eBonifacy
Stały użytkownik

|
 |
« : Wrzesień 10, 2005, 22:20:57 » |
|
Witam wszystkich. Miałem od pewnego czasu 3 młode skalary, ryby te dorosły i ostatnio nawet złożyły ikrę (Wniosek, była w sród tych ryb parka). Ale chwilkę po tym jedna ryba padła, nie wiem z jakiego powodu. Teraz się zastanawiam, czy została mi parka? :? Problem prosty, jak odróżnic samca od samicy. Wiem, że nie jest to tak proste do okreslenia, ale może macie na to jakiś sposób? Podobno samiec ma zgrubienie tłuszczowe na czole, tak powiedział mi znajomy, ale nie mam pojęcia jak to rozpoznać. PS: Początek posta brzmi jak jakieś zadanie z matematyki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2005, 06:43:04 » |
|
Prostym sposobem jest podanie cos do jedzenia. I zobaczysz jak bedzie jadl to samiec, a jak bedzie jadla to samica :mrgreen: . Oczywiscie to zart. Najlepiej plec rozpoznac przy tarle. Ale tu pytanie czy sie dobiora. Chyba musisz czekac.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
eBonifacy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2005, 07:18:37 » |
|
Jest to jakieś rozwiązanie, zaczekać, może to co mi zostało to parka i znowu złożą ikrę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2005, 10:05:46 » |
|
Możesz zaczekać to racja  ale jakiej są wielkości te skalary ??
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
eBonifacy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2005, 16:47:07 » |
|
Jeden ma wysokość 9cm, drugi ma 10cm. Są może jakieś cechy odróźniąjące samca od samicy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2005, 16:59:36 » |
|
samiec ma jakby górke na czole. najlepiej porównaj czoła obu skalarów jak będą się czymś różniły znacznie to to może być parka.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
jojcia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2005, 21:48:11 » |
|
ja słyszałam ze gdziesz tam w "kroczu jakos mozna odroznic alnie nie próbowałam nigdy;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 16, 2005, 22:34:04 » |
|
Z tym guzem tłuszczowym to różnie bywa, często jest mylące. Kilka razy w ten sposób pomyliłam samca z samiczką :wink:
Dopiero podczas tarła wyjaśnia się na 100% płeć osobników. Samica ma wtedy większą od samca brodawkę płciową.
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
eBonifacy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 18, 2005, 11:00:38 » |
|
Tak jak wcześniej pisałem jeden ze skalarów padł mi po paru dinach od czasu jak pojawiła się ikra. Ikrą opiekował się jeden skalar, z tego co się dowiedziałem to przeważnie pilnują ją samiczki. Więc jeden z tych co pozostał jest samicą, pozostaje problem tego drugiego.  Jak narazie przeganiają się nawzajem po akwarium. Czoła obu skalarów nie różnią się w znaczący sposób. Narazie czekam, może się to samo wyjaśni, gdy znów pojawi się ikra, o ile się pojawi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 23, 2005, 14:31:28 » |
|
Ja kiedys mialem jednego skalara i skladal on ikre !! czy to mozliwwe zeby jeden skalar mogl miec ikre i to co mieisiac !!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eBonifacy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 23, 2005, 17:52:06 » |
|
To najwyraźniej miałeś samicę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2005, 20:52:56 » |
|
no wlasnie ja tez mam takie pytanko, mam jednego sklara i wyglada na to ze zlozyl ikre tzn wiem ze to jego dl;atego ze wachluje ja i odgania inne ryby od niej, ale mam tylko tego jednego skalara wiec to mozliwe ze sklada ikre??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eBonifacy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 23, 2005, 21:03:17 » |
|
Możliwe jest złożenie ikry, ale nic z niej nie będzie. Samemu nie spłodzisz potomka. Po prostu to se nie da. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 23, 2005, 21:18:17 » |
|
to ze z niej nic nie bedzie mto ja wiem, tylko nie wiedzialem czy moze sobie poprostu zlozyc ikre sama samica... przynajmniej juz wiem ze to samica:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eBonifacy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 04, 2005, 21:58:55 » |
|
Sprawa się rozwiązała. Były to dwie samice. Kolega podarował mi samca. Po 2 dniach miałem ikrę.  Mineły 3 dni od tego i na kolejnym liściu jest ikra. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|