Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Pielęgnice w 60L akwarium.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Pielęgnice w 60L akwarium.  (Przeczytany 13386 razy)
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Styczeń 17, 2006, 20:00:58 »

Nie, zamiast pielęgniczek kakadu daj lepiej parkę ramirezek. A dlatego to, że po pierwsze - kakadu są troszkę za duże do 60L, po drugie - one nie żyją w parach, tylko w haremach gdzie najczęściej 1 samiec + kilka samic. W 60L haremu nie stworzysz, są to terytorialnie pielęgniczki Sad

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Kieło
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Styczeń 17, 2006, 20:23:48 »

Ok Raffy. Czyli ramirezki. Wyczytalem ze temp wody moze miec od 22 do 30 stopni. W moim akwarium jest troche ponizej 27. Czy to odpowiednie warunki?Czy moge do nich dozucic sluzbe sanitarna w skladzie opisanym w poprzednim poscie? MAcie dla mnie jakies wskazowki. Chcialbym zeby rybki mialy u mnie dobze:)

Moge miec np 2 parki ramirezek?

Akwarium 60 L roślinne, 102 L Malawi
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Styczeń 17, 2006, 20:33:10 »

Spoko, ramirezy możesz w 25-26C trzymać. Na 2 parki to za małe akwarium Sad

Kirysków dałbym 6, ale wtedy już nie licz na potomstwo ze strony ramirezek, kiryski skutecznie niszczą ich ikrę. Glonojady mogą być, ale jak podrosną to zostaw jednego, ew. parka Smiley Krewetki - zależy jakie Wink ale ich może być spokojnie 6 Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Kieło
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Styczeń 17, 2006, 20:38:38 »

TO super   Cheesy ! W sumie bede mial sporo fajnych rybek Smiley Teraz pozostaje mi ladne urzadzenie akwarium, podlaczenia filtra i innych urzadzen a potem juz tylko zakup rybek. Myslalem o krewetkach red cherry. Chodzi mi zeby ladnie wygladaly i przy okazji czyscily akwarium z glonow i innych odpoadkow.

Akwarium 60 L roślinne, 102 L Malawi
Miekki
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Styczeń 20, 2006, 16:18:34 »

Kakadu możesz chdować w 60l parke albo jak masz sporo kryjówek 2+1.
Do tego akwa możesz dać coś z apisto (ale nie wszystkie sie nadają) lub akarki paskowane ( Nannacara anomala) ewentualnie pare barwniaków (czerwonobrzuche, szmargdowe lub thomasa) no i oczywiście wspomniane ramirezy.
Zobacz jakie masz dostępne gatunki pielęgniczek u siebie i potem spytaj ewentualnie czy sie nadaja
Pyszczok
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Styczeń 21, 2006, 09:37:38 »

Ale je się trzyma w haremach a nie w parach!
Miekki
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Styczeń 21, 2006, 17:03:58 »

Tak trzyma się je w haremach, ale w odpowiednio dużym akwa. Każda samiczka potrzebuje okolo 25-30 cm długośći terytorium tak wiec w akwa mniejszym jedna samica może zająć całe. W mniejszym akwarium trzyma sie pare i do tego akwa polecam raczej pare (można próbować 2+1) ale trzeba mieć sporo kryjówek bo można trafić na bardzo natarczywego samca, a wtedy jak samica nie będzie gotowa do tarła to może być z nią cieńko :?
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Styczeń 22, 2006, 04:20:07 »

no i po co kakadu w 60l one się nie nadają do tak malego akwa i je zawsze sie trzyma w haremach w zbiorniku min 80cm długości :wink:
Miekki
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Styczeń 22, 2006, 12:32:16 »

Remol opierasz się na własnych doświadczeniach czy na tym co wyczytałeś w necie :?:  Ja opieram się na własnych doświadczeniach i nie sądze aby moim kakadu w 60l było źle.
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Styczeń 26, 2006, 15:38:31 »

ale to dość duże ryby jak na 60l a do tego terytorialne więc muszą mieć sporą powierzchnie do zagospodarowania(samieć bierze duże terytorium)To ja tak uważam i podejżewam że wiele osób się ze mną zgodzi i tyle Smiley
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Styczeń 27, 2006, 16:40:11 »

A jak z tymi borelli? Nadają się do akwa 60L ?Mowa o parce.

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"-kłucił bym się.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #26 : Styczeń 29, 2006, 22:31:50 »

tak pielegniczki zolte(borelli) nadaja sie do mniejszych akwa tak samo jak inne malenkie pielegniczki :!: a nawet te bardziej niz kakadu(to na pewno)

8317910

kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #27 : Luty 05, 2006, 14:53:55 »

witam Tongue podlacze sie do tematu gdyz nie bardzo orientuje sie w gatunkach malych pielegnic i .. pielegniczek
z tego co tu wyczytalam do 60l nadaja sie
ramireza..
od biedy kakadu..
a z pielegniczek ? jakie gatunki??
pielegniczki zolte(borelli)?

a ta "ksiezniczka z burundi"? jest to pielegnica ?? i czy ona ewentualnie do 60l by sie nadawala??

Sa jeszcze jakies gatunki pielegniczek lub jakchichs niewielkich pielegnicowatych, ktore nadawaly by sie do 60???

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #28 : Luty 05, 2006, 15:00:01 »

pielegniczki sa:
żółte
ramireza
boliwijskie
kakadu
a z innych malych:
barwniak czerwonobrzuchy
barwniak szmaragdowy
tak księżniczka jest pielegnica ale nie moze byc z innymi rybami gdyz ma silnie rozwiniety terytorializm :!: jedynie z pyszczakami innymi by mozna ja bylo wrzucic ale nie do akwa 60litrow :!: takie odpada niestety Sad

8317910

kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #29 : Luty 05, 2006, 15:01:55 »

czyli te pielegniczki ktore wymieniles nadawaly by sie do akwa 60l?
Czy nie przeszkadzalaby im obecnosc kilku innych rybek??

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: