Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie w akwarium 100 l.  (Przeczytany 3497 razy)
dundee63
Nowy
*

« : Styczeń 07, 2006, 22:16:24 »

Witam.

Własnie "odziediczyłem" troche zaniedbane akwarium 100 l (30X60, wys 55) i próbuje je doprowadzić do porządku. Martwi mnie jego oświetlenie. Z tego co wyczytałem to chyba mam za słabą świetlówkę. Jest tylko jedna: PHILIPS Aquarelle TLD 15W/89, długość 43 cm, średnica 26 mm. Na dodatek jest to albo jakaś specjalna świetlówka albo jest uszkodzona bo swieci bardzo słabym rożowym światłem. Prosze doradźcie jaką świetlówkę kupić. Na razie nie wchodzi w rachubę wymiana pokrywy na taką z dwiema. Rośliny jeszcze nie wiem jakie bedzę miał a ryby to prawdopodobnie pare neonek, mieczyków i molinezji.
Pozdrawiam. Dundee.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2006, 22:21:46 »

ta świetlówka to na bank stara jest. jeśli chcesz mieć  jakiekolwiek rośliny to sie lepiej przygotuj na co najmniej dwie rury.bo 15 w to w sam raz dla ślepca jaskiniowego.pomysl może o T5 - 16 mm, są lepsze od starych ,trochę droższe ale warto oszczędzić.
dundee63
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2006, 22:26:29 »

Dzięki za szybką odpowiedź. Tak jak pisałem  - pokrywy na razie nie zmienię a nie widzę mozliwości dołożenia drugiej świetlówki. Stąd prośba o wskazanie jakiejs optymalnej (nie koniecznie taniej).
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2006, 22:32:18 »

hmm... jedną , to może kup taką jaką masz tylko nową , a za miesiąc - dwa dołożysz jeszcze coś a ta ci się przyda. aquarelki nie są złe do obserwacji rybek.
mardj
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 11, 2006, 13:20:34 »

witam
mam ten sam problem i dostałem fajny link gdzie jest kontakt nawet do sklepu gdzie mozna wszystko kupić. http://www.toya.net.pl/~lawscy/
obodowa inna ale technika ta sama i dobry plan - polecam!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: