Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrywa AquaEl-a i inne...  (Przeczytany 6159 razy)
nasdaq
Nowy
*

« : Styczeń 31, 2004, 15:25:25 »

Jakie macie zdanie na temat pokryw firmy AquaEl. Może macie jakieś fajne propozycje tanich, fajnych (ładnych) pokryw na akwa. I jeszcze jedno: jak to jest jak się kupuje pokrywę na wymiar, tzn. o niestandardowych wymiarach? Jak się do tego ma długość świetlówek? Tzn. czy ich długość będzie taka sama jak w pokrywach o rozmiarach standardowych?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2004, 09:38:57 »

Jesli chodzi o długość swietlówek w pokrywach na wymiar to są one takie same jak w standardowych (jeżeli pokrywa standardowa ma taką samą długość jak Twoja). Ostatnio gadałem na chacie i właśnie znajomy powiedział ze ma Aquaela i " takiego shitu dawno nie widział", nie da sie niczego zrobić w akwa bez zdejmowania pokrywy (za małe otwory na ręce), to samo tyczy się równie tanich pokryw Wromar (Wromak?). Lepiej dołożyć "troche" i kupić coś co nie będzie sprawiało problemów.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2004, 13:11:16 »

Zrobienie samemu pokrywy też nie jest czymś niemożliwym, wręcz przeciwnie a i koszty są  czasami niższe niż kupna no i możesz ją zrobić jak chcesz.

385 l - dyskowce
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2004, 15:27:16 »

Racja, koszty są dużo niższe niż dobrych pokryw ze sklepu, trzeba tylko skołować skądś dławiki do swietluwek, bo to najdroższe i ceny są od 80zł/szt i to mechaniczne.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2004, 16:46:44 »

80 zł to chyba przesada, u mnie w sklepie oświetleniowym 36zł kosztuje kompletna belka 2 x 18W (bez świetlówek) a dławik około 15zł.Za 80 zł to już można kupić statecznik elektroniczny.

385 l - dyskowce
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2004, 19:00:21 »

Hm, więc chyba pomyliłem zelektrycznym  :oops: . Bo do swojej nie kupywałem tlyko dostałem darmo od brata elektryka  :twisted:

enter
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2004, 20:23:28 »

Mam pokrywe aquael i tak: musiałem ją trohe porozcinać w tylnej cześci (tam gdzie wychodza przewody i rurki, bo jak sie nakładało na akwarium to potrafiło zakleszczyć węzyk od brzęczyka i powietrze nie docierało... Otworów nie ma na rece, można tylko karmić rybki... TRZEBA ZDEJMOWAĆ pokrywe żeby cokolwiek zrobić...
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2004, 20:48:02 »

Jak napisał Tomlsv (chyba ze mną rozmawiałeś Cheesy ): nie widziałem w życiu takiego badziewia jak pokrywy Aquael. Nie mam mowy o zamontowanie filtra kubełkowego bez cięcia pokrywy (nie przeciśniesz wężyka a jeżeli masz plastikowe rurki jak np. w Eheimach to już całkowicie bez szans). Druga sprawa to otwory w pokrywie..są tak małe, że nadają się tylko do karmienia lub wyłowienia syfu pływającego po powierzchni w pobliżu tego otworu...Jeżeli natomiast chcesz sięgnąć dna lub nawet osmulić dno to trzeba zdjąć pokrywę. Oczywiście podobnie jak pokrywy Wromaka jest to tania alternatywa. Aha...zapomniałbym...plastik zakrywający dławiki i startery odkleiła się pod wpływem ciepła pierwszego dnia :lol:  :?  Sad . Ale cóż...mądry Polak po szkodzie.

Dobrym rozwiązaniem jest zrobienie pokrywy ze spienionego PCV np. orientacyjny koszt pokrywy 100x40 to :
spienione PCV cięte na wymiar około 100zł
oprawki bryzgoszczelne x 6(3świetlówki) to około 45zł ( http://www.warlight.pl )
startery+dławiki lub ewentualnie w wersji ekstrawaganckiej stateczniki elektroniczne to około 20-150zł
do tego klej, kable, świetlówki itp.
Razem wychodzi stosunkowo tanio jeżeli ma się zmysł techniczny Cheesy

Alternatywą jest zakup naprawde fajnych i przemyślanych pokryw Plexidasu http://republika.pl/plexidas/index.html

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 01, 2004, 21:01:04 »

Ja mam pokrywę Aqua-El' a. Faktycznie są dwa otwory nadające się do karmienia i niczego innego. Ale pokrywę można z łatwością podnieść i oprzeć na specjalnym bolcu. Moja pokrywa ma żarówkę energooszczędną z 15 W (co jest małą ilością), niestety pokrywa nienadaje się do łatwej przeróbki (trzeba by trochę się pomęczyć). Myślę że faktycznie lepiej jest zrobić samemu pokrywę (zwłaszcza przy dużym akwa), dzięki temu będziesz mógł wybrać interesujący Cię kształt oraz ilość oświetlenia.

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: