|
TURYSTA
Gość
|
 |
« : Styczeń 07, 2006, 11:16:22 » |
|
Mam filter zewnetrzny JBL cristal power 250 okolo 3 miesiecy i wydaje mi sie ze wirnik ulegl rozmagnetyzowaniu ( zmniejszyl swa wydajnosc) Wiec prosze uzytkownikow tego modelu i innych modeli filtrow o opinie jak dlugo im wirnik nie sprawia problemow ( nie spada wydajnosc transportu wody do banaiaczka) pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2006, 12:58:41 » |
|
kliknij opcja szukaj i :arrow: wirnik :idea: każdy wirnik to magnes , i można go ''naładować'' innym magnesem, poczytaj w moim starym poście :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2006, 13:11:30 » |
|
W tak krótkim czasie jest to niemożliwe, wydajność filtra zawsze spada w trakcie uzytkowania, zwłaszcza gdy nie ma założonego prefiltru i ostaatnim wkładem filtracyjnym jest włóknia. Przeczyść komore wirnika i wirnik i sprawdź stopień zabrudzenia wkładów, jeśli trzeba przepłucz je.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2006, 17:36:42 » |
|
Filtr jest wyczyszczony i nie jest zabrudzony jednak spadla jego wydajnosc po namagnetysowani faktycznie zadziala lepiej ale jak mam je co jakis czas zmieniac i magnetyzowac to troche to kiepskie rozwiazanie na dluga mete wiec albo kupuje sie cos pozadnego a jak nie spelnia swoje roli jak w parametrach oddaje sie go sprzedawcy Pytam po jakim czaasie moze rozmagnetyzowac sie wirnik w JBL CRISTAL POWER 250
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2006, 17:53:18 » |
|
z wirnikami wszystkich marek jest tak samo, jeśli wiszą na wieszaku obok siebie to rozmagnesowują sie wzajemnie bo ich pola tak na siebie działają. kiedyś kupiłem nowiutki wirnik eheima i myslalem ze jest zepsuty wiec zacząłem używać starego eheima 381 bo był wydajniejszy , ale i on przestał kręcić. namagnesowałem go i jest spoko. ostatnio wkładałem go w magnesy jakieś dwa miesiące temu , także spokojnie przy czyszczeniu filtra możesz go włożyć miedzy czyściki magnetyczne albo coś innego. takie namagnesowanie starcza na dłuższy czas, trzeba pamiętać także żeby wirnik nie chodził na sucho bo wtedy też się rozmagnesuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 08, 2006, 19:29:01 » |
|
w calosci problem ze to nowy filtr 3 miesieczny , i wirnik po woli zmierza ku smieci . Czekam na dalsze opinie na temat wirnikow a w szcegolnosci z firmy JBL Cristal Profil 250
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 08, 2006, 20:18:38 » |
|
no to jest jeszcze na gwarancji, zanieś do sklepu filtr i z głowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|