Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwa z pielęgnicami  (Przeczytany 1580 razy)
studencik4
Nowy
*

« : Luty 02, 2006, 15:14:27 »

Hej witam wszystkich! Mam takie małe pytanko? mam obecnie 200 l oświetlenie ok 90W, 2 zwykłe świetlówki philips oraz sylvania grolux (wiem że nie za dużo ale na razie musi wystarczyć  Smiley )  do tego mak 6 parek różnych pielęgnic ( w tym cytrynowe, salwinie i inne) jakie rośliny mógłbym tam chodować bo na razie jest tylko kryptokoryna. jakieś sugesteie? byłbym bardzo wdzięczny.

Mateo
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2006, 21:54:08 »

Po pierwsze 6 parek (czyli 12 sztuk) pielęgnic do 200 l to za dużo. Jak są małe to jeszcze może być ale kiedy urosną to sie zacznie.Ja mam w tej chwili 8 pielęgnic , każda średnio po 20 cm i wygląda to tak, że para pawiookich okupuje 3/4 akwarium a reszta ryb gnieździ się na małym kawałku. Po drugie pielęgnice uwielbiają kopać i niszczą rośliny. Więc na Twoim miejscu dałbym sobie spokój z roślinami - tylko kamienie, korzenie itp. Mógłbyś spróbować posadzić anubiasy, moje ryby nie podgryzają ich, ale zdarza sie że wykopią

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: