mokry06
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 13, 2006, 09:52:35 »

Moje malutkie gupiki maja już  4 tygodnie i 3 dni.  Czy mogę juz je przenieść do olgólnego bez obawy że zostaną potraktowane jako pokarm ?

gg- 1661166
v-iki
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Marzec 13, 2006, 12:41:26 »

Wydaje mi się że to lekka przesada trzymać gupiki w 16*. Ja utrzymuję temperaturę pomiedzy 20 - 25*. Natomiast co do jedzenia to sądzę że raz dziennie wystarczy. Gdyż większe dawki mogą zaszkodzić. Mówie tak, gdyz moja koleżanka, dość często dawała pokarm, nie tylko ona zresztą, i wszystkie jej gupiki zdechły. Co prawda teraz rybek nie posiada, ale chce je ponownie kupić, ale jak narazie chce zdobyc znacznie wiecej informacji. Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: