|
|
|
szef1992
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2006, 22:46:19 » |
|
Według mnie to samiczka  z czego to wnioskuje?, wydaje mi sie że samice mają krótsze "płetwy"  . A tak z ciekawości to ile litrów ma ten twój baniaczek ? Widziałem tam takie w miare duże rybki i nie wydawało mi się żeby one miały tam dużo przestrzeni do pływania :? . Odrazu napisz dokładnie jaką masz obsade  . Ps. A te twoje młode gurami to chyba ich z pareee tysięcy tam masz  . To wszystko z jednego miotu ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2006, 20:10:58 » |
|
Nie no jeszcze głuchy nie jestem  . Ale ty widze że czytać nie umiesz skoro napisał Baku że nie można odróżnić samca od samicy tylko podczas tarła no to czekaj i obserwuj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 02, 2006, 20:17:23 » |
|
no u młodych to tylko przy tarle. a potem jak już będą olbrzymie to samiec będzie miał czoło duże.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2006, 14:38:35 » |
|
po tym nie zawsze na 100% pozna bo teraz jak juz kiedys pisalem skalary sa tak zmarnowane genetycznie ze nie dasz rady tak z pewnoscia ocenic :!: jedynie tarlo :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
neon2
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2006, 20:37:02 » |
|
RoN wydaje mi się że powinieneś pozbyć się tego domku z lewego rogu akwarium nie bardzo pasuje do całości nie rób z akwa KRUPÓWEK. :evil:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RoN
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 08, 2006, 09:41:24 » |
|
w tym domku mieszka sobie samec glomojad okolo 15cm czasami do niego wpada samiczka z 12cm! na zdjeciach nie widac ich bo to sa nocne ryby raczej i wdzien siedze ukyte. Zato ichmale sobie baraszkuja po akwarium w dzien
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 08, 2006, 10:33:12 » |
|
To już chyba jest sprawa RoN co trzyma w akwarium ...
Ludzie, proszę, nie krytykujcie znowu wystroju w postaci domków, zamków, czy czegoś tam jeszcze ... Każdy ma w akwarium , to co mu się podoba ... I ma do tego pełne prawo ...
A tak, żeby było do tematu , to popieram, że nie da się odróżnić płci skalarów poza tarłem. Sama kiedyś próbowałam, i byłam niemal pewna, że dobrze wytypowałam, a gdy doszło do tarła, okazało się, że nie jest jednak tak jak myślałam ...
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
neon2
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 08, 2006, 21:58:02 » |
|
Baku,to była tylko moja opinia na temat wystroju wnętrza jeżeli komuś się taki podoba jego sprawa.Natomiast jeżeli chodzi o karanie to nie widzę podstaw. A co do płci skalarów to o ile się nie mylę są trzy sposoby ale żaden 100% .1, wzgórek tłuszczowy na czole. 2, płetwa odbytowa u samic bardziej zaokrąglona w pozycji agresywnej, samiec ma mniejsze zaokrąglenie, bardziej prosta płetwa. 3, podczas tarła samica ma bardziej wydatne pokładełko (narząd rozrodczy). Ale o tym wszystkim przeczytałem na stronach Wodnego Świata myślałem że ludzie również go czytają. A RONA przepraszam jeżeli uraziłem jego gust , a i tak proponuję mu łupinę kokosa. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów ,neon .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RoN
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 09, 2006, 11:07:10 » |
|
wiecie wcale sie nie obrazilem tych badziew naniosl moj brat  z jednej strony nawet dobrze bo glomojady maja gdzie siedziec, mam inne rzeczy ale tam niechca tylko zawsze w domu siedza. Kokosa kiedys mialem ale chyba sie nie mieslily w nim  bo nigdy ich tam nie widzialem  narazie stopuje rozmanazanie rybek bo nie mma co z nimi zrobic  posiadam okolo 150 szt 3 tygodniowych gurami niebieskich w 40l i okolo 200-250 szt w 10l takich tygodniowych i juz zaczynam sie martwc co ja z nmi zorbie za 2-3 tygodnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
neon2
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 09, 2006, 20:40:21 » |
|
Sory przejęzyczyłem się. Cytat z "SŁODKOWODNE RYBY AKWARIOWE" Stefana Kornobisa "Z całą pewnością można ustalić płeć w okresie rozrodczym po kształcie brodawek płciowych: u samca jest ona bardziej zaostrzona, u samicy szersza i bardziej zaokrąglona". Poza tym wszyscy sprzedawcy w sklepach zoologicznych wymieniają te 3 cechy dymorfizmu płciowego skalarów. POZDRAWIAM NEON.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 10, 2006, 13:34:23 » |
|
no wymieniaja ale nie da sie jednoznacznie okreslic :!: jedynie w okresie tarla :!: samice i samce czesto wykazuja cechy przeciwnej plci :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|