cześć. niedawno przeszedłem właśnie ze 112. gratuliję wyboru biotopu!! a co do obsady. jesli chodzi o skosnopręgą to masz jednak ciut małe akwa (skośnopręga dorasta do dość sporych rozmiarów), co do miodówek,właśnoe zaczynam ich hodowlę i moja wiedza jest tylko teoretyczna. ale z tego co wiem do jest spokojna ryba i do twojego baniaka się nadaje. Innym rozwiązaniem jest pielęgnica sajica, którą Ci gorąco polecam. To maprawde ciekawa ryba, i spokojna. W 112 proponuję trzymać tylko jedną parę pielegnic (chyba że jesteś sadystą podglądaczem

). Jako uzupełnienie można dodać 4 skalary (które są też co prawda pielęgnicami - nawet spokrewnionymi ze skośnopręgą) ale tylko czasowo docelowo potrzebują akwa wysokości 50 cm. minimum!!!. Jesli chodzi o pielęgniczki. są naprawde piękne i ciekawe ryby, ale z tego co wiem raczej dla doświadczonych akwarystów, a to z powodu na ich małą tolerancje dla błędów (nie chce się nad tym rozwodzić, bo nie znam Twojego doświadczenia). głupiki, neonki i mieczyki mozesz trzymać w tym zbiorniku spokojnie (byle nie łączyc ich z pielęgnicami!!!). Ale znając życie najpewniej i tak skończysz właśnie na pielęgnicach (choć to nie jest regółą). Rośliny: polecam kryptokoryny, żabienice i anubiasy.