Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: neon innesa-choroby  (Przeczytany 8216 razy)
TURYSTA
Gość
« : Październik 31, 2005, 20:13:09 »

czy ktos zna jakies choroby neona innesa bo cos ostanio padly mi 3 osobniki bez powodu ( padnieta ryba byla w pelni ubarwieniu bez zadnych ubytkow) zauwazylem ze przestaly chetnie jesc obsada 3 mieczyki 20 neonow innesa 5 gupkikow od 6 miesicy zyja razem  akwarium 64 l filtr zewnetrzny jbl cristalprofil 250 oswietlenie flora glo  8.00-23,00 gesta roslinnosc
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 31, 2005, 20:20:54 »

15 godzin to za duzo ale t onie bylo przyczyna zgonu.moze jakies male robale?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2005, 15:25:47 »

cezko zgadnac co bylo przyczyna zadnych robali ani tez zadnych objaw padly 2 sztuki i ani jednej wiecej do dzis maja sie dobrze sa ladne i wybarwione jedyna chemia jaka zostala zostoswana to blekitek (odkazalnik)minelo juz 7 dni i spokoj.........
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2005, 15:40:17 »

Myślałem o chorobie neonowej, ale ją raczej łatwo zauważyć... Wygląd ryby się zmienia.
dusiek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2005, 14:33:46 »

Witam. W moim stadku neonek zaczęły chudnąć dwie rybki, nie traciły barw, były żywe, bez kropek czy jakichś innych oznak. Najpierw straszliwie schudła i padła jedna, potem druga. Pokarm jadły. Teraz kolejna jedna. Dostały coś z zielenią malachitową,  preparat sery - nie pamiętam nazwy " ... direct" w żółtej tabletce. Inne ryby zdrowe, otoski, kiryski, tęczanki i prętniki karłowate - parka. Prętniki miały szare kolory ale już są wyleczone i teraz samiec jest suuper. Tylko co z neonkami? Woda jest podmieniana, uzdatniana, dno czyszczone z zanieczyszczeń, filtr gąbka plus wkład biologiczny, temperatura w normie, napowietrzane dodatkową pompką, żywe roślinki , korzeń, kokos.
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2005, 14:44:38 »

Masz za długo oświetlone akwa powinno być oświetlone 10-12 godzin bo tyle trwa u nich dzień normalnie.Mogą ci się przesilić i będzie żle(rośliny)
Co do neonów to niesamowite zwierzęta.kiedyś mialem jaednego bez oka a on dziarsko pływał jakby tego nie zauważył(niedawno mi zdechł :x )
Często potrafią zdechnąć nie wiadomo czemu(brak choroby a potrafi padnąć)O ile u was dożyły bo u mnie 5 lat i jeszcze żyją Cheesy
AqBazyl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 14, 2005, 20:45:51 »

w jednej z książek z opisami ryb pisali że neony Inessa często padają na nieuleczalną chorobę tylko nie pamiętam jaką...

Akwarium- oaza spokoju....

NIENAWIDZĘ SPAM`u
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2005, 20:53:23 »

zapewne choroba neonowa, wtedy sie odbarwiają i trzeba wszystkie wybić a akwa do remontu wnętrza :wink: , jeszcze jedna nieuleczalna to gruźlica ryb, no i te, hm ...psychiczne :lol:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: