Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jarzeniówka uv  (Przeczytany 4989 razy)
sugarfree
Nowy
*

« : Sierpień 27, 2005, 08:48:28 »

Mam problemy z glonami i nadszedł czas na lampę uv. Zastanawiam się jednak nad zaoszczędzeniem kasy i zawieszeniem jarzeniówki uv z tyłu akwarium, za tłem strukturalnym na wysokości wlotu wody z filtra zewnętrznego. Mam takie świtlówki TLD 20W/05  Phillips.Nie wiem tylko na jak długi czas załączać dziennie taką świetlówkę ?Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

240l/Fluval 404/Fluval 300w/Elite maxima R-kurtyna+kamień/2X30W Power glo + narwa
neony16/tęczanka wspaniała 35/corydoras sterbae4/glonojad syjamski 3/bocja 1/krewetki 9
KOZIOLINI
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 27, 2005, 09:18:15 »

na mój gust to nie przejdzie ale rób jak chcesz  :roll:  gdzieś widziałem fajny sterylizer jak znajde gdzie to dam linka

znalazłem http://akwarium.prx.pl/port/modules/mylinks/visit.php?cid=1&lid=1

Ostatnio zmieniony przez Sebastian dnia Sob 27 Sie 2005 15:39
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Sierpień 27, 2005, 11:06:42 »

aby lampa UV działała musi: być to promieniowanie UVC nie żadne UVA czy UVB, woda przepływać przez tunel wokół lampy w odległości nie większej niż 6 mm bo inaczej niczego nie zabije, promieniowanie UVC jest szkodliwe dla oczu i nie można na nie bezpośrednio patrzeć.
takie zwykłe jarzeniówki black light nadają się znakomicie na oświetlenie nocne a te UVC philipsa  są przeźroczyste.
nie wiem jakie masz za bardzo ale nie można też ich używać maksymalnie tylko kilka godzin dziennie.
powodzenia.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 27, 2005, 14:47:18 »

Było już o tym na forum, i to nie tak dawno :
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,4007.0.html
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,3830.0.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2007, 17:25:12 wysłane przez Sebastian » Zapisane

385 l - dyskowce
sugarfree
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 28, 2005, 09:38:52 »

to jest jarzeniówka z lampy owadobójczej,wczoraj wszystko zamontowałem i odpaliłem-zobaczymy

240l/Fluval 404/Fluval 300w/Elite maxima R-kurtyna+kamień/2X30W Power glo + narwa
neony16/tęczanka wspaniała 35/corydoras sterbae4/glonojad syjamski 3/bocja 1/krewetki 9
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 28, 2005, 16:53:12 »

Ano zobaczymy..., poza możliwością osłabienia (wywołania choroby) ryb nic nie uzyskasz.  Nie dociera do ciebie że do sterylizacji służa jedynie źródła światła emitujące promienie promienie UVC i nie można ich uzywać w formie "otwartej", bez względu na to czy emitują promienie UVA, UVB czy UVC

Po za tym świetlówka której uzywasz, służy w lampach owadobujczych  do wabienia owadów - nie zabija ich, do tego służy siatka którą jest osłonieta (napiecie 5000V).

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: