Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ryby Morskie  (Przeczytany 3644 razy)
Miły_15
Nowy
*

« : Sierpień 15, 2005, 14:24:25 »

Witam jeszcze raz! Cheesy  Teraz chciałbym się dowiedzieć jakie są dosyć łatwe w hodowli ryby morskie oraz poznać ich ceny (tak w przybliżeniu). Bardzo marzy mi się takie akwarium. Mam tylko jeszcze jedno pytanie (nie do tego działu ale co tam) skąd mam brać wodę do akwarium morskiego? Czy musi być jakaś specjalana czy zwykłą wodę słodką można jakimiś preparatami albo naturalnymi sposobami przerobić tak aby ryby morskie mogły w niej pływać...z prawdziwą wodą morską nie ma problemu bo mieszkam kawałek od morza :wink: , tylko że woda taka jest zanieczyszczona i wogóel...a pozatym problem z jej wymiana Sad . Proszę o dokładne informacje o rybkach a przede wszystkim cenach Cheesy . O sprzęt zapytam się już w innym dziale bo to nie jest dział o sprzęcie :wink: .
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2005, 14:35:00 »

Zwykła woda i do tego sól akwarystyczna. Stosunkowo najłatwiejsze w hodowli są błazenki czyli Amphiprion ocellaris. Zdjęcie:

Akwarium morskie to niestety duży wydatek. Najskromniejsze zbiorniki to wydatek rzędu kilkuset złotych. Przyjmuje się dla każdej ryby wymaga się ok. 50 litrów wody, oczywiście im większa ryba tym więcej. Zaś jeśli idzie o ceny błazenków to wahają się one w zakresie 50-80 zł za sztukę.

I jeszcze ta prawdziwa woda morska - woda w Bałtyku prakrycznie nie ma nic wspólnego z "prawdziwą" wodą morską. Ma bardzo małe zasolenie w stosunku do np. Morza Śródziemnego. Bałtyk to tylko takie słonawe, duże jezioro prawdę mówiąc, a nie morze.
Miły_15
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2005, 14:42:24 »

Wielkie dzięki za odpowiedź Cheesy . Ostatnio byłem w oceanarium i natchneło mnie ,że błazenki i ukwiały równie dobrze mogą znadjować się w domu w akwarium morskim. Znajdowały się też tam krewteki czy coś takiego. I miały się całkiem dobrze więc nie były jako pokarm dla większych od błazenmków ryb. A w jakich stadach powinny się znajdować błazenki?? Wystarczy parka? Oglądałem też Skrzydlice...piękne i agresywne ryby...zastanowiło mnie ile takie zwierzątko kosztuje... może uda mi się od kogoś znajomego wyciągnąć taniej jakieś rybki morskie  :wink: . Mam masę znajomych ,którzy mają rybki i zawsze jakieś nie potrzebne dopiero co wyhodownae sie znajdą Cheesy . Dzięki za szybką odpoowiedź jeszcze raz! :wink:
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 15, 2005, 14:58:29 »

Błazenki teoretycznie mogą żyć same, ale pięknie wygląda np. małe stadko ok. 5 sztuk, zwłaszcza w akwarium rafowym (ale tu koszt rośnie błyskawicznie niestety). Do tego możesz dołożyć krewetkę filtrującą, która też jest przepiękna. Zaś co do skrzydlic - one są niebezpieczne nawet dla ludzi Wink. Polecam Ci książkę Wernera Baumeistera "Akwarystyka morska". Możesz ją kupić np. tutaj:

http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/299725

Autor podaje tam "przepis" na proste akwarium morskie dla początkujących. Dobrze opisuje również hodowlę błazenków. Dodatkowym atutem tych rybek jest fakt, że jest to jeden z nielicznych organizmów morskich, które można rozmnażać w warunkach domowych.
Miły_15
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 15, 2005, 15:04:41 »

A jest coś takiego jak ta książka tylko w internecie i za darmo?? Bardzo podoba mi się akwarium morskie...wprost zakochałem się w nim :lol: . Zakładam w tym tygodniu lokate i całe 80 zł wpłacam na początek niech rośnie mi :wink: . Co miesiąc dorzucać będe 20 zyla więc gdzieś na gwiazdkę sprawię sobie prezent... ale za nim to zrobie musze poczytać...nie lubie kupować zwierząt nie wiedząć o nich nic kierując się tylko wyglądem. Chciałem zakupić sobie pająki kiedyś (dosyć niedawno, nawet dzisiaj poszedłem na wystawę ptaszników), ale to za duży wydatek (ok 180 zł za pająka średniej wielkości) i może mi zdechnąć...rybki za to mogę dostać od znajomych albo kupić w sklepie, a zakup jednej czy 2 rybek na próbę ,żeby przekonać się czy uda mi się dać im odpowiednie warunki to wydatek góra 140-160 zł. Akwairum mogę dostać za 1 zł za litr :wink: . więc się nie obawiam kosztów akwarium Cheesy . Gorzej ze sprzętem.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 15, 2005, 15:05:44 »

Na próbę nic nie kupuj. Po prostu spokojnie zbieraj kaskę, a marzenie się spełni Wink W Internecie jest mnóstwo informacji. Po prostu www.google.pl i szukasz Wink
Miły_15
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 15, 2005, 15:10:39 »

Jeżeli kogoś też interesują akwaria morskie to podaję jedną ze stronek ,które znalazłem :wink:  http://www.akwarium.org.pl/ksiazki/akwarium/numery/2_99/tekst/2_5.html

Sprawdziłem ceny rybek morskich :cry: ...stanowczo nie na kieszeń przeciętnego akwarysty :cry: . Ale damy rade Cheesy ...może dostanę pare od znajomych, moja koleżanka ma tatę prowadzącego zaprzyjaźniony z moimi rodzicami sklep zoologiczny więc może jakaś zniżka się znajdzie...tylko jest problem ,że będzie trzeba sprowadzić...ale coż...jak stwierdzę ,że to za drogi sport to po prostu założę słodkowodne akwa :wink: . Chociaż będe rozpaczał ,że nie stać mnie na morskie. Malutki rekinek (sharks :wink: ) kosztuje 175...a piękne mureny conajmniej 450 zyla heh...dobrze ,że błazenki są jeszcze w miare tanie Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: