buba30
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 03, 2005, 09:54:09 » |
|
Witam.Posiadam zbiornik 250lit.Mam 7szt pielegnic(para mekki,para sajki,para niebieskołuskich,i jedna akara pamarańczowopłetwa czekajaca właśnie na towarzysza)Wszystkie chowane od małego ,w tej chwili każda około 15 cm. Temperatura wody utrzymuje się w granicach 25-27C. Wode filtrują dwa filtry wewnętrzny i kubełkowy. Rybki cieszą się dobrym zdrowiem oprócz jednego samca niebieskołuskiej. Od miesiąca ryba zaczeła ciężko oddychać szeroko otwarte skrzela ,przyspieszony oddech ,prawie niewiduje jej zeby jadła,przestała interesować się partnerką.Często trzyma się przy powierzchni wody,potrafi jednak nadal wdawać się w drone utarczki z innymi rybami.Ubarwienie bez zmian ,żadnych zmian skórnych.Nie wiem czy to jakis objaw ale czasami wydaje mi się że że płynąc wyżej unosi przód a tył tułowia jakby pozostawał poniżej.Co robić -leczyć jak tak to na co? Odizolować i co podawać ,a moze przeczekać?.Troche się boje bo czekam na nową akare,która ma przyjść w poniedziałek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 03, 2005, 13:40:47 » |
|
O matko co za obsada!!!!
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
buba30
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 03, 2005, 14:50:22 » |
|
Nierozumiem zastżerzeń co do obsady? Ryby żyją wyjątkowo zgodnie jesli o to chodzi .Mam je już jakiś czas i kończy się na niegroznym przeganianiu w okresie tarła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 03, 2005, 17:10:32 » |
|
te ryby trzyma sie tylko parami i nie w toważystwie z innymi rybami. Wielkość akwarium jest ok. Zdecyduj sie które ryby najbardziej lubisz i je zostaw a resztę usuń.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
buba30
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 03, 2005, 18:04:38 » |
|
Owszem ale dotyczy to niebieskołuskiej i ewentualnie akary reszta należy do w miare spokojnych pielęgnic.Dopuki żyja zgodnie raczej nie będe dokonywać selekcji.Tak wogóle obsada została dobrana wdług porad hodowcy(oprócz niebieskołuskiej).Szkoda że nie wiem dalej nic o chorobie. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
buba30
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2005, 09:12:14 » |
|
Doszły nowe objawy ,co prawda niebieskołuska nadal zyje i chyba niema się gorzej ale u reszty obsasdy pojawiły się lekko nastroszone łuski,czasami drgania płetw,niektóre zaczynaja się ocierać.Dzisiaj również nie wszystkie jadły. Podałam profilaktycznie COSTA MED.Niechciałbym bez potrzeby podawać Boctopuru,dlatego zaczełam od tego preparatu.W zasadzie nie wiem na co je lecze i nie wiem czy izolować niebieskołuską,czy leczyc z pozostałymi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
buba30
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 09, 2005, 08:14:55 » |
|
Niebieskołuska zdechła,reszta ryb zaczeła ocierać sie o przedmioty.Sajika ma dwie białe gródki na skórze(nie podobne do ospy ,jedna nawet troche włochata).Ryby od czasu do czasu mielą lub potrząsają pyskami,drgaja im równiez płetwy .Czy to są może pzsożyty skrzelowe? Co podać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|