Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
  Drukuj  
Autor Wątek: rozmnażanie Skalarów  (Przeczytany 105319 razy)
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #75 : Czerwiec 03, 2008, 20:10:44 »

spoko ja sie nie denerwuje, bo otrzymalem wiele fajnych rad na forum, ale czasem mam wrazenie, ze moje pytania są omijane Cool

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #76 : Czerwiec 03, 2008, 20:32:42 »

A w kwestii karmienia to jak? Ktos podpowie mi?

"Ja wykarmiłem swoje na mleku w proszku oraz pokarmach suchych sproszkowanych. Po dwóch miesiącach młode skalary wpuszczałem do akwarium ogólnego."  http://akwa-mania.mud.pl/ryby/mojeryby/skalar/skalar.html
Więc chyba mozna Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #77 : Czerwiec 03, 2008, 20:45:51 »

No ja wlasnie to czytalem i chcialem zapytac, czy na forum ktos moze tak robil Cool

Michal1948
Nowy
*

« Odpowiedz #78 : Czerwiec 18, 2008, 18:46:58 »

Witam, moja para złożyła ikrę. Jeden z hodowców kiedyś mi powiedział żeby kupił piotkanine (zapobiega pleśnieniu ikry). Kupiłem ją, orięntuje sie ktoś może ile tego się stosuje na np. 10l?
Proszę o szybką odpowiedź, pilne!
Z góry dziękuję.
Pzdr.
jaur
Nowy
*

« Odpowiedz #79 : Lipiec 04, 2008, 20:39:00 »

Witam

Właśnie się zalogowałem więc chciałem się z wami przywitać. Wiem że to nie miejsce na powitanie lecz mam pytanie i proszę o pomoc.
Od grudnia 2007 mam jednego skalara (TYLKO JEDNEGO). Oprócz skalara w akwarium mam 2 bocje , glonojada, brzanke rekinią, rozbore i jakieś inne różowe badziewie.
Ogólnie jest to akwarium mojego 4 letniego dzieciaka więc jest "niedopieszczone" wręcz zapuszczone.  ALE ...
I TERAZ PYTANIE - czy to możliwe aby jeden skalar złożył ikre ??  Jeżeli tak to jakie są szanse że coś z tego będzie ?? (dla mnie zerowe - ale..._) Kiedyś miałem gupiki i mieczyki i wiem że one raz "zapłodnione" mogą mieć młode cały czas ....   Więc może skalar też ??  Ale jak go dostałem to był naprawde malutki.
posyłam kilka fotek i proszę o waszą pomoc co z tym dalej robić !!

Dziękuję i pozdrawiam

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #80 : Lipiec 04, 2008, 20:55:48 »

gólnie jest to akwarium mojego 4 letniego dzieciaka więc jest "niedopieszczone" wręcz zapuszczone. 
Wiesz.... nie dziwię się że czteroletni dzieciak nie dba o akwarium . Genialny pomysl dydaktyczny  Undecided

Ale do rzeczy - wydaje mi się że ikrę owszem może złożyć ( bo dlaczego nie?) ale kto ją zapłodni? Więc jak dla mnie - ale mogę się mylić, nie hodowałam skalarów - młodych nie będzie.

Ciekawe co powiedzą doświadczeni hodowcy;-)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #81 : Lipiec 04, 2008, 21:07:36 »

mimo wszystko panuja tam dosc dobre warunki ze samica zlozyla ikre , szkoda tylko ze niema samca co by to zaplodnil  , nic z tego niebedzie  papa

jaur
Nowy
*

« Odpowiedz #82 : Lipiec 04, 2008, 21:38:16 »

dzięki za odpowiedź.

Kiedyś bawiłem się i hodowałem kilka rybek - ale jak mam "swój narybek" to rybki zostały odłożone na dalszy plan. Jako że mój 4-latek bardzo chcaił mieć akwarium to nie było z tym problemu - wystarczyło je umyć i już na start coś jest. A narazie to w miarę wolnego czasu i tak ja się nim zajmuję a jako środek dydaktyczny dla dziecka to nie ma nic lepszego. Atria_C - pogadaj z psychologiem dziecięcym - jest to najlepszy sposób aby dziecko się uspokoiło, zaczęło o coś dbać samodzielnie - a jak sie nie przyłoży to rybka padnie - i dziecko pozna co to śmierć. Więc z punktu DYDAKTYCZNEGO to polecam akwarium dla dzieci !!!! Tutaj każda rybka ma swoje imie i codziennie jest karmiona (czasami aż za często) ale na tym to polega.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #83 : Lipiec 07, 2008, 11:30:21 »

Odpowiem na Twój post tylk oraz żeby nie rob ić off top.:-)
Na początek powiem że nie muszę rozmawiać z psychologiem dziecięcym - mój narzeczony jest z wykształcenia pedagogiem (mimo że nie pracuje w zawodzie) a ja mam w domu małe dziecko (siostre -jeszcze nie swoje Wink)
A teraz do rzeczy.

Ogólnie jest to akwarium mojego 4 letniego dzieciaka więc jest "niedopieszczone" wręcz zapuszczone. 

Tłumaczenie że akwarium jest zapuszczone bo należy do dzieciaka,.,. Tak małe dziecko n i e  j e s t w stanie samodzielnie zadbać o tak duże akwarium (o oile o jakie kolwiek) może co najwyżej karmić rybki. Nie można na jego barki zrzucić opiekowania się zbiornikiem. Jeśli dorośli nie są w stanie o niego zadbać - mówienie o odpowiedzialności dziecka jest conajmneij zabawne.

aczęło o coś dbać samodzielnie - a jak sie nie przyłoży to rybka padnie - i dziecko pozna co to śmierć.

Dziecko ( a już napewno nie 4letnie) nie zadba świadomie o zbiornik. To nie jest kwestia przyłożenia się ale odpowiedniej wiedzy i umiejętnośći ( choćby manualnych, logicznych, czytania) których dzieciak w tym wieku po prostu nie posiada. A jak rybka zdechnie z powodu zatrucia?przekarmienia?Niedojrzalego akwarium? Przyduszenia się? Złej diety albo za niskiej/wysokiej temperatury? To też powiesz dziecku że to jesgo wina bo się nie przyłożyło?

Większość z nas zaczynało jako nastolatki i wtedy też popełniliśmy wiele błędow. Rybki zdychają nawet dorosłym ludziom. Nie jetes mi w stanie wmówić że 4latek zadba o zbiornik - co najwyżej nauczy się poczucia winy że rybki zdychają. Często nawet doroslym się nie udaje.

Konkluzja : za akwarium 4latka odpowiedzialni są rodzice. Możesz mu co najwyżej powiedzieć że jest "jego/jej". Ale od początku do końca za zbiornik i poczynania malucha odpowiedzialni są dorośli.

Przepraszam za offtop./ Pownien się znaleść w "akwarystycznych pogaduszkach" w wątku " akwarium - od jakiego wieku". Może nawet go założe ;-)
Pozdrawiam
Atria C

edit I oto wątek na tego typu pogadanki Wink : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16094.new#new
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2008, 11:48:39 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
kiki
Nowy
*

« Odpowiedz #84 : Lipiec 15, 2008, 22:02:39 »

Witam.Prosze o pomoc w sprawie ikry skala.Przy karmieniu zauważyłem małe czarne kuleczki.Dowiedziałem sie że to właśnie i kra skalara.Są rozżucone po całym akwarium.Co mam zrobić?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #85 : Lipiec 15, 2008, 22:04:35 »

kiki...przeczytaj ten watek od poczatku ok? Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #86 : Lipiec 15, 2008, 23:23:35 »

Witam.Prosze o pomoc w sprawie ikry skala.Przy karmieniu zauważyłem małe czarne kuleczki.Dowiedziałem sie że to właśnie i kra skalara.Są rozżucone po całym akwarium.Co mam zrobić?
Wstaw zdjęcie bo czarna ikra to chyb nie jest.

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #87 : Lipiec 16, 2008, 13:48:34 »

nom jak moje skalary składały ikre to napewno nie była ona czarna, a już napewno nie była porozrzucana po całym akwa więc ikra to raczej nie jest  Huh
Ichtiolog Sylwia
Nowy
*

« Odpowiedz #88 : Lipiec 18, 2008, 11:55:17 »

To jest ikra ale nie zapłodniona jak mówił skalar on miał czarną i taka ikra powinna być A powiem bardzo ładny Skalar Ja mam 2 czarne
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #89 : Lipiec 19, 2008, 08:09:59 »

To jest ikra ale nie zapłodniona jak mówił skalar on miał czarną i taka ikra powinna być A powiem bardzo ładny Skalar Ja mam 2 czarne
Wydaj mi się że bajki opowiadasz i chyba nie widziałaś nie zapłodnionej ikry skalarów  Undecided

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
  Drukuj  

Skocz do: