Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « MOZNA WODE Z MARKETU?? pomozcie!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: MOZNA WODE Z MARKETU?? pomozcie!!  (Przeczytany 3680 razy)
Gorylek
Nowy
*

« : Styczeń 31, 2006, 10:45:17 »

Mam moze glupie pytanie ale szukalam w necie i nic nie moge na ten temat znalezc. Mam w akwarium wode z kranu ale nie chca mi rosnac w niej roslinki, (mam akwarium juz od kilku lat). Probowalam roznych gatunkow roslin i nic mi nie rosnie, marnieje az w koncu gnije mimo regularnego sprzatania, preparatow ze sklepu zoologicznego dla roslin. Jedyna roslina ktora mi sie przyjela to "trawa". Podejrzewam ze jest to wina wody. Powiedzcie mi czy mozna zamiast kranowki wlac do akwarium wode kupiona w markecie, taka najtansza niegazowana do picia???

Akwarium: 47L
4 skalary, 3 brzanki brokatowe, 4 żałobniczki, 2 razbory klinowe, glonojad i cudaczek

Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2006, 10:59:42 »

Może być, ale zamiast od razu zwalac winę na wodę napisz jakie masz światło. Jeżeli masz masz rośliny wymagające dużo światła to moga ci marnieć. A co do wody to lepiej kupowac tanią wodę niegazowaną i musisz zwrócić uwagę na mineralizację (litera M, podawana w gr/cm3). Wybierz taką poniżej 150.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2006, 14:20:08 »

Odradzam stosowanie wód mineralizowanych, możesz narobić takiego bałaganu z pierwistkami że później nie dojdziesz jaki skład ma woda w akwa. Lepiej kup wode demineralizowaną (ew. destylowaną) i mieszaj w odpowiedznich proporcjach z kranową.
Po za tym do ładnego wzrostu nie wystarczy tylko woda, jest jeszcze kilka warunków ktore trzeba spełnić.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: