Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« : Sierpień 16, 2005, 16:04:25 » |
|
Mam 50 l...2 molinezje, 3 neonki czarne, 1 neonka inessa, 2 dania, i takiego sumika, około 7 cm, 3 lata, jest brązowy wczarne plamy i czasem zjada mniejsze ryby, mam 3 kryptoryny, takie wysokie i jakby pomarszczone, i onetakie żółte się zrobiły, obcinam te żółte liście, ale rośliny już łyse się robią....Nie wiem czemu akwarium bardzo szybko zarasta glonami, i obok korzenia zauważyłam coś co podobne jest do kłębka waty < co to jest? i jak się tego pozbyć?> Mam żwirek czarno-biały, kilka jakichś kamieni, zamek, korzeń, i łupki takie kamienne...temp. wody jest około 27- 28 stopni C. Myślałam żeby oddać inessa, bo on jest sam a nie chcę dokupywać stada bo u mnie inessy szybko padają, mysle, zeby dokupic lilka molinezji, neonów czarnych i dań. No i jeszcze chciałabym dokupić jakieś roślinki, które wytrzymałyby moje warunki < wiekszosc wiednie>. Ale przede wszystkim chce wiedziec co źle robię, ze rybki i rosliny nie utrzymują się długo przy życiu, co zrobić aby akwa nie zarastało glonami i nie było tych głębków czegoś podobnego do waty. A potem prosiłabym o pomoc przy wyborze roślin i ryb. Z góry dzięki Pozdrówka
|
|
|
|
|
|
------------------------------------------------------- 53l 1+1 barwniak czerwonobrzuchy narybek barwniaków otosek..<niestety jeden:(>
rosliny: anubias, moczarka, bacopa, nurzaniec, jakas trawa, hm..i Limnophila sessiliflora
|
|
|
Kazik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2005, 16:11:26 » |
|
Pod kożenie roślin wciskaj wysuszone kulki gliny roślinki powinny wystrzelić zielenią, kup pare ślimaków (ampularie)
|
|
|
|
|
|
 Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2005, 20:42:50 » |
|
te glonki to pewno cjanobakterie takie plechy ,moze masz za słaby filtr?musi być ruch wody w akwarium.co do neonków to one znoszą dużą temperaturę ale najlepiej czują się w ok. 22 st. pewnie w tych plechach mają mało tlenu dla siebie bo im cieplej tym mniej tlenu.nie polecałbym też trzymać neonków z molinezjami bo są z różnych wód- neonki z miękkieja molly z twardej a nawet słonawej.sprawdż czy te łupki nie zatwardzają wody na amen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2005, 21:41:51 » |
|
inesa oddalam, czarne mi sie bardzo dobrze trzymają i rosną b. szybko...z tego co czytałam to łupki trochę ponoć podwyższają twardość wody. A taką gline można kupić? a filtr mam turbinowy typ fan- 1, ktos mowil, ze slaby ale nowego nie mgoe kupic Pozdrawiam i dzieki:)
|
|
|
|
|
|
------------------------------------------------------- 53l 1+1 barwniak czerwonobrzuchy narybek barwniaków otosek..<niestety jeden:(>
rosliny: anubias, moczarka, bacopa, nurzaniec, jakas trawa, hm..i Limnophila sessiliflora
|
|
|
Bubo bubo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2005, 00:17:17 » |
|
na glony nitkowate są 2 sposoby. Pierwszy to kosiarka, oczywiście mam na myśli rybkę. Drugi bardziej radykalny to erytromycyna, ale musisz mieć znajomego lekarza żeby ci ją przepisał. nawóz do roślin możesz kupić Tetra Initial Sticks, to takie pałeczki podobne do tych co daje sie roślinom doniczkowym. Albo są też kulki, niestety nie pamiętam kto je produkuje - i są tańsza. Tak czy tak 2 lata nawożenia masz wtedy z głowy.
|
|
|
|
|
|
450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus, 3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2005, 07:52:46 » |
|
dzieki za odpowiedzi:) kosiarka za duzia do mojego akwa chyba, a poza tym ja u nas widziałam te fałszywe:P hm...z tymi glonami to nie wiem, ale chyba warto kupić nawóz, a jakie rosliony jeszcze się nadają do mojego akwa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 17, 2005, 20:56:49 » |
|
Dzis kupiłam jakies tabletki-nawóz...i jest bardzo pusto w tym akwarium...dziesięcio centymetrowe dwie kryptokoryny posadziłam na tył...dwie dwu- centymetrowe posadzilam na przód....chciałabym, aby w akwa było ładnie i gęsto, tak jak w akwa u Was...zrezygnowałam z zamku...i zrobiłam grotę z łupków, jednak sumik tam się nie mieści i zaczyna świrować...z czego można zrobić kryjówkę, tak aby wyglądało to naturalnie, ale takze zeby mozna bylo to coś zrobic z przedmiotów znajdujących się w pobliżu...Tak więc...jakie rośliny? tanie, ładne, dla początkujących, ile ich kupić i w jakich partiach akwarium posadzić< tył, przód, środek> i z czego zrobić duuuzią grotę dla suma? prosze o szybką odpoweidz[/img]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 17, 2005, 21:21:09 » |
|
na glony nitkowate są 2 sposoby. Pierwszy to kosiarka, oczywiście mam na myśli rybkę. Drugi bardziej radykalny to erytromycyna W drugiej opcji coś ci się chyba pomyliło, jeśli już to erytromecyne można zastosować na cyjanobakterie (sinice), ale nawet w tym pzrypadku nie jest to konieczne, wystarczy zaciemcić zbiornik na ok. 5 dni i efekt bedzie taki sam. Ale przede wszystkim chce wiedziec co źle robię, Może nie tyle co robisz źle, a czego nie robisz. Główną przyczyną glonów są niewłaściwe parametry wody, należałoby sprawdzić jakie są wartości NO3 (azotany) i PO4 (fosforany), jest miedzy nimi duza zależność, zarówno nadmiar, niedobór jak i ich niewłaściwy stosunek powoduje nadmierny rozwój glonów, warto by również wziąść pod uwagę inne makroelemnty. Jak często podmnieniasz wodę, w jakiej ilości, jak nawozisz swoje akwarium i jakie masz oświetlenie (rodzaj i moc) ?
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 17, 2005, 21:33:00 » |
|
Powiedz mi jak sprawdzic to cos..Eee...nigdy szczerze mówiąc nie nawoziłam...dopiero dzis pierwszy raz...a swiatlo to mam: taką swietlowke dlugą, pod pokrywą...tam cos jest napisane o mocy i w ogóle...ale nie moge rozczytac , bo te napisy są zdarte...wode staram się podmieniac < czasem pamiec zawodzi i zapominam> co tydzien, około 2 litry....co tydziec staram sie myc filtr i oczyszczam scianki...a co jakis czas do polowy wode spuszczam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2005, 22:22:08 » |
|
napisz coś jeszcze o filtrze.świetlówke możesz też spokojnie kupić nową bo stara jest napewno i nie za bardzo oświetla roślinki ,wtedy możesz myśleć o jakichś ładniejszych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2005, 22:23:05 » |
|
Kto mi powie jakie moge rosliny dokupić...i jaką kryjówkę zrobic to rysunek z góry  a to z boku:  jakie rosliny dokupic...jak sie zajmowac tymi gatunkami? ile sztuk kupic? i ile mniej wiecej wziasc pieniedzy na zakup roslinek:D Filtr akwariowy turbinowy typ FAN - 1 230 V 50 Hz 2. 3 W Qmax = 300l/h...cos takiego tam pisze..hm...tato mowi ze ta swietlowka jest dobra...te glony moze mogą sie robic tez od tego, ze akwa stoi zaraz przy oknie i przy grzejniku;/ ehh....rodzice nie pozwalają go przestawic
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 17, 2005, 22:33:35 » |
|
W menu głównym na stronie Wodnego Świata jest kilka fajnych artykułów dla początkujących, które powinnaś przeczytać, m.in ZAŁOŻENIE...
Aby akwa było wolne od glonów musisz dbać o jego czystość i pielęgnować je regularnie - nie ma mowy o zapominaniu o podmianach. Nawiasem mówiąc podmiany musisz robić raz w tygodniu i zdecydowanie większe - zwłaszcza, że masz kiepski filtr i podejrzewam spore stężenia azotanów (brak filtracji biologicznej) - podmieniaj ok. 30% wody tygodniowo i staraj się regularnie odmulać dno... Nie przekarmiaj ryb! Masz fatalną obsadę rybną - trzymasz same stadne rybcie po 2 sztuki! Temperatura też jest zdecydowanie za wysoka dla tych rybek - 24 st. C to optimum... Żeby roślinki rosły zdrowo potrzebują sporo światła - zmierz ile cm mierzy twoja świetlówka a my napiszemy ci jaka jest jej moc! Jestem prawie pewien, że to 15W lub mniej... Poważne nawożenie ma sens kiedy światła jest ok 0,4-0,5W/l wody - jeśli światłą jest mniej to w zasadzie wystarczą regularne podmiany wody - potrzebne mikroelementy dostarczasz wtedy razem z kranówką... W walce z glonami pomoże ci napewno podawanie CO2 (bimbrownia) i jacyś glonożercy (np. otoski w liczbie 3-4 szt.) Wyciągnij z akwa wszystkie łupki - zatwardzają wodę co wcale nie pomaga w pozbyciu się glonów! Zamiast tego dodaj więcej korzeni. Kryjówkę można zrobić z łupiny jakiegoś większego kokosa (ew. z dwóch) Przy słabym oświetleniu powinien rosnąć mech jawajski, anubiasy, mikrozorium, nurzaniec, niektóre żabienice (np. amazońska), zwartki (kryptokoryny) - optymalnie najlepiej byłoby gdybyś zdecydowała się dołożyć jeszcze jedną świetlówkę o tej samej mocy (patrz dział Zrób to Sam) pozdrawiam i pamiętaj o długości tej twojej świetlówki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 17, 2005, 22:44:19 » |
|
Teraz juz nie bede zapominac..dzieki;] ...przy nastepnym sprzataniu odstawie akwarium od okna i grzejnika..świetlówka ma coś ponad 30 cm długości...co zrobić z obsadą?? Sumik nie pozjada mi ryb? kiedys zjadl mi 13 neonków innesa Otosków u nas jeszcze niigdy w życiu nie widziałam...ale zapytam się...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 17, 2005, 22:44:51 » |
|
roslinki poleciłbym valisnerię taką trawę dobrze dotlenia wodę gdzieś w kącie z tyłu.może bakopę carolińską też z tyłu ,jakąś mniejszą kryptokoryne parve -też taka trawiasta do 10 cm, ładny jest anubias na korzeniu na przykład(nie zakopuj go w ziemi bo już kiedyś ktoś pytał co mu tak gnije). wyjaśniło się skąd te gloncie-akwa nie powinno stać przy oknie, kup kilka otosków to się ucieszą :wink: kryjówkę sumikowi można zrobić z kawałka rury pcv odpowiedniej grubosci powodzenia
no to problem ,sumik moze tez zjesc otoski- lepiej nie kupuj mu jedzenia
Ostatnio zmieniony przez Sebastian dnia Czw 18 Sie 2005 21:41
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasztanka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 17, 2005, 23:03:06 » |
|
ten sum jest dziwny...teraz jakos zyje spokojnie z neonami czarnymi, a inesy szybko ukatrupił.... A co z tą swietlówką? zgóry dzieki, i prosze o szybvką odpowiedz a wyglada jakos tak: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|