Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « pomocy - biała galaretka i osad w rurach
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pomocy - biała galaretka i osad w rurach  (Przeczytany 5209 razy)
bart_288
Nowy
*

« : Grudzień 16, 2005, 16:49:54 »

Witam
Mam takowy problem: akwa ma 3 tygodnie, wszystko szło dobrze do przedwczoraj kiedy to wieczorem zauważyłem osad na gumowych elementach wyposarzenia. To jest taka galaretka biała. W ciągu jednego dnia galaretki zrobiło sie wiecej i co gorsza jest jej mase w rurach od filtra (zewnetrzny). Galareta odrywa sie od rury i przez deszczownice wpada do akwa - rozpada sie i jest kur...  na wszyskim. Problem wydaje mi sie związany jest z usunieciem z filtra węgla - ale czy to możliwe??.
PROSZE O POMOC I PORADY
BARTEK
Szczegóły zbiornika:
-54l
-2x 15W (odłyśniki) Aqua GLO, Power GLO - w poniedziałek dojdzie jeszcze 15w
-ph- 8.0
-Nawozy: przy podmianie PGC, codzienie PRO MACRO
-Dużo roślin (w tym - mchy)
-Jeden korzeń
- CO2 - bimbrownia - od 5 dni
- Oświetlenie ok 12,5 godzin dziennie - 8.30 - 21.00
wode podmieniałem od startu 2 razy - ok 50 % - odstana 2 dni przed dolaniem
Obsada zbiornika:
7 neonek
4 żałobniczki
3 kirysy
2 malutkie glonojady
1 sum
1 Bojownik + harem(dwie samiczki)

W filtrze jest od góry:
- Włóknina + zlolit
- gąbka + bioball
- gąbka + ceramika
moze to tez istotne

Zmieniony przez Sebastian Pią 16 Gru 2005 23:33

remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 16, 2005, 17:11:54 »

Czemu masz ph aż 8?!

Pierwszy raz słychę o jkiejś galaretce.Jak możesz to zrób fote bo za chiny nie moge sobie czegoś takiego wyobrazić :wink:
bart_288
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 16, 2005, 17:13:45 »

sam niewiem czemu ph jest 8 ale robilem testy papierkiem i mi wychodziło 7,5 - wczoraj kupiłem tetry test kropelkowy i mi wyszlo 8.0 w porywach do 8.2 mniejwiecej

... wlasnie zakupilem testy na TWW i TWO, oraz NO2 - zobaczymy jakie bedą wyniki. Do walki z galaretą postanowiłem urzyć odmulacza oraz gorącej wody, jest weekend i już wiem jak go spędze ....

Zmieniony przez Sebastian Pią 16 Gru 2005 23:34

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 16, 2005, 20:11:50 »

wydaje mi się że niepotrzebnie jeszcze nawozisz rosliny w tak młodym akwarium i ta galaretka pozywia sie nimi. nie wiem czemu tak duzo jej  masz ze ci zarastaja rurki, sprawdz tez wydajnosc filtra i czy nie zatyka sie czyms. jaki masz filtr?
bart_288
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 16, 2005, 20:32:22 »

TetraTec 600 kubelek, nawozu naprawde daje narazie niewiele, mniejwiecej 1/2 zalecanej dawki

dzis w zoologicznym sklepie widziałem coś podobnego na jednym z korzeni ale pan mi niepotrafił powiedzieć co to  :?  - a ja mam tego cholernie dużo - w wodzie pływają całe płaty - mimo iż woda jest bardzo klarowna ...

Zmieniony przez Sebastian Pią 16 Gru 2005 23:35

kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 16, 2005, 22:55:03 »

może to atak grzybów? takie przezroczyste plechy tworza grzyby chyba.
bart_288
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 18, 2005, 17:07:16 »

hmm ... problem jak szybko pojawił sie tak szybko zniknął, absolutnie nic nie robiłem :-), dzieki za porady

woojtek
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 22, 2005, 16:24:00 »

ej teraz mi sie robi koło grzałki takie galaretowate coś Sad kurde wyczyściłem i poczekam co dalej
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: