atria
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 13, 2005, 21:58:55 » |
|
Czy ktoś zna się na zachowaniach gurami..? Kupiłam w sklepie zoo 2 sztuki gurami złotych. Od razu zaczęły się ścigać po akwarium. Większy z upodobaniem ciągle atakował mniejszego. Mały bidula dzis już stracił siły i nie był w stanie bronić się. Właściwie tkwił w jednym miejscu bez ruchu.. Włożyłam go do "kojca" w akwarium,żeby mógł spokojnie wrócić do formy. Większy gurami pływa ciągle wokół "kojca" i próbuje dostać się do środka. Wali gębą w gazę. Czy jest jakaś szansa,żeby ostudzić jego zapały..? Może z czasem przestaną walczyć..? Ktoś coś wie na ten temat..? Mam wymienić jednego..? :roll:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2005, 22:20:06 » |
|
miałem ten sam problem wiec jednego guramiego sie pozbyłem ( zamieniłem sie na prętnika ) ale z pretnikiem bylo to samo, takie ataki doprowadzily pretnika do śmierci wiec radze ci sie pozbyc jednego z nich to moja taka dobra rada PS. Jesteś pierwszą osobą której moge pomoc bo za dobrze sie nie znam bo akwa mam od końca wrzesnia ale to co Ci napisałem wiem z własnego doświadczenia.
|
|
|
|
|
|
Niektórzy przeginają :/ Rybki to tez stworzenia !!
|
|
|
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2005, 22:29:44 » |
|
To normalne ze labiryntowce ze sobą walczą. U mnie było tak samo z gu=rami złotym i niebieskim. Miałem dużego złotego, a jak wpuściłem 2 male niebieskie to jednego zabił. Ale teraz sytuacja się odwróciła. Niebieski przeżył, urósł i zaczął ganiać złotego;] chyba się po roku polubili. Ale prętnika też mi zabiły. Nie polecam łączenia labiryntowców!
|
|
|
|
|
|
 kawałek mojego 300l:) (niedługo spróbuję foto zmienić)
|
|
|
atria
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2005, 23:03:55 » |
|
Czyli nieoptymistycznie.. Szkoda. Miałam nadzieję na jakiś sojusz między nimi :roll: A traz pytanie: którego oddać..? Słabowitego czy tyrana? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skalarowski
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2005, 23:05:54 » |
|
Słabowity może zdechnąć a jak oddasz tyrana to z nódów może zaczepiać inne rybki rób jak uważasz ale ja bym zostawił słabszego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atria
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2005, 23:18:10 » |
|
Dzięki za radę  Może faktycznie oddam tyranika... Jeszcze chciałam zapytać czy to prawda,że nie powinno kupować się bojownika do akwarium w którym są skalary..? Troche mnie to dziwi dlatego,ze moje skalary są bardzo spokojne..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2005, 23:25:09 » |
|
ale bojownik niezbyt ;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atria
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 13, 2005, 23:29:56 » |
|
No tak..  Ale facet w sklepie powiedział mi,ze skalary obgryzą bojownika. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 13, 2005, 23:32:59 » |
|
no nie wydaje mi się, chyba ze to hamy...;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atria
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2005, 23:39:22 » |
|
eeeeeee... wyglądają mi na porządne rybki  Oddam gurami i kupię bojownika (a potem najwyżej zawołam "help" na forum :lol: )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 14, 2005, 00:02:45 » |
|
a jakie duże masz to akwarium ?? Prawdopodobnie jest ono albo przerybione/małe albo źle urządzone dla gurami. Młode gurami bywają temperamentne (z wiekiem to mija) ale jeśli się zabijają lub mocno okaleczają to znaczy że coś nie tak z warunkami hodowlii. Mam 8 gurami (3 dwuplamiste i 5 mozajkowych) i sa to spokojne ryby. Jedynie samiec dwuplamistego przegania czasem prętniki jak podpłyną zbyt blisko niego. Co do łączenia labiryntowców to nie widze przeciwwskazań jeśli robi się to z głową. Przykładem niech będzie mój zbiornik, w którym zgodnie współżyją gurami dwuplamiste (odmiana złota), gurami mozajkowe, prętniki karłowate (odmiana neon), prętniki trójbarwne, bojowniki i jeszcze kilka towarzyszących gatunków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atria
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 14, 2005, 00:11:01 » |
|
Twoja teoria mogłaby się zgadzać. Akwarium ma ok.50l czyli jest raczej małe. Rybek tez sporo w nim pływa.. Ale problemy są tylko z gurami. Mój błąd,ze nie zorientowałam się wcześniej w temacie. Dzięki za opinię  Znikam już.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atria
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 14, 2005, 11:29:26 » |
|
Niestety słabszy gurami nie przeżył nocy.. :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 14, 2005, 15:20:41 » |
|
Masz małe akw i dlatego ryby się leją one sobie wyznaczają terytorium(a w tak małym akwa to nie możliwe :evil: :wink: )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 14, 2005, 20:18:48 » |
|
artia - masz za małe akwarium na gurami i skalary :!: Więc nie dziw się, że ryby tak się zabijają. A jak coś to gurami urośnie do 12cm, a skalary wyrosną na 25cm wysokie potwory. Masz za małe akwa, jak kochasz te rybki to zamień na większe, 150L min. 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|