KrzysztofM1982
Nowy

|
 |
« : Lipiec 21, 2005, 22:11:24 » |
|
Witam mam pytanie czy moge umiescic muszle z morza i kamienie z morza w akwarium i czy nie ma potrzeby wczescniej ich wygotowac. a drugie pytanie mam bo kupilem nad mozem rafe koralowa ale do niej sa przyklejone jakims klejem ( silikonowym muszle) i czy to tez bym mógł bym umescic w mojim akwarium i zy musze to jakos wyczyscic. mam akwarium 112 l dzieki wielkie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2005, 22:22:44 » |
|
Kamienie z morza po wygotowaniu możesz umieścić w akwarium. Natomiast muszle, korale itp. umieszczone w akwarium wypuszczają do wody spore ilości węglanu wapnia, który podnosi wartości pH i przede wszystkim zwiększa TWW i w konsekwencji TWO. Są to zjawiska bardzo niepożądane w akwarium słodkowodnym dlatego tez nie umieszczamy takich rzeczy w akwarium.
PS: No chyba, że masz zamiar hodować pyszczaki – one lubią twardą i alkaiczną wodę – choć na rafie będą wyglądać dość dziwacznie, no ale to kwestia gustu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KrzysztofM1982
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 21, 2005, 22:32:34 » |
|
czyli muszelki to jedna wielka lipa  akwarium ma byc slodko wodne to w takim wypadku co moglibyscie zaproponowac procz kamieni i moze jakiegos drewienka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MARCIN141115
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2005, 08:39:59 » |
|
mozesz jeszcze wsadzic kokosa jakis korzeń,skałke i wiele podobnych rzeczy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soe
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2005, 09:54:20 » |
|
Mozesz Włozyc!! ja wkladalem rafe do mojego akwarium ale najpierw ja dobrze wygotowalem po czym jeszcze raz umylem zimna woda i wlozylem do akwa. stoi jush miesiac i nic sie nie dzieje nawet moje molinezje sie rozmnazaja 
|
|
|
|
|
|
_SoE_Corporation_ 10L - 2 Teleskopy 15L - 8 Molinezji, Całe Stado Małych Molinezji  80L - W Trakcie Budowy  :D:D
|
|
|
eBonifacy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2005, 10:14:38 » |
|
Można umieścić muszle, ale trzeba wtedy kontrolować TWW. Dobrze wtedy mieć moczarkę, roślina która sporo węglanu wapnia pochłania. Gdyby nie muszle w moim akwarium TWW miałbym za niskie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 10, 2005, 18:16:04 » |
|
Mozesz Włozyc!! ja wkladalem rafe do mojego akwarium ale najpierw ja dobrze wygotowalem po czym jeszcze raz umylem zimna woda i wlozylem do akwa. stoi jush miesiac i nic sie nie dzieje nawet moje molinezje sie rozmnazaja  A twardość mierzyłeś ? Nic się nie dzieje, ale zacznie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 10, 2005, 19:25:42 » |
|
Mozesz Włozyc!! ja wkladalem rafe do mojego akwarium ale najpierw ja dobrze wygotowalem po czym jeszcze raz umylem zimna woda i wlozylem do akwa. stoi jush miesiac i nic sie nie dzieje nawet moje molinezje sie rozmnazaja  Chcę wierzyć, że te 8 molinezji w 15l to tylko narybek, ale skoro tak - w którym akwarium trzymasz molinezje dorosłe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nessa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2005, 09:04:57 » |
|
Mozesz Włozyc!! ja wkladalem rafe do mojego akwarium ale najpierw ja dobrze wygotowalem po czym jeszcze raz umylem zimna woda i wlozylem do akwa. stoi jush miesiac i nic sie nie dzieje nawet moje molinezje sie rozmnazaja  a rozmnażają się temu i całkiem dobrze się mają bo one lubią taką wodę...twardą i z wysokim PH tak mi w dobrym akwarystycznym mówili bo ja też miała muszelki takie duże znad morza...ale po czasie inne rybki mogą się kiepsko czuć...pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 15, 2005, 09:17:22 » |
|
To wszystko zależy od tego jakie mamy ryby i jaką wodę. Dla większości rybek słodkowodnych muszle są nie wskazane.
Jednak dla ryb, które preferują wodę alkaliczną i twardą mogą być. Akurat molinezje mogą mieć taką wodę, jak również rybki z Tanganiki, czy Malawi. Ale do rybek z Ameryki Południowej czy Azji kompletnie się nie nadają!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 15, 2005, 11:10:43 » |
|
do molinezji pasuje nawet woda słonawa i cieplejsza-rosną wtedy zdrowsze i nie karłowacieją jak to bywa w akwa ogólnym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mila
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 02, 2005, 21:37:39 » |
|
ja mam pare takich muszli ok. 2-4 cm średnicy w kotniku od grudnia. Wszystko jest ok.  Tylko ja nie mierzę żadnych parametrów wody. Nie zwracam na to uwagi, bo to dla mnie głupstwa i to drogie. Muszle zamieram przenieść do 150-ki, bo mam teraz tam piach i ładniej by tam było. W małym mam zwykły żwirek 3-5mm. czarno-biały :lol: pozdr.
|
|
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 02, 2005, 21:48:49 » |
|
jesli uwazasz że testy to głupota to co z ciebie za akwarysta?? Ja bym nie umieszczał tam tych muszli. Rośliny ci padną.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
mila
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 02, 2005, 21:58:39 » |
|
Jak do tej pory to wszystko jest super , rośliny bardzo szybko rosną, co tydzień mogę je przesadzać, bo dotykają powierzchni wody. Oświetlenie mam tam 8 W tylko gdy robi sie ciemno, to im włączam. Są to zwykłe żarówki takie jak w latarce.
No, może nie głupota, ale wg mnie, dla mnie to bez sensu, mierzyć, żeby wiedzieć, a i tak bym nic nie robiła, żeby zmienić parametry, gdyby były złe.
|
|
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 03, 2005, 13:38:51 » |
|
no jak to nie !!!!! mozna zmienić parametry masz do wyboru: kore z dębu, szyszki olchowe, woda destylowana, piaskowce, muszle itd. Jest jest wiele żeczy dzieki którym można zmienic parametry wody
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
|