Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « poczatek ospy- 2 tyg. i nadal co teraz?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: poczatek ospy- 2 tyg. i nadal co teraz?  (Przeczytany 4400 razy)
Tomal
Nowy
*

« : Październik 26, 2005, 09:36:00 »

Witajcie
Od pewnego czasu mam nowy zbiornik
nowe roslinki, zwirek no i rybki
wczoraj na 2 rybkach zauwazylem doslownie po 2-3 kropeczki ospy
natychmiast dalem te dwie pacjetki do osobnego zbiornika
woda 28 st  no i lekarstwo nie pamietam nazwy ale na ospe ( kiedys to trenowalem)
pytanie moje brzmi
czy w duzym zbiorniku musze wymieniac wode ? co z roslinkami?
czy poczekac i obserwowac pozostale zdrowe rybki? neony bocje kiryski itd ?
aha profilaktycznie dalem do tego duzego zbiornika dawke leku zapobiegajaca chorobie

Tomal
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2005, 13:38:14 »

Nie narazie nie musisz wymieniać wody. Moim zdaniem choroby silnie zakaźne wywoływane przez pierwotniaki (np. ospa) powinno leczyć się w akwarium ogólnym, gdyż patogeny odpowiedzialne za wywołanie tej choroby występują nie tylko na chorych rybach ale i w wodzie oraz podłożu. Tak więc odłowienie chorych ryb nie daje pewności, ze inne nie zachorują. Dobrze że podałes lek również do akwarium głównego, jednak ja podałbym normalną pełna dawkę a nie jedynie dawkę zapobiegającą. Przy leczeniu ospy bardzo ważne jest też podniesienie temperatury do maksimum tolerowanego przezy trzymane przez Ciebie ryby.

PS: Większość leków na ospę bazuje na zieleni malachitowej. Zieleń jest silną trucizną, na którą niektóre gatunki ryb są bardzo wrażliwe (apisto, zbrojniki, no i praktycznie wszystko co z odłowu).

kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2005, 18:26:41 »

tak jak lukas - zieleń malachitowa jest rakotwórcza, ale temperaturę podniósłbym do 32-33* bo w tej ginie grzyb wywołujacy ospę. na taką temperaturę wrażliwe są gatunki 'zimnolubne' - np. moje neony innesa nie wytrzymały, innym rybkom nic sie nie stanie przez ok tydzień. w temperaturze 28*C rozwój patogenu trwa ok 12 godz - chyba że dodamy sól niejodowaną lub inne lekarstwo.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2005, 21:23:46 »

Cytat: kafarski
(...) bo w tej ginie grzyb wywołujacy ospę.

ospę wywołuje pierwotniak a nie grzyb

kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2005, 21:39:37 »

sory pomyliłem z ichtiosporidiozą :oops:ale całe leczenie przebiega tak samo
Tomal
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2005, 07:41:13 »

Cytat: lukas
Nie narazie nie musisz wymieniać wody. Moim zdaniem choroby silnie zakaźne wywoływane przez pierwotniaki (np. ospa) powinno leczyć się w akwarium ogólnym, gdyż patogeny odpowiedzialne za wywołanie tej choroby występują nie tylko na chorych rybach ale i w wodzie oraz podłożu. Tak więc odłowienie chorych ryb nie daje pewności, ze inne nie zachorują. Dobrze że podałes lek również do akwarium głównego, jednak ja podałbym normalną pełna dawkę a nie jedynie dawkę zapobiegającą. Przy leczeniu ospy bardzo ważne jest też podniesienie temperatury do maksimum tolerowanego przezy trzymane przez Ciebie ryby.

PS: Większość leków na ospę bazuje na zieleni malachitowej. Zieleń jest silną trucizną, na którą niektóre gatunki ryb są bardzo wrażliwe (apisto, zbrojniki, no i praktycznie wszystko co z odłowu).

dziekuje za wszystkie rady !! rozumie ze majac neony moge podniesc temperature jedynie do 28 st ?

Tomal
Tomal
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2005, 08:46:26 »

Cytat: kafarski
tak jak lukas - zieleń malachitowa jest rakotwórcza, ale temperaturę podniósłbym do 32-33* bo w tej ginie grzyb wywołujacy ospę. na taką temperaturę wrażliwe są gatunki 'zimnolubne' - np. moje neony innesa nie wytrzymały, innym rybkom nic sie nie stanie przez ok tydzień. w temperaturze 28*C rozwój patogenu trwa ok 12 godz - chyba że dodamy sól niejodowaną lub inne lekarstwo.

OK juz 2 tyg. leczylem rybki ICHTOSANEM w osobnym zbiorniku
ospa zniknela, rybki dalem do duzego zbironika, ale dzis rano na jednej neonce zobaczylem 2 krosty ospy Sad czyli choroba jest w duzym akwarium. Do jakiej temperatury max moge podniesc termostat?  mam neony, 2 kakadu, bocje, kiryska, rozbory klinowe. rozumie ze ichtiosan w ruch ? ile czasu powinna trwac kuracja?

Tomal
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2005, 09:00:19 »

tak jak wyzej temp na 32-33 st. w 28 kulorzesek rozmnaza sie bardzo szybko - cykl zyciowy trwa 12-18 godz i kiedy wypuszcza swoje przetrwalniki czy jajeczka mozna go zabic -ichtiosanem albo sola w temp 33° powinien zginac. sol niejodowana jest dobra o tyle ze zostaje w akwarium dluzej ,jej stezenie jest tak male ze roslinki tego nie poczuja a zgina wszystkie bakterie, podmianami zmniejszasz stopniowo jej stezenie po kuracji.
Tomal
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2005, 09:09:21 »

No tak ok, powiedzmy ze podniose temp. wody do 33 st. i dam ichtiosan.  na ile dni ttaka temperature utrzymac? 24 godz. wystarczy? co potem?
najwazniejsze to czy  ramirezy kakadu neonki rozbory kirysek i bocje wytrzymaja ta temperature? Jestem poczatkującym akwarysta i moze zadaje glupie i bardzo szczeg. pytania ale kto pyta nie bladzi  Cheesy a stracic rybki to dl amnie najwieksza porazka

Tomal
kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2005, 09:17:27 »

jesli ich nie wyleczysz to i tak zdechna. innesy nie wytrymaja tak wysokiej temp.gatunki zimnolubne nie lubia wysokiej temperatury to napewno ale nie przez 24 godz tylko tydzien- do ustapienia objawow bo inaczej sie nawroci choroba. dlatego tez ja stosowalem sol a nie chemie z dodatkiem uzdatniacza w akwarium ogolnym zeby zbic ewentualne azoty, pamietaj ze razem z kulorzeskiem gina tez pozyteczne bakterie nitrosomas i te drugie :wink:
Tomal
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 04, 2005, 09:27:51 »

Wiesz powiem ze niewiele mi mowia te nazwy o ktorych piszesz Sad  co do obiawow to ospa pojawila sie tyeraz tylko na jednej neonce, doslownie 2 krosty. Trzeba podejmowac odrazu tak radykalne kroki? nie ma jakiejs lagodniejszej metody? ruzumie ze pozostale plywajace gatunki w moim zbiorniku te temperature wytrzymaj?

ps. mozesz wejsc na GG?

Tomal
kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Listopad 04, 2005, 09:35:13 »

kliknij na czat jakmozesz teraz. moze ktos usunie ten post pozniej?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: