Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « POMOCY!!!rybki w niebezpieczeństwie!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: POMOCY!!!rybki w niebezpieczeństwie!  (Przeczytany 1685 razy)
MonA
Nowy
*

« : Sierpień 15, 2005, 10:20:32 »

Kilka dni temu dostałam akwarium w spadku.......10 litrowe.....jest tam korzonek,czarny żwirek ikilka sztucznych roślinek..i dobry filtr z napowietrzaniem..w tym akwarium pływają: 4 gupiki(1 samiec i 3 samiczki) i 5 neonek...na początku nie brałam tego akwarium na serio,ale rybki bardzo przypadły mi do gustu i pokochałam je...zwłaszcza neonki..niestety wiem,że są to rybki ciężkie w chodowli i żyjace w stadzie,które potrzebują czystej i miękkiej wody  a nie wiem jak mam tą wode doprowadzić do tego stanu(chodzi o miękkość i jak  to sprawdzić czy jest miękka):cry: już dużo przeczytałam o tym,ale chciałabym sie dowiedzieć od was...co ja mam zrobić?bardzo chciałabym utrzymać rybki przy życiu,by miały dobre warunki życiowe..proszę napiście co mam zrobić... :cry:
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2005, 10:47:25 »

w większym akwa było by łatwiej utrzymać im stabilną miekką wodę.możesz kupić kawałek takiej włokniny z torfu i położyć gdzies pod żwirkiem bo do filtra to chyba się mało zmiesci.jest też taki preparat z taniną wyciągiem z torfu zabarwia wodę troche na brązowo,albo nawet stare szyszki olchowe (suche i czyste).postaraj się też o roslinki jakies małe taką 'trawę' ,moczarke. troche będziesz musiała się pomęczyć na począśtku napewno -szkoda że to takie małe dostałas akwarium.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2005, 13:21:29 »

Przede wszystkim kup większe akwarium. Akwaria o pojemności do 50 litrów cenowo jeszcze są do zaakceptowania niemal na każdą kieszeń. 10 litrów raczej się do hodowli nie nadaje.
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 15, 2005, 18:48:35 »

Myśle że oprucz większego akwa przyda im się jakaś karma witaminizowana bo może były karmione tylko rozwielitką musisz też wstawić jakąś rzywą roślinkę. Gupiki lubią zielone

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
MonA
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 15, 2005, 19:00:07 »

bardzo dziękuję za podpowiedzi..postaram się  sprostać wymaganiom jak najszybciej uzbierać pieniądze..a w właśnie..czy ktoś mógłby mi napisać   ile kosztują te rzeczy,które musze kupić? bardzo bym prosiła o to....
MonA
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 15, 2005, 19:04:27 »

no i jest jeszcze jeden ważny problem....moim rodzicom nie podoba sie pomysł ''pakowania kasy''w  akwarium i nie chcą mi dawać na nie pieniędzy,bo to bez sensu....i jak tu kupić większe akwarium??? :cry:  :cry:
Miły_15
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 15, 2005, 19:10:07 »

Możesz tak jak ja powiedzieć ,że jak złożą ikrę i małe rybki później podrosną to możesz je sprzedać i dostać pieniądze...na moich rodzicach to poskutkowało...założą mi niedługo konto graffiti w banku i wrzucę tam całą kasę...do grudnia będe zbierał...co miesiąc po 20 zł dostawać na konto będe więc trochę uzbieram już. Ewentualnie sprzedawaj coś co nie jest ci potrzebne i już trochę grosza wpadnie...ewentualnie wymyśl coś podobnego...można sprzedawać wkońcu różniaste rzeczy prawda?
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 15, 2005, 20:11:37 »

Gupiki są swietne do sprzedawania i chodowli. Łatwo się rozmnażają, szybko rosną, i są bardzo ładne tak jak na moim emblemacie. Gupiki po jednorazowym zapłodnieniu rodzą kilka razy Smiley

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: