Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowy problem??  (Przeczytany 4543 razy)
sztopan17
Zainteresowany
**

« : Lipiec 22, 2005, 11:16:39 »

Witam.Dziś miałem zrobić styżenie roślin. Nagle patrze a na liściu jest z 8 małych brązowawych kuleczek. Gupiki raczej tego nie zrobiły a mam kiryski spiżowe. Czy to moze byuć ikra i co zrobić. Woda w akwa czysta temp.22*C co zrobić z tą rośliną wyjąc do kotnika czy co.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2005, 11:20:55 »

ikra kiryskoow jest raczej zolto pomaranczowa mozesz lisc przneisc do kotnika takiego dla gupikoow a sam kotnik umiescic blisko wylotu filtra by zapewnic cyrkulacje wody moowiac kotnik mam na mysli kojec jesli masz sam kotnik trzeba bedzie na niego nalozyc rajstope najlepiej jasna brozowa (damska rajstopa rzecz jasna Smiley )
Pozdr.

112,25
sztopan17
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2005, 11:25:01 »

Ciezko jeszcze określić kolor. A moge do kotnika przenieść sam liść. Roślina jest bardzio mocno zakorzeniona. Z pozatym aktualnie skrywają się w niej małe gupiki.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2005, 11:27:24 »

spoko wlasnie cos takiego mialem na mysli Smiley
jesli chodzi o gupiki i kryjowke to juz chyba pisalem jakie rosliny sa najlepsze . Smiley

112,25
sztopan17
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2005, 11:32:52 »

A mam takie pudełko jak po margarynie tylko przeźroczyste. Czo moge zamiast tej pokrywki założyć rajstope. W ten sposób będzie dostęp do wody.Albo np. złożyć na szklanke.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2005, 11:48:59 »

yyy nie czaisz Smiley przez plastykowe pudelko lub szklaneke nie bedzie przepluwac woda ! to jak zapewnisz natlenienie Huh?
nie chodzi o zacziemnienie tylko o przpelyw wody natomiast mo0zesz powycinac dzioory w pudelku po margarynie i na to naciagnac rajstope - ona ma uniemozliwic ucieczke narybku lub dostanie sie ryb z akwa do niego natomiast woda ma spokojnie przeplywac Smiley do dziela zycze powodzenia i uciekam bo czas mi sie konczy.
Pozdr.

112,25
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2005, 12:27:00 »

Ikra kirysków nie jest pomarańczowa, zwłaszcza u spiżowych. U mnie ikra była przeczroczysto-biała, i z czasem robi się ciemniejsza, na koniec właśnie brązowa i wylegają się małe kiryski Smiley

radziłbym kupić osobne akwa, takie małe z 10L i tam podchować kiryski, jak osiągną ok. 2cm to już możesz je wpuścić do zbiornika głównego spokojnie Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
sztopan17
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 22, 2005, 12:50:29 »

Czy wpływa na to mogła mieć zmiana wody. Akwa jest małe i dużo pracy jest przy nim. Pare dni temu zmienił całkowicie wode.Akwa jest małe ale chyba im dobrze skoro się rozmnażają.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #8 : Lipiec 23, 2005, 12:08:13 »

Zmiana wody na bardziej miekka i chlodniejsza jest czynnikiem pobudzajacym kiryski do tarla. W ich naturalnym srodowisku ma to zwiazek w wystepowaniem pory suchej i deszczowej - ta ostatnie to dla nich znak ze czas sie powielic Wink

112,25
MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 23, 2005, 14:27:25 »

MALE PYTANIE CZY TE KULECZKI SA BLISKO SIEBIE I CZY SA DUZE

PS. umnie tak wygladaj jajeczka zatoczków brazowe na lisciach lub cianach kuleczki
sztopan17
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2005, 13:49:24 »

Cytat: MARCIN141115
MALE PYTANIE CZY TE KULECZKI SA BLISKO SIEBIE I CZY SA DUZE

PS. umnie tak wygladaj jajeczka zatoczków brazowe na lisciach lub cianach kuleczki

Są obok Siebie i są małe.
MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 24, 2005, 15:23:17 »

a masz slimaki
sztopan17
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Lipiec 24, 2005, 17:32:47 »

Nie mam teraz Ikra się jakby rozlazła. Pewnie to zatoczki a już się napaliłem na małe kiryski.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: