Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: reset baniaka, co i jak....  (Przeczytany 5772 razy)
blackmak
Stały użytkownik

« : Luty 03, 2006, 21:49:35 »

Mam zamiar zresetowac 8 tyg temu zalozona akwarium gdyz chce zmienic podloze, moja dziewczyna uparla sia na kolorowe kamory i uleglem, jednak jak na nie patrze to robi mi sie niedobrze, lipa straszna. Akwa dojrzalo, wsio jest ok, mam zamiar spuscic wode do pojemnika (140 l) tzn 3/4 wody, ulozyc nowe dno, posadzic rosliny wlac stara wode dolac swiezej troche, czy to moze byc niebezpieczne dla ryb? jakie sa za i przeciw takiego dzialania.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2006, 21:54:37 »

Absolutnie nie dawaj kolorowego żwirku. To świństwo potrafi być trujące. Jak chcesz kolory, to spróbuj z roślinami. Poza tym jest mnóstwo fajnych, naturalnych kamieni. Akwarium to pewna forma naśladowania natury i dodawanie tam np. pierdzących nurków czy kolorowanego żwirku jest nieporozumieniem.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2006, 21:55:21 »

lepiej ryby gdzies przenies na ok tygodnia az podloze sie ustabilizuje powstana bakterie itp  :wink:  pozniej morzesz wpuscic rybki  :wink:
szef1992
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2006, 22:01:41 »

Albo jestem troszkeee tępy albo nie wiem co Tongue. To wkońcu ty masz teraz ten kolorowy żwirek i chcesz zmienić na normalny czy masz normalny i chesz zmienić na te kolorowe gów.. ?
mati
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2006, 22:07:12 »

nie widzialem nic brzydszego w akwa jak kolorowe dno po prostu paskudzctwo u nas w zoologicznym jednym kazde akwa ma albo pomaranczowy zwir albo blekitny normalnie....
A tak na marginesie to najladniej moim skromnym zdaniem wyglada czarny zwir z dodatkiem niewielu bialych wiekszych kamieni.

102 litry
* 16 neonów inessa
* 12 rozbor klinowych
* parka ramirezek
* kiryski i otoski
kryptokoryny, anubiasy, amazonki
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2006, 22:09:05 »

mam kolorowe kamory i chce zwykle klasyczne nie kolorowe, bo moje akwa wygląda jak kaledoskop, straszne, pokaze wam te kamory i ta fototapete która tez pojdzie w kosz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/47wc9f1tbosf7uhj.html
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2006, 22:10:19 »

Jasne, wywal je jak najszybciej. Ale myślę, że chyba obejdzie się jednak bez restartu. Widzę, że nie doczytałem pierwszego posta  :oops:  Myślałem, że właśnie chcesz dać do akwa ten kolorowy szajs.
szef1992
Gość
« Odpowiedz #7 : Luty 03, 2006, 22:13:04 »

Akwa bardzo ładne Smiley Gdyby nie podłoże :? a co jest pod tymi kolorowymi kamyczkami bo widze tam jakieś brązowe coś. Taka cienka jest ta warstwa tego i widać już to na czym stoi akwa czy jest coś pod tym kamolami ? ? ?
mati
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 03, 2006, 22:15:30 »

akwarium super tylko zmien ten zwir na czarny zobaczysz nie bedziesz zalowal

102 litry
* 16 neonów inessa
* 12 rozbor klinowych
* parka ramirezek
* kiryski i otoski
kryptokoryny, anubiasy, amazonki
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2006, 22:17:36 »

na kamorach jest piasek w niektórych miejscach, ale 90% to ten kolorowy szajs, baniak ma 8 tyg, mysze zmienic kamienie, nie wiem jednak jak zrobic podloze, czy piasek na spod i kamory na góre czy jak? gdzie przeniesc ryby na okres zmiany podloza( mysle ze dluzej jak godzine mi to nie zajmie) jaka gruba ma byc warstwa zwiru. tapeta, co zamiast niej, z tyłu akwa mam zolta sciane
szef1992
Gość
« Odpowiedz #10 : Luty 03, 2006, 22:21:54 »

Im grubsza tym lepsza Cheesy myśle że z 4-5cm najlepiej. A z tymi rybkami to musisz je zostawić w jakimś oddzielnym zbiorniku (np. sporawe wiadro) z wodą z akwa w którym pływały rybki. A jak zmienisz już podłoże to najlepiej jak dasz chociaż część starej wody a reszte świeżej. A nowoprzyszykowane akwa musi postać przynajmniej ze dwa dni aby ostrzymać równowagę biologiczną.
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2006, 22:24:52 »

zamierzam do nowego zbiornika wlac stara dojrzala wode, akwa ma 140l 100 l mam gdzie przelac, wiec nowa woda bedzie tylko 40l. moze te 2 dni nie sa konieczne, przeciez nie bede trzymal ryb 2 dni w wiadrze. a moze po prostu przysypac kolorowe kamory innymi Smiley
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2006, 22:36:22 »

eh okolo 40 litrow kranowki moze troche tu zaszkodzic.. ale..
jest jeszcze takie wyjscie, ze wlejesz te 100 ( gdzie ty tyle wody przetrzymasz? Tongue  w wannie ? Tongue) .. i postawisz reszte wody do odstania chociarz na 1-2 dni.. rybki poplywaja w tych 100 litrach, dadza rade ;> i to bedzie jak taka 'wieksza podmiana ' ;P

a przysypanie tych kolorowych innymi to raczej na krotka mete, bo przy kazdym udmulaniu dna czy ruszaniu roslinek beda ci wylazic te kolorowe..

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2006, 22:42:28 »

wiec wymienie kamory, mam 2 baniaki po 50 l na tą wode z akwa, wiec nie ma problemu, a jak przesadzac rosliny?
szef1992
Gość
« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2006, 22:54:24 »

Delikatnie palcami wyjąć z podłoża aby nie uszkodzić korzeni ewentualnie przy okazji możesz przyciąć za długie korzenie i rośliny. A sadzić to już chyba umiesz bo jakość sadziłeś Smiley A oczywiście na czas eksmisji roślin z akwa i tak muszą być w wodzie Tongue
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: