Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chory bojownik:(  (Przeczytany 2881 razy)
patrique
Nowy
*

« : Październik 27, 2005, 09:40:25 »

Potrzebuję pomocy! Mam bojownika od niecałego miesiąca, to moja pierwsza rybka w życiu. Od wczoraj zaczął dziwnie się zachowywa- stracił apetyt, jest mało ruchliwy, chowa się w każdą szczelinę. Czytałem trochę postów ludzi i wygląda na to, że się przeziębił. Mam przykrywane akwarium i raczej ciepło i duszno w pokoju tylko, że jest jedno ale - w sklepie powiedziano mi, że temperatura pokojowa wystarczy, a tu czytam, że macie w akwarium temperatury 26-28 stopni. Czyli ci ze sklepu mylili się i mój bojownik potrzebuje większej temperatury niż 22 stopnie? Przez 3 tygodnie wszystko było oki, a tu wczoraj coś się zaczęło dziać. Proszę o pomoc i to jak najszybciej co robić!
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Październik 27, 2005, 12:29:32 »

Ryba jest przeziębiona (nie mylić z przeziębieniem błędnika!!). 22st dla bojownika to zdecydowanie za mało. Organizm ryby przy tak zimnej wodzie działa dużo wolniej (ryby przyjmują bardzo niewielkie porcje pokarmu lub wogóle go odmawiają) i nie jest w stanie bronić sie przed infekcjami. Jeśli nie podniesiesz temperatury to rybka zdechnie w wyniku jakiejkolwiek infekcji, która przy normalnej ciepłocie (25-26st.) nie byłaby dla ryby groźna.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2005, 12:40:37 »

Ciekawe ile razy można powtarzać, aby dowiedzieć się czegoś o rybie przed zakupem... Jest tyle źródeł, że tylko wybierać... ehhhh
Madzia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 01, 2005, 20:28:23 »

a stracil troche kolory? bo wtedy to juz jest mocniej przeziebiony. Kiedys tez mialam bojowniki.... mi najelepiej sie czuly w temperaturze ok 26 topni.. Musisz koniecznie wyleczyc rybke, bo inaczej moze zostac zaatakowana np rpzez plesniawke.. a lepiej zapobiegac niz leczyc! zabiegi przy przeziebieniu ( wg mnie sprawdzone) to  powoli ( okolo 3 stopnie dziennie) podnosic temperature do wlasciwej dla danego gatunku ( bojowniki wbrew temu co mowia w sklepach, ze sa neiwymagajace, to jednak sa rybkami tropikalnymi, ktore w dzien zyja nawet w 30 stopniach..)  mozna odkazic wode trypaflawina i nalezy energicznie rpzewietrzyc akwarium ( najlepiej pozycz sobie od kogos napowietrzacz i przewietrz przez 1 dobe). Pozdrawiam i zycze powodzenia
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: