Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: POMOCY!!  (Przeczytany 2754 razy)
przemasTRN
Nowy
*

« : Październik 21, 2005, 11:52:57 »

Moze zaczne od poczatku.
3 tygodnie temu zalozylem akwarium 50l, kupilem filtr 150l/h pokrywe ze swiatlem, oraz 3 male bojowniki 1 duzego(samca) i po kilku dniach 2 gurami. po kilku dniach 2-3 woda zaczela metniec, czytalem ze musi dojzec wiec zostawilem, napowietrzalem i filtrowalem. Po 5 dniach bylo juz prawie mleko. Postanowilem wymienic wode. Przy wymianie wody zauwazylem ze rybki maja ospe.. kupilem Ichtio tropikala i wlozylem rybki  do nowej wody wkraplajac odpowiednia ilosc lekarstwa. Przed wkropieniem jeden gurami niestety nie wytrzymal. Temperatura wody to okolo 26 stopni.
Teraz filtruje wode 14 h dziennie i naswietlam ok 16h bo dokupilem 2 roslinki.
Moje male bojowniki zaczely pokladac sie na tafli wody i leza tak przez dlugio czas... jak podam pokarm to troszke podplywaja i probuja go zjesc. Jak jest wlaczony filtr to wcale nie plywaja tylko leza przy tafli na boku.
Po wylaczeni filtra chca plywac ale za bardzo nie moga oderwac sie od tafli wody bo ciagnie je ku gorze. jak leza pod tafla to jedna pletwe maja do przodu a druga do tylu...
prosze o pomoc co dalej robic..? czy wylowic te rybki i usmiecic czy da sie je wyleczyc... szukalem informacji w necie i nie moge znalezc... co dalej z woda... czy teraz po wymianie- calkowita wymiana zastosowac jakies srodki zeby nie zmetniala??
pomocy i bardzo dziekuje za odpowiedzi
poczatkujacy

przem@s
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2005, 12:02:52 »

Po pierwsze za wczesnie wpusciles rybki.
Po drugie nie powinienes tej wody wymieniac, a jedynie poczekac az zmetnienie samo przejdzie.
Po trzecie przed podaniem lekow najperw trzeba bylo podniec temp do ponad 30 stopni co powinno pomoc pozbyc sie ospy.
Po czwarte filtr powinien chodzic 24 godziny na dobe, a nie 14.
Po piate mozesz dodac do wody nitrivec.

pozdrawiam
asmi
przemasTRN
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 21, 2005, 12:14:52 »

wiec wody nie bede teraz juz wymienial
tylko podmienie co 3 dni 4 litry
jezeli chodzi o filtr to duzo mowi sie o filtrach biologicznych, wiem jak to dziala ale czy to znaczy zeby nie czyscic gabki filtra za czesto?

przem@s
przemasTRN
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 21, 2005, 12:16:08 »

co dalej z bojownikami?

przem@s
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 21, 2005, 12:31:00 »

Przy 50 litrach wymieniaj raczej gdzieś z 10 litrów wody, a nie tylko cztery.
przemasTRN
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 21, 2005, 14:06:58 »

co dalej z rybkami? co zrobic z tymi chorymi bojownikami

przem@s
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 21, 2005, 14:59:47 »

temperaturę podnieś do 30-32 nawet jeśli to ospa. zmniejsz oświetlenie do 12 max 14 godz. roślinom tak długi dzień nie pomoże.rybkimiały złą wodę i osłabiły sie .lecz je i czekaj ,mam nadzieję ze wytrzymają.
przemasTRN
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 21, 2005, 15:27:14 »

zaraz ide do sklepu po grzalke i bede podnosil stopniowo temperature do 32 stopni. zobaczymy co bedzie dalej, jezeli ktos ma jeszcze jakies doswadczenia to prosze napisac... czekam z niecierpliwoscia...
aha i jeszcze jedno pytanie co jaki czas dodawac ichtiosan... czy daje sie tylko jedna dawke czy wiecej? powtarza sie na nastepny dzien badz po kilku dniach?.. prosze o info

jak dlugo utrzymywac taka temperature? do ustapienia objawow czy krocej?

przem@s
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 21, 2005, 15:38:14 »

ja sypałem sól niejodowaną 1 łyżeczka/5l wody i temp 32 st. temp podnoś stopniowo 1 st na 1-2godz. i utrzymuj tak aż znikną kropki + 2 dni na wszelki wypadek.
przemasTRN
Nowy
*

sol
« Odpowiedz #9 : Październik 21, 2005, 15:41:00 »

czyli taka zwykla ze sklepu? spozywczego

przem@s
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 21, 2005, 16:00:52 »

najważniejsze żeby była niejodowana bo potrujesz florę i faunę w akwa.
przemasTRN
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 22, 2005, 07:21:18 »

minelo 12 godzin od podwyzszenia temperatury do 31 C i narazie zadnych  oznak powrotu do zdrowia. Zadna rybka tez nie padla... chyba jeszcze trzeba czekac.

przem@s
kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Październik 22, 2005, 09:35:58 »

no ja czekałem z tydzień, nie wszystkie ryby chorowały i nie wszystkie od razu wyzdrowiały.
przemasTRN
Nowy
*

..
« Odpowiedz #13 : Październik 22, 2005, 09:54:29 »

najbardziej zywy ze wszystkich rybek jest Gurami marmurowy. Na nim znikaja biale plamki i tylko na nim to dokladnie widac, ale troszke sie pokaleczyl bo podstawial sie pod filtr tam gdzie wciagana jest woda... chyba po to zeby wciagnelo z niego te biale kulki.. nie wiem czy wciagnelo czy lekarstwo na niego szybko dziala ale ma ok  20% tego co do tej pory, ale pokaleczony Sad

przem@s
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: