Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « szybkie oddychanie w trakcie leczenia ospy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: szybkie oddychanie w trakcie leczenia ospy  (Przeczytany 1970 razy)
ellma
Nowy
*

« : Luty 24, 2006, 15:31:06 »

co to za choroba(welonka i cierniooczek miały te same objawy:szybkie oddychanie,otwieranie pyszczka non-stop,zbytnio odchylone pokrywy skrzelowe i padly),rybcie miały ospę ktorą leczyłam costapurem i wszystko było na dobrej drodze,objawy ustepowały, a tu taki zonk, to jakies powikłania czy nastepna inna choroba? pomożcie po nie wiem czy to jakies bakterie,pasożyty...itd i czym to wywabic

Dane o zbironiku:60l, obsada-obecnie tylko glonojad,pH ok 7,49, dobrze napowietrzany
dawid_3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2006, 15:53:05 »

Prosiłbym byś podała podstawowe parametry wody i akwa(ph,wymiary akwa,obsada itd.) Smiley

63l. :2 parki pielęgniczek ramireza,5 molinezji (black molly),3 mieczyki hellera,3 kosiarki i 1 zbrojnik niebieski(albinos)
25l. :młode mieczyki i molinezje
ellma
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2006, 15:57:29 »

no podałam w pierwszym poscie, dokladniejszych parametrow wody niestety nie znam, dodam ze przez 4 dni leczenia woda była podniesiona do 28 stopni, potem stopniowo obniżyłam do 26
dawid_3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2006, 16:02:10 »

O bardzo przepraszam.Niezauważyłem.Wszystkie welony i welonki to ryby zimnolubne a 28 stopni to o wiele za dużo.Podaj czy ostatnio robiłaś jakieś zmiany i czy ryby się jakoś dziwnie zachowywały Tongue

63l. :2 parki pielęgniczek ramireza,5 molinezji (black molly),3 mieczyki hellera,3 kosiarki i 1 zbrojnik niebieski(albinos)
25l. :młode mieczyki i molinezje
ellma
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2006, 16:06:30 »

cierniooczek jest raczej ciepłolubny,a miał te same objawy. jesli chodzi o zmiany to nowe akwa,ma 2 tygodnie,jak rybcie wpusciłam było ok, po czterech dniach pokazała sie ospa
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2006, 17:03:03 »

twoje ryby po prostu zatruły się no3 ,na drugi raz poczekaj z trzy tygodnie lub kup test na no3/no2. pozdrawiam.
ellma
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 24, 2006, 17:19:08 »

Cytat: kafarski
twoje ryby po prostu zatruły się no3 ,na drugi raz poczekaj z trzy tygodnie lub kup test na no3/no2.

to by była najlepsza opcja, bo po kilku tyg byłoby wszystko oki i nowe rybcie możnaby wpuścic, nie martwiąc sie ze jakies chorubsko jest jeszcze w akwa. A zatrucie NO3 właśnie sie objawia przyśpieszonym oddychaniem? boje sie ze mogą to byc przywry, one wlasnie atakują skrzela
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Luty 24, 2006, 23:03:42 »

zrób pomiary i postaraj sie o czystą wode rybom ,wtedy nie będą chorować.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: