Annie
Nowy

|
 |
« : Luty 16, 2006, 17:07:26 » |
|
Mam problem, od jakiegoś czasu moja samiczka gupika wygląda tak jakby miała garb. Jest bardzo skrzywiona, a nie zauważyłam żadnych innych objawów. Płetwy i łuski ma spoko. Jest ruchliwa i nie straciła apetytu. Czy ktoś może mi powiedzieć czym to skrzywienie mogło zostać wywołane, bo przecież wcześniej wygladała normalnie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2006, 19:02:39 » |
|
a jakie masz akwarium?? ( ile litrow)
|
|
|
|
|
|
72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki
60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry
25l- red crystal, rainbow, white pearl
|
|
|
gray5
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2006, 20:07:50 » |
|
hmm moze sie przegieła jakos mi raz sie tak skrzywiła tak jak mówisz ale jej przeszło w sklepie widziałem gupiczke miała kręgosłup w kształcie fali ale sie chyba męczyła
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2006, 00:02:08 » |
|
nie mam zielonego pojecia od czego to :!: moj kumpel ma ten sam problem i mowi ze to od zbyt czestych porodow :!: ja hoduje gupiki od 4 lat i nie spotkalem sie z tym nigdy u siebie w akwa :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Annie
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2006, 08:50:40 » |
|
No to dzięki za słowa pocieszenia, że nie tylko u mnie występuje to zjawisko. Poczekam, zobaczę co będzie dalej. A jak jej przejdzie i się naprostuje to będzie super 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2006, 09:06:36 » |
|
te zjawisko sie czesto spotyka gdy albo samiczka jest juz stara/starzeje sie, lub gdy plywa w maciupkim awkwarium...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Annie
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2006, 09:12:11 » |
|
Akwarium nie uważam za maciupkie, chociaż bardzo duże nie jest, bo ma 30l. A mam w nim parkę gupików, parkę molinezji, 6 neonków i glonka. Wiec miejsca mają jeszcze sporo do pływania, bo przecież nie są to ogromne rybki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2006, 11:39:40 » |
|
na pewno sie nie wyprostuje :!: nie masz nawet o czym marzyc :!: kup sobie nowa samiczke :wink:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Annie
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 18, 2006, 17:33:01 » |
|
No to mam nowe 2 samiczki. Poszłam w końcu do zoologa i kupiłam.Na rybkach nie ma co oszczędzać  Teraz ślicznie pływają, a samiec ma radochę....jurny się zrobił....patrzeć jak małe będą. A ta chora...no cóż przechodzi kwarantanne.A co dalej, to poczekamy, zobaczymy... :!:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 18, 2006, 19:08:57 » |
|
kwarantanna jej nie potrzebna bo jest zdrowa ale ja tylko troche sie skrzywila :wink: ale dobrze ze ja oddzielilas bo po co ci taka ledwo zywa w akwa :wink:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 18, 2006, 21:53:40 » |
|
ojej  po co tu kwarantanna ? to nie jest nic zarazliwego. A teraz ja odizolowalas i bedzie jeszcze bardziej smutna i zgarbiona ;p  to taka babcia inwalidka, daj jej pozyc w normalnym swiecie :>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Annie
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 19, 2006, 12:42:52 » |
|
Kwarantanna była konieczna, bo rybka stała sie apatyczna, straciła apetyt a inne rybki ją ganiały po kątach akwarium, obgryzły jej cały ogonek. Niestety nawet odizolowanie w niczym nie pomogło, gdyz wczoraj wieczorem gupiczka pożegnala się z tym światem hlip,hlip  To już koniec tragedii skrzywionej gupiczki. Dzięki wszystkim za zaangażowanie w ten temat. Pozdro to all!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DOROTAZOFIA
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 21, 2006, 21:10:08 » |
|
mam ten sam problem od dwóch dni, jest prezgięta w lewo tuż za głową i ledwo porusza płetwą ogonową , wygląda na paraliż? pływa dzięki płetwom piersiowym, płytwa prawie pionowo. ogonek jest nieruchomy, ma apetyt. szkoda nam jeja dzieci mają powód do żalu. jak może być przyczyna?
|
|
|
|
|
|
112L, atman dr80, fzn3. 5 neonków, 3mieczyki zielone, 3czarne moli, czerwone danio, 4gupiki, 5Endlera, 3platki, danio, 2szczupienczyki dageta, zbrojnik, ampularia, Clithon Sun, świderki i masa roślin, atyla niebieska, red cherryx20,
|
|
|
Annie
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 22, 2006, 09:18:15 » |
|
Przyczyn może być wiele, zresztą powyzej możesz poczytać o tym. W zoologicznym powiedzieli mi że najwyraźniej przestala być kotna i to dlatego. I faktycznie moja samiczka uciekała przed samcem i chowała się w roślinki. Niestety z własnego doświadczenia wiem,że rybka taka się strasznie męczy i z dnia na dzień jest coraz gorzej. Wiem że ciężko rozstać się z ulubieńcem, ale chyba nie ma innego wyjścia. Zawsze można kupić nową samiczkę identyczną z tą starą. To już decyzja należy do ciebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Borsuk
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 22, 2006, 10:33:02 » |
|
Witam serdecznie. Ja mam podobny problem, tyle, że u gupika samca. Jest trochę wygięty, wygląda jak "wykrzyknik" W dodatku jego ogon jest jakby zlepiony. To znaczy nie rozłozysty jak u pozostałych gupikow. Co to może być ?
Aha - ryba je normalnie, tylko ma kłopoty z pływaniem.
|
|
|
|
|
|
Motocykle - kobity - rybki
|
|
|
|