Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Skalary - jakie wymagania?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalary - jakie wymagania?  (Przeczytany 7781 razy)
GP
Stały użytkownik

« : Styczeń 22, 2004, 14:48:21 »

Zamierzam zakupić jakieś duże ryby i myślę właśnie o skalarach. Moja obsada to Błyszczyki Parańskie, Barwieńce Czarne, Neony Inessa, Kiryski Spiżowe, Kosiarki i Glonojady. Jest tylko jeden problem. Utrzymuję temp. około 23 st, co jest zgodne z wymaganiami dla w/w gatunków (chyba oprócz Kosiarek i Glonojadów). Czy mógłbym trzymać również Skalary, czy będzie im za zimno. W literaturze piszą o min 24 st, ale słyszałem że w praktyce trzymają w niższej temp. i mają się dobrze.
Jest jeszcze problem Neonów, ale myślę, że 3,5 cm nie zostaną zjedzone. Jak jest u Was?

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Osin
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2004, 15:28:09 »

Ja choduje skalary w temp ok.26 C i jest ok co do twojej obsady to skalary raczej niepowinny nikogo obgryzać ale może zdażyć sie tak że to neonki bendą podgryzać płetwy skalarom.

Mój nr gg 2133727
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2004, 16:34:16 »

Jeżeli nie masz zbiornika-szpitaliku i jeśli skalary Ci zachorują to podniesienie temperatury o kilka stopni ponad ich tolerancję (co sie robi w przypadku chorób) będzie bardzo uciążliwe dla reszty obsady. A co do tych neonków to gdy skalarki podrosną to mogą je atakować.
Pozdrawiam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2004, 16:50:32 »

Według mnie 23 st. to może być troszkę za mało dla skalarów. To rybki dość wrażliwe.
Neonki rzeczywiście mogą nie być zachwycone z towarzystwa skalarów...

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2004, 16:57:59 »

23 stopnie to chyba troszkę za mało. Nie radzę hodować skalarów z neonkami.

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2004, 20:38:58 »

Myślę że podniesienie temp do 25 przy twojej obsadzie nie zaszkodzi specialnie twoim pupilom a i skalary w takiej temp bedą sie czuły dobrze. Jeśli chodzi o relacjie skalary-neony to różnie bywa. Wiesz są różne szkoły,ale ja raczej odradzałbym takie łączenie. Chociaż jeśli pielęgnice dostawałyby mrożonki i żywca to może.....No sam nie wiem.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: