studencik4
Nowy

|
 |
« : Styczeń 06, 2006, 11:48:33 » |
|
witam! założyłem niedawno akwarium o pojemności ok 200l. (pisze około poniewarz jest profilowane, więc wyliczenie dokładnej pojemności jest troche kłopotliwe:)) otóż zakupiłem do tego akwarium (za namową sprzedawcy) filtr kubełkowy aquael unimax professional FZKN 250 qmax 650l/h. Wydaje mi się że jest wystarczający aczkolwiek na dnie widać zanieczyszczenia i osad. ten sam sprzedawca polecił mi abym połączył ten filtr z filtren dennym, tak aby osad był "wciągany" przez dno. Co o tym sądzicie? aha i jeszcze jedno: czy lampa uv zlikwiduje porost brunatnych glonów (to są chyba okrzemki) na szybach akwarium? czekam na opinie :wink:
|
|
|
|
|
|
Mateo
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2006, 12:08:19 » |
|
Mozesz podlaczyc filtr denny, ale chyba lepiej byloby jakbys wrzucil do akwarium jeszcze filtr wewnetrzny, ktory pracowalby jako mechaniczny. A do tego wszystkiego np. cotygodniowe odmulanie i powinno byc OK.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2006, 15:27:38 » |
|
moze nie od razu filtr denny , bo przy jego czyszczeniu trzeba wywalic cale dno, lepiej zwykly prefiltr , taki eheima np. mozna podlaczyc kablami do kazdego filtra i zbiera gowienka jesli tylko woda sie rusza w akwarium , trzeba mu systematycznie zmieniac wklad oczywiscie ,bo sie zatka. zaden filtr jednak nie zastapi podmian wody i odmulania. :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
studencik4
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2006, 11:31:47 » |
|
wielkie dzięki za rade. chyba jednak zamontuje ten filtr wewnętrzny. ale co do tej lampy UV mam taką możliwość zamontować ją wewnątrz filtra ale nie wiem czy ona zapobiega zarastaniu brunatnymi glonami. troche mnie to irytuje bo niszczeją mi przez nie rośliny. jest na nie jakiś sposób? może oświetlenie jest nie takie jak trzeba? mam tam dwie zwykłe świetlówki philips 2x30W. :roll: [/b]
|
|
|
|
|
|
Mateo
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2006, 12:53:01 » |
|
jeśli są to standardowo montowane świetlówki to lepiej je zmienić , może jest tez za mało światła? ten filtr to nie chce nic mówić , ale mój taki sam nie nadawał sie do niczego bo nie filtruje wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|