Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Szafka pod duże akwarium  (Przeczytany 3741 razy)
burdofel
Nowy
*

« : Listopad 17, 2005, 19:15:22 »

Witam.
Niedawno zamówiłem akwarium i szafke pod wymiar. Akwarium będzie miało 500 litrów (150x53szerx60wys), a to jest nie lada ciężar. Facet, który mi to robi pomylił się przy kupnie materiałów i kupił płyty do budowy szafki mniejsze niż zamierzał. Rzecz w tym, żę moje akwa miało mieć 55 cm szerokości, facet kupił blat na 55cm bo myślał że to ma być 50 cm. Materiał jest już kupiony i facet zaproponował te wymiary 150x53 podstawy akwarium. Czy tak duże akwarium może stać na szafce do której blatu pasuję niemal na styk (1 cm wystaje po obu stronach)? I jak grubą płytę styropianową należy dać pod spód?

Z góry dzięki za pomoc i wielkie sory za rozwlekłość posta, ale musiałem się komuś poskarżyć   Smiley
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2005, 19:24:39 »

Ja mam na styk i niezbyt ładnie to wygląda :\ ale chyba moze tak byc.
Zamiast styropianu pod akwa mam ułożone pasy(szer.5cm) z korka.
Tak samo dobre jak styropian
burdofel
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2005, 22:46:10 »

Dzięki.
A jaki litraż ma twój zbiornik, musze się upewnić czy mi akwarium nie zaleje chaty bo by mnie starzy razem z wodą na bruk wylali :evil:  Cheesy .
I jeszcze jedno, ile zapłaciłeś za korek?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 18, 2005, 01:28:09 »

Nie bedzie tak źle, niech zrobi szafkę tak aby blat od strony ściany nie wystawał po za pionową tylną płytę (blat z tylną ścianką ma tworzyć literę L a nie T), natomiast przód powinien mieć podpory w miejscu gdzie bedzie kończyć się akwarium. Akwa oczywiście stawiasz max do tyłu i wtedy masz wolne 2 cm z przodu, dzięki temu bez problemu założysz listwę maskującą z przodu. Co do podkładek to polecam jednak stropian, 2cm bedzie ok, nie bierz tylko twardego, najlepiej miękki tzn FS15.

385 l - dyskowce
burdofel
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2005, 16:22:42 »

Ok. Zaraz dzwonie do "fachowca" i powiem, żeby ten blat tak wykonał.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: