Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ŻÓŁKNĄ  (Przeczytany 4068 razy)
darius20gr
Nowy
*

« : Styczeń 20, 2004, 19:39:39 »

MI NIE CO ROSLINKI (tak jakby tracily kolor)240L OSWIETLENIE 2 X 30 W,12-14 GODZIN NA DOBE.BEZ NAWOZENIA.
JAKIES MILE RADY I PORADY?
Dzieki!

Dariusz
darius20gr@hotmail.com
gg-1925276
Osin
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2004, 19:46:41 »

witam moim zdaniem powinneś zacząć używać nawozów do roślinek te z Sery i Tetry są dobre :wink:  może warto tesz by było pomyśleć o nawożeniu CO2 u mnie po tym roślinki jak wariatki rosnąć zaczeły pozdro.

Mój nr gg 2133727
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 20, 2004, 23:14:54 »

Tak, powinieneś jakiś nawozik stosować, w grę wchodzi także nawóz tropikala, jest tańszy a jego związki muchozowe utrzymują się w wodzie dłużej.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2004, 07:49:30 »

Nawozy nawozami, ale swiatla tez by sie przydalo wiecej. Jesli nie chcesz przerabiac pokrywy i instalowac dodatkowe swietlowki to moze zaloz odblysniki na te ktore juz masz. Mozna je dokupic cena do 30PLN za szt. lub poprostu wykleic pokrywe od wewnatrz folia aluminiowa taka do pieczenia. Ilosc swiatla zwiekszy sie od razu.

pozdrawiam
asmi
bierny
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2004, 12:59:12 »

masz za ciemno, na 240 litrow powinno byc ok 120 wat swiatla ze swietlowek. przyjmuje sie 0,5w na litr wody
enigma
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 26, 2004, 08:16:31 »

witam moim zdaniem powinneś zacząć używać nawozów do roślinek te z Sery i Tetry są dobre  może warto tesz by było pomyśleć o nawożeniu CO2 u mnie po tym roślinki jak wariatki rosnąć zaczeły pozdro.

Każda roślina ma inne wymagania co to poszczególnych pierwiastków. Nawet najlepszy nawóz może niezaspokoic jej potrzeb dlatego nie ma uniwersalnego i najlepszego nawozu dla roślin. Doskonałym przykładem jest Heteranthera, która bez dodatku fosforu rośnie bardzo mizernie nawet przy doskonałym nawożeniu innymi pierwiastkia, dobrym oświetleniu oraz dozowaniu CO2.

masz za ciemno, na 240 litrow powinno byc ok 120 wat swiatla ze swietlowek. przyjmuje sie 0,5w na litr wody

To chyba dobre oświetlenie dla biotopu Malawi bez roślin. Prawda jest tak ża średnie oświetlenie to 0,60-070 W/l a b. dobre 0,80-0,90 W/l dla akwariów poniżej 200l.
Zyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2004, 15:39:48 »

żólknięcie liści często spowodowane jest niedoborem żelaza. Taż miałem taki przypadek. Kupiłm tabletki żelazowe (koszt kilku złotych) i roślinka nie tylko wróciła do zdrowia ale się rozrosła

Zyga
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: