Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Podgryzania .... ciąg dalszy ...
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Podgryzania .... ciąg dalszy ...  (Przeczytany 3718 razy)
jackdave
Stały użytkownik

« : Styczeń 24, 2006, 23:00:22 »

Czesc i znowu to samo :/ Pozbyłem sie najpierw guramiego, potem zbrojnika niebieskiego a teraz kto podgryza ?? Ja to mam pecha :/ Pisaliscie że napewno nie kosiarka ale raczej to na 100% ona !! Gania danio (są całe podgryzione ), a po zakończonym przeganianiu mieli cos w pyszczu ( pewnie je płetwy :/ ) A może to wina samicy bojownika albo krewetki filtrującej ( w to wątpie ) ?? Co wy na to ??

Niektórzy przeginają :/ Rybki to tez stworzenia !!
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2006, 23:06:46 »

Stawiam na samiczkę bojownika.
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2006, 23:18:07 »

to moze i bojowniczka i kosiarka ?? Bo bojowniczke tez raz widzialem ze z pyszka wystawala jakby fragment pletwy :/ A wymienilem siezbrojnika wlasnie za ta bojowniczke i kolega powiedzial ze bojowniczka jest spokojna czyli mnie okłamał ?? Bojowniczki podgryzają płetwy ?? Wiesz moze masz racje ze bojowniczka bo wczesniej w tak szybkim tempie nikt nie podgryzal jeszcze a nawet jendo danio ma uszkodzone oko :/

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2006, 23:36:04 »

Nie okłamał Cię, tylko tam mogła się zachowywać inaczej, bo miała inne warunki. Kosiarka na pewno nie podgryza, ale jak już nie jesteś taki pewien to ją odłów i zobacz co dalej.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2006, 01:57:22 »

a czy to na pewno kosiarka ? może to Garra teniata ? Często sprzedają ja pod nazwą kosiarka, ale kosiarką nie jest i bywa agresywna.

Bojownik nie dogoni danio, no chyba że masz wybitnie małe akwarium. Kosiarki nie podgryzają innych ryb.
Jest tez opcja że danio same skubią się wzajemnie. Weloniaste formy , przy zbyt małej liczbie sztuk tak czasem robią.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2006, 02:19:57 »

Garra taeniata chyba Smiley Czyli tzw. kosiarka fałszywa.

Zajrzyj tutaj:

http://www.akwafoto.pl/artykuly/kosiarka.php
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 25, 2006, 18:14:24 »

DZieki Mdramski ! Bardzo mi ta strona pomogla , po przestudiowaniu tej strony orzekłem że mam prawdziwą kosiarke Wink ! Bo czarna prega nachodzi na ogon, nie ma wogole zółtego koloru ani jasnej przechodzącej pregi na ciele Wink CZyli zrobilem blad  trzymajac 1 kosiarke ?? kupic drugą ?? to moze przestanie ganiac danio bo zajma sie sobą Wink Danio podgryza samo siebie ?? ( to tez jest mozliwe bo mam trzy sztuki )

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 25, 2006, 18:22:50 »

Kosiarki są stadne i rosną spore. Także jak masz małe akwarium, to lepiej ją komuś oddaj.
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 25, 2006, 19:23:30 »

po dokładnym przygladaniu sie zaobserwowalem żótły fragment w środku płetwy grzbietowej !! :/ i jednak nie ma czarnej pletwy na ogonie( tak mi sie wydawalo ze ma ) moj brat uwaza ze to niestety jest raczej ta falszywa kosiarka Sad A jezeli tak to znaczy ze to ona na 100% ?? Jezeli tak to bym sie jej pozbyl tyle ze pewnie nikomu nie bedzie potrzebna agresywna rybka :/

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 25, 2006, 21:37:39 »

Ja miałem jedną fałszywą i nie była agresywna. Mało tego, pływała z prawdziwymi w stadzie. Nie zmienia to jednak faktu, że takie egzemplarze się zdarzają.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #10 : Styczeń 25, 2006, 21:52:09 »

kazda ryba podobnie jak ludzie mają inne charaktery, jeden groźny drugi przyjazny dla otoczenia.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 25, 2006, 22:30:20 »

najwyzej poczekam moze za jakis czas cos sie zmieni ...

jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 28, 2006, 16:25:03 »

juz na nic nie czekam ona przegiela !! Pogryziony kirysnik (moja ulubiona rybka) w tym momencie kosiarka falszywa zamieszka w sloiku !!

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #13 : Styczeń 28, 2006, 16:49:07 »

"Niektorzy przeginaja :/ ryby to tez stworzenia" to twoj opis a ty chcesz kosiarke trzymac w sloiku  :shock:  :?:  Ona przegiela ?? lepiej ja oddaj do kogos ktory bedzie umial ja hodowa  :evil:
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 28, 2006, 20:58:43 »

wiedzialem ze zaraz ktos napisze cos wlasnie takiego jak Ty Cheesy dlatego tak napisalem , a na serio to ja jutro pewnie sprzedam (mam nadzieje) a komu niby mam ja wydac jak nikt jej nie chce ?? jak nie uda mi sie sprzedac to bedize musiala byc w sloiku nie moja wina !!

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: